Υγεία 01.08.2025, 13:37

Διατροφή: Τυρί κότατζ ή γιαούρτι – ποιο σνακ δίνει την περισσότερη πρωτεΐνη

2 πολύ συνηθισμένες επιλογές σε όλες τις διατροφές με πλούσια θρεπτικά συστατικά

Αν ψάχνετε ένα σνακ που να είναι νόστιμο, εύκολο και πλούσιο σε πρωτεΐνη , το cottage cheese και το στραγγιστό γιαούρτι είναι δύο εξαιρετικές επιλογές. Και τα δύο έχουν φανατικούς υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο. Ποιο, ωστόσο, είναι τελικά το πιο «δυνατό» διατροφικά; Μία σύγκριση στις θρεπτικές τους ιδιότητες, τη γεύση, τη διαδικασία παραγωγής και τους τρόπους χρήσης τους στην κουζίνα, μπορεί να σας δώσει την απάντηση – ή και όχι.

Το τυρί κότατζ περιέχει συνήθως περισσότερη πρωτεΐνη από το στραγγιστό γιαούρτι — περίπου 24 γραμμάρια ανά φλιτζάνι. Ωστόσο, και τα δύο θεωρούνται εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης και μπορούν να ενισχύσουν τη διατροφή μας με εύκολο και γευστικό τρόπο.

Το ποιο είναι καλύτερο εξαρτάται κυρίως από τις προσωπικές σας προτιμήσεις και τις διατροφικές σας ανάγκες.

Διαφορές στη γεύση και τη σύσταση

Το στραγγιστό γιαούρτι έχει πιο λεία και κρεμώδη υφή, ενώ το τυρί κότατζ έχει πιο χοντρή υφή με μικρούς ή μεγάλους «σβόλους», αναφέρει η διαιτολόγος – διατροφολόγος Amy Brownstein.

Ένα βασικό μειονέκτημα του τυριού κότατζ είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι), κάτι που μπορεί να προβληματίσει όσους πρέπει να προσέχουν την πρόσληψη αλατιού στη διατροφή τους. Ευτυχώς, υπάρχουν και επιλογές με χαμηλό νάτριο.

Διατροφική σύγκριση

Τα διατροφικά χαρακτηριστικά κάθε προϊόντος εξαρτώνται από το αν είναι πλήρες, άπαχο ή με γεύσεις. Παρ’ όλα αυτά, κάποιες βασικές διαφορές είναι οι εξής:

Τυρί κότατζ: Περισσότερη πρωτεΐνη, αλλά και περισσότερο νάτριο.

Στραγγιστό γιαούρτι: Περιέχει προβιοτικά, έχει λιγότερο νάτριο και συχνά λιγότερη λακτόζη και υδατάνθρακες από το απλό γιαούρτι.

Τα προβιοτικά που βρίσκονται στο στραγγιστό γιαούρτι είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου και του ανοσοποιητικού και συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη τύπου 2.

Ποιο είναι πιο υγιεινό τελικά;

Αν δούμε το θέμα καθαρά από διατροφική άποψη, το στραγγιστό γιαούρτι φαίνεται να υπερέχει, χάρη στα προβιοτικά και τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι.

Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι τυρί κότατζ μπορεί να περιέχει έως και 47% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας νατρίου (βάσει διατροφής 1.500 mg νατρίου/ημέρα, όπως προτείνει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία).

Η υπερκατανάλωση νατρίου συνδέεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση και υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Πώς παρασκευάζονται;

Το τυρί κότατζ παρασκευάζεται με την προσθήκη κάποιου όξινου συστατικού (όπως ξύδι) στο γάλα, το οποίο διαχωρίζει τα στερεά από τα υγρά. Τα στερεά μαγειρεύονται, ξεπλένονται και στραγγίζονται. Στο τέλος προστίθεται αλάτι και μερικές φορές κρέμα ή πυκνωτικά, για πιο απαλή υφή.

Το στραγγιστό γιαούρτι φτιάχνεται με προσθήκη βακτηρίων στο γάλα, τα οποία το ζυμώνουν και το μετατρέπουν σε γιαούρτι. Το γιαούρτι στη συνέχεια στραγγίζεται, αφαιρώντας το πλεονάζον υγρό, και έτσι προκύπτει η πιο πυκνή και κρεμώδης υφή του.

Συμπεράσματα

– Το τυρί κότατζ έχει περισσότερη πρωτεΐνη, αλλά και περισσότερο νάτριο.
– Το στραγγιστό γιαούρτι είναι πλούσιο σε προβιοτικά και έχει λιγότερο αλάτι.
– Και τα δύο μπορούν να ενσωματωθούν εύκολα σε καθημερινές συνταγές και να ενισχύσουν τη διατροφή σας.

Δεν υπάρχει μία και μοναδική απάντηση στο ερώτημα «ποιο είναι καλύτερο». Το σημαντικό είναι να γνωρίζετε τις διαφορές και να επιλέγεται αυτό που ταιριάζει καλύτερα στον δικό σας τρόπο ζωής και τις διατροφικές σας ανάγκες. Όποιο κι αν διαλέξετε, τυρί κότατζ ή στραγγιστό γιαούρτι, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απολαύσετε ένα θρεπτικό, χορταστικό και υγιεινό σνακ.

Πηγή: ygeiamou.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα