Απλησίαστο για πολλούς το μοσχαρίσιο κρέας
Με τις τιμές να κυμαίνονται από 8,50 μέχρι 20 (!) ευρώ, το μοσχαρίσιο κρέας τον τελευταίο χρόνο στη χώρα μας έχει παρουσιάσει αύξηση η οποία φτάνει το 10%.
«Χρυσό» πληρώνουν το κρέας οι καταναλωτές στην Ελλάδα, με το μοσχαρίσιο κρέας να προσεγγίζει έως και τα 22 ευρώ το κιλό και την ευλογιά στα αιγοπρόβατα να έχει πλήξει την εγχώρια αγορά.
Τους τελευταίους 18 μήνες το καταγεγραμμένο επίσημο ποσοστό της αύξησης στο μοσχαρίσιο κρέας είναι 20%.
Μάλιστα, οι τιμές στη δημοτική αγορά της Αθήνας κυμαίνονται από 8,50 ευρώ έως 12,99 ευρώ.
Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές πληρώνουν περί τα 19 με 20 ευρώ στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και σε συνοικιακά κρεοπωλεία.
Μάλιστα, αγρότες και κτηνογρόφοι προειδοποιούν από τώρα για νέες αυξήσεις ενόψει της εορταστικής περιόδου, με φόντο τις καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και την ευλογιά στα αμνοερίφια.
Γιατί εκτοξεύθηκαν οι τιμές
Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, ένας από τους βασικούς λόγους για την αύξηση τιμών στο βόειο κρέας στην Ελλάδα οφείλεται στην περιορισμένη παραγωγή.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα έχει φτάσει να παράγει λιγότερο από το 10% της κατανάλωσης μόνο, ενώ το υπόλοιπο 88% έρχεται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυρίως, πλην από λίγα ειδικά κρέατα που έρχονται από τρίτες χώρες.
Η εξάρτηση αυτή κάνει την χώρα ευάλωτη στις εμπλοκές της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου υποχώρησε κατά 3,3%, με τη μείωση να είναι ακόμη μεγαλύτερη στις κύριες χώρες εκτροφής βοοειδών, όπως η Γαλλία (- 4,1%), η Ισπανία (- 4,8%) και η Γερμανία (- 5,2%).
Τι συμβαίνει με τα αμνοερίφια
Ανεβασμένες είναι οι τιμές και στα αμνοερίφια εξαιτίας των ελλείψεων που έχει προκαλέσει η ευλογιά των αιγοπροβάτων. Υπενθυμίζεται πως έχουν θανατωθεί πάνω από 400.000 αιγοπρόβατα τον τελευταίο χρόνο.
Συγκεκριμένα, το πρόβειο κρέας πωλείται από τον παραγωγό περί τα 4,5 – 4,8 ευρώ το κιλό.
Η τιμή παραγωγού για το αρνί διαμορφώνεται στα 9,5 ευρώ το κιλό, από 7,5 ευρώ που ήταν πριν την έναρξη της νόσου.
Οι τιμές αυτές φτάνουν τα 10,5 – 12,5 ευρώ / κιλό στα κρεοπωλεία για τα πρόβεια παϊδάκια και στα 16 ευρώ το κιλό για τα αρνιά και τα κατσίκια.
Πηγή: cnn.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα









