Οικονομία 22.04.2024, 9:36

ΑΔΕΔΥ: Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από το ΣτΕ οι ρυθμίσεις Χατζηδάκη για ιδιώτες μάνατζερ στον e-ΕΦΚΑ

«Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν κόλαφο για τις νομοθετικές ρυθμίσεις του κ. Χατζηδάκη»

Δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024, οι αναμενόμενες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (αρ. 511-4/2024 ΣτΕ) με τις οποίες ακυρώθηκε η απόφαση του Δ.Σ. του e-ΕΦΚΑ, κατά το μέρος εκείνο που ορίζει ότι οι Γενικοί Δ/ντές του, μπορεί να προέρχονται ΚΑΙ από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς επίσης και ως προς το ότι το όριο ηλικίας για τη συμμετοχή κάποιου υποψηφίου στην όλη διαδικασία επιλογής των Γενικών Δ/ντών, θα έπρεπε να είναι μικρότερο του 64ου, παρότι ο Δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας άλλα ορίζει, αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ).

Σύμφωνα με αυτό «Πρόγευση αυτών των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), είχαμε πάρει από την Ανακοίνωση της προέδρου του δικαστηρίου στις 5 Ιουλίου 2023. Με την απόφαση αυτή τόσο η ΑΔΕΔΥ όσο και η ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ δικαιώθηκαν από το ΣτΕ για το ζήτημα της τοποθέτησης ιδιωτών σε θέσεις Γεν. Διευθυντών του e-ΕΦΚΑ, αφού κρίθηκε ότι δεν αιτιολογήθηκε, ούτε τεκμηριώθηκε από τον e-ΕΦΚΑ για ποιο λόγο η αποστολή και η φύση των εν λόγω Γενικών Διευθύνσεων επέβαλε τη δυνατότητα τοποθέτησης σε αυτές ιδιωτών σε απόκλιση από το υπόλοιπο Δημόσιο.

Δικαιώθηκαν επίσης και σε σχέση με τη θέσπιση των 64 ετών, ως ορίου ηλικίας συμμετοχής στις Προκηρύξεις Γενικών Διευθυντών του e-ΕΦΚΑ, σε απόκλιση από το άρθρο 84 παρ. 4 του Υπαλληλικού Κώδικα που θέτει πρακτικά όριο ηλικίας τα 66 έτη για τη συμμετοχή σε Προκηρύξεις Γεν. Διευθυντών στο υπόλοιπο Δημόσιο.

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν κόλαφο για τις νομοθετικές ρυθμίσεις του κ. Χατζηδάκη οι οποίες είχαν ως στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου οργανισμού του Δημόσιου Τομέα του e-ΕΦΚΑ με την είσοδο ιδιωτών Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών με μισθούς 8.000 ευρώ και 4.000 ευρώ τον μήνα, αντίστοιχα.
Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε για το ζήτημα αυτό, έναν μεγάλο και διπλό αγώνα, τόσο σε νομικό όσο -και κυρίως- σε κινηματικό επίπεδο γνωρίζοντας ότι αυτό ο αγώνας αφορά το παρόν και το μέλλον της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης στη χώρα μας για μια Κοινωνία με δικαιοσύνη και δικαιώματα κι ένα Καλύτερο Αύριο!

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.»

Διαβάστε επίσης:

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Κατάρτιση και Απασχόληση ανέργων

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών

Netflix: Κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε ΑΙ για να «πειράξει» πλάνα σε ντοκιμαντέρ

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής: Απενεργοποίηση φώτων για την αποφυγή θανάτου μεταναστευτικών πτηνών


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα