Δείτε ποια είναι
Μια νέα ανησυχητική μελέτη αποκαλύπτει την παρουσία μικροπλαστικών σε 6 είδη ψαριών και θαλασσινών που καταναλώνονται συνήθως.
Τα μικροπλαστικά – κομμάτια πλαστικού με διάμετρο μικρότερη από 5 χιλιοστά, αόρατα με γυμνό μάτι – έχουν συνδεθεί με τοξικές επιπτώσεις στον οργανισμό, όπως ο καρκίνος.
Σύμφωνα με την Daily Mail, επιστήμονες στο Όρεγκον διεξήγαγαν εργαστηριακή ανάλυση περισσότερων από 1.800 μεμονωμένων θαλάσσιων πλασμάτων, συμπεριλαμβανομένων της ρέγγας του Ειρηνικού και ενός είδους σολομού του Ειρηνικού. Συνολικά, μικροπλαστικά βρέθηκαν στο 99% των δειγμάτων στους ιστούς τους, έχοντας ταξιδέψει από το έντερό τους – με το περισσότερο ποσοστό να βρέθηκε στις ροζ γαρίδες.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα ξένα αυτά αντικέιμενα ταξιδεύουν «από τον ωκεανό στο τραπέζι της κουζίνας μας» πριν καταναλωθούν από τους ανθρώπους σε εστιατόρια και σπίτια.
«Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι οι μικροΐνες φαίνεται να μετακινούνται από το έντερο σε άλλους ιστούς, όπως οι μύες», δήλωσε η καθηγήτρια Susanne Brander, οικοτοξικολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. Και συνέχισε: «Αυτό έχει ευρείες επιπτώσεις για άλλους οργανισμούς, ενδεχομένως και για τον άνθρωπο».
Για τη μελέτη, έξι ψάρια αλιεύθηκαν στα ύδατα του Όρεγκον ή αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ ή πωλητή θαλασσινών. Συνολικά, οι ερευνητές έλαβαν δείγματα από 182 μεμονωμένα ψάρια των έξι ειδών – ροζ γαρίδα, ρέγγα του Ειρηνικού, λάμπραινα του Ειρηνικού, μαύρο πετρόψαρο, γιλάρι και βασιλικό σολομό.
Τα έξι αυτά είδη είναι που είναι «οικονομικά ή πολιτιστικά σημαντικά» στο Όρεγκον, αλλά δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τις παγκόσμιες διατροφικές συνήθειες.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα