Νέα μελέτη προχωρά σε ένα εκπληκτικό συμπέρασμα
Σε μια εκπληκτική διαπίστωση κατέληξε μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Umea, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα που δημοσιεύεται στο Cell Reports: Η κατανάλωση σακχάρων αυξάνει την επιθυμία για πρόσληψη λίπους και το αντίστροφο. Ειδικότερα, η ομάδα μελέτης με επικεφαλής τον Mattias Alenius ανακάλυψε, διεξάγοντας μια μελέτη σε μύγες, ότι η υπερκατανάλωση σακχάρων προκαλεί έντονη επιθυμία για πρόσληψη λιπαρών και το αντίθετο.
Παράλληλα η έρευνα έδωσε και μια εξήγηση για το λόγο που μετά από αλμυρό θέλουμε γλυκό ή και το αντίστροφο, καθώς και για το τέλειο αρμυρό γλύκισμα που γαργαλάει τον ουρανίσκο και ανοίγει την όρεξη. Ας δούμε όμως πρώτα τι διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι η υψηλή πρόσληψη σακχάρων δεν επηρεάζει απλώς το μεταβολισμό, αλλά αλλάζει επιπλέον την αντίληψη της γεύσης και επισημαίνουν ότι, παρά το γεγονός ότι η μελέτη χρησιμοποίησε μύγες για να καταλήξει σε συμπεράσματα, εντούτοις, εκτιμάται ότι παρόμοιοι μηχανισμοί πιθανώς υπάρχουν και στους ανθρώπους.
«Η υπερβολική κατανάλωση σακχάρων μειώνει την επιθυμία για γλυκό, αλλά ταυτόχρονα αυξάνει την πρόσληψη λίπους και το αντίστροφο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μύγες να προσλαμβάνουν υπερβολικές ποσότητες και από τα δύο», εξηγεί ο Mattias Alenius, Καθηγητής στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα