Style 19.07.2025, 14:33

Αυτό το ελληνικό τυρί βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου!

Ποια άλλα ελληνικά τυριά ξεχωρίζουν διεθνώς

Μπορεί η Γαλλία και η Ελβετία να φημίζονται για τα τυριά τους, τα ελληνικά τυριά, ωστόσο, κατέκτησαν σχεδόν ολοκληρωτικά την κορυφαία 10άδα του Taste Atlas με τα καλύτερα παστεριωμένα τυριά στον κόσμο. Στην κορυφή βρέθηκε η Γραβιέρα Νάξου με βαθμολογία 4.7/5, κερδίζοντας τις εντυπώσεις, με τα προϊόντα του τυροκομείου Πιτταρά, αλλά και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών να ξεχωρίζουν.

Γραβιέρα Νάξου: Ένα τυρί με παράδοση και ποιότητα

Η γραβιέρα Νάξου παράγεται στο κυκλαδίτικο νησί για πάνω από έναν αιώνα, από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα ή μείγμα πρόβειου και έως 20% κατσικίσιου γάλακτος. Το αποτέλεσμα είναι ένα σκληρό επιτραπέζιο τυρί, με φίνα γεύση, ελαφρύ άρωμα και μικρές χαρακτηριστικές τρύπες στο εσωτερικό του. Με περιεκτικότητα σε υγρασία έως 38% και τουλάχιστον 40% σε λιπαρά, η γραβιέρα Νάξου ξεχωρίζει χάρη στο γάλα που προέρχεται από ζώα τα οποία τρέφονται με την τοπική χλωρίδα του νησιού –στοιχείο που της χαρίζει την τόσο ξεχωριστή γευστική της ταυτότητα. Δεν είναι τυχαίο που η γραβιέρα Νάξου έχει καταφέρει να συναγωνιστεί και να ξεπεράσει στην εν λόγω λίστα ακόμη και ονόματα-θρύλους της παγκόσμιας τυροκομίας, όπως η Mozzarella di Bufala Campana και το γαλλικό Saint-Félicien.

Και δεν είναι η μόνη: Τα ελληνικά τυριά που ξεχωρίζουν διεθνώς

Η Ελλάδα απ’ ό,τι φαίνεται κατέχει αξιοζήλευτη παρουσία στη δεκάδα των κορυφαίων τυριών παγκοσμίως, σύμφωνα πάντα με το Taste Atlas, αποδεικνύοντας πως η ελληνική τυροκομία είναι μία από τις πιο εκλεκτές στον κόσμο.

τυρί Φωτoγραφία: Pexels

 

Αυτά είναι τα υπόλοιπα ελληνικά τυριά που βρίσκονται στην 10άδα:

Γραβιέρα Κρήτης

Με βαθμολογία 4.6/5, η γραβιέρα Κρήτης βρίκσεται στην 4η θέση και είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό σκληρό τυρί, παραγόμενο από πρόβειο ή μείγμα με έως 20% κατσικίσιο γάλα. Η ελεύθερη βόσκηση των ζώων και η πλούσια χλωρίδα της Κρήτης δίνουν στο τυρί τη χαρακτηριστική, πλούσια γεύση του.

Σφέλα

Από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία, η Σφέλα στην 5η θέση (βαθμολογία 4.6) είναι ένα ημίσκληρο τυρί, πικάντικο, αλμυρό και ιδιαίτερα αγαπητό σε όσους εκτιμούν τις πιο έντονες γεύσεις. Ωριμάζει σε άλμη και παίρνει το όνομά της από τις λωρίδες (‘σφέλες’) στις οποίες κόβεται το τυρί.

Αρσενικό Νάξου

Το δεύτερο τυρί από τη Νάξο που βρίσκεται στη λίστα (βαθμολογία 4.6) και την 6η θέση, το Αρσενικό φτιάχνεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα με προσθήκη ορού γάλακτος. Ξεκινά γευστικά γλυκό, όμως με την ωρίμανση αποκτά πιο πικάντικη και αρωματική γεύση.

Κεφαλογραβιέρα

Με βαθμολογία 4.5, η κεφαλογραβιέρα στην 7η θέση είναι από τα πιο διάσημα ελληνικά τυριά, παράγεται κυρίως σε Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία και Αιτωλοακαρνανία. Σκληρό τυρί, ιδανικό για σαγανάκι, παντρεύει τη δύναμη από το κεφαλοτύρι με τη φινέτσα της γραβιέρας.

Καλαθάκι Λήμνου

Με βαθμολογία 4.5, το Καλαθάκι στη 10η θέση είναι το «λευκό διαμάντι» της Λήμνου. Παράγεται από φρέσκο πρόβειο ή μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος, ωριμάζει σε καλαθάκια και θυμίζει τη φέτα, αλλά με πιο φίνα υφή και γεύση.

Η ελληνική τυροκομία: Μια γεύση πολιτισμού

Από τη Νάξο και την Κρήτη μέχρι τη Μεσσηνία και τη Λήμνο, τα ελληνικά τυριά δεν είναι απλώς προϊόντα. Είναι κομμάτι πολιτισμού, παράδοσης και γαστρονομικής ταυτότητας. Η διεθνής αναγνώριση δεν ήρθε τυχαία – είναι αποτέλεσμα αιώνων γνώσης, τοπικών πρώτων υλών και ανθρώπων που εξακολουθούν να φτιάχνουν τυρί με τον ίδιο σεβασμό όπως οι παππούδες τους.


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα