«Σοβαρό το πρόβλημα στο Μαγαρικάρι» τονίζει στο Cretatimes ο Δήμαρχος Φαιστού
Αυτοψία στο Μαγαρικάρι του Δήμου Φαιστού αναμένεται να πραγματοποιήσει την Δευτέρα 5 Μαίου, ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, προκειμένου να παρατηρήσει ιδίοις όμμασι, το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο που συντελείται εδώ και δεκαετίες στο χωριό αλλά και να εκτιμήσει τις ζημιές που έχουν υποστεί τα σπίτια των κατοίκων στην περιοχή.
Οι ρηγματώσεις που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στον οικισμό Βούτες καθώς και η άμεση αντίδραση της Πολιτείας, ίσως αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, ώστε να τρέξουν όλες οι διαδικασίες προκειμένου να «σωθεί» το ξεχασμένο από τους ιθύνοντες, αλλά πανέμορφο και ιστορικό χωριό της Μεσσαράς.
Το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο που συντελείται στο χωριό έχει τις ρίζες του στο μακρινό 1960, οπότε και παρατηρήθηκαν οι πρώτες ζημιές στα σπίτια, ενώ η πρώτη γεωλογική μελέτη που διενεργήθηκε το 1978 από το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών, έδειξε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στο έδαφος του χωριού, το οποίο δυστυχώς δεν έχει αντιμετωπιστεί σοβαρά και υπεύθυνα από την Πολιτεία μέχρι και τις ημέρες μας.
Ένα γεωλογικό φαινόμενο που έχει ως αποτέλεσμα όλα σχεδόν τα σπίτια και οι υποδομές του χωριού να έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές και βαθιές ρηγματώσεις, οι οποίες μάλιστα, όπως επισημαίνει στο Cretatimes.gr ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα.
Έμαθαν να ζουν με το φόβο οι κάτοικοι – Από το 1978 το φαινόμενο
Ειδικότερα, ο κ. Νικολιδάκης τόνισε ότι «το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό, καθώς η γεωλογική μελέτη του 1978 έδειξε ότι σε βάθος 8 – 9 μέτρων υπάρχει ποσότητα άργιλου, η οποία σχηματίζει μια μάργα στο υπέδαφος».
«Ο άργιλος δεν επιτρέπει στο νερό να απορροφηθεί, δημιουργώντας έναν υδροφόρο ορίζοντα και το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται συστολές – διαστολές στο έδαφος» σημείωσε ο κ. Νικολιδάκης, ενώ συμπλήρωσε ότι το επικίνδυνο γεωλογικό φαινόμενο έχει ως αποτέλεσμα την μετακίνηση του εδάφους του χωριού.
Παράλληλα, ο Δήμαρχος Φαιστού τόνισε ότι το γεωλογικό πρόβλημα στο Μαγαρικάρι δεν αφορά σε μια μόνο μικρή έκταση, όπως συμβαίνει στις Βούτες στο Ηράκλειο, αλλά αφορά πάνω από το 85% του χωριού, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι στο Μαγαρικάρι έχουν συνηθίσει να ζουν με τον φόβο εδώ και δεκαετίες.
Μάλιστα ο κ. Νικολιδάκης υπογράμμισε ότι σύμφωνα με την τελευταία μελέτη που πραγματοποίησε ο Δήμος Φαιστού το 2023, από τα 85 σπίτια που ελέγχθησαν, τα 12 κρίθηκαν ακατάλληλα, το 60% των σπιτιών παρουσιάζουν σοβαρές ζημιές, ενώ μόλις το 35% δεν εμφανίζουν σημαντικές βλάβες και ρωγμές.
Την ίδια στιγμή, ο Δήμαρχος Φαιστού έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα στο Μαγαρικάρι δεν είναι στάσιμο, αλλά αντιθέτως επιδεινώνεται τοπικά και αυτή η επιδείνωση σχετίζεται με το έδαφος», ενώ παράλληλα τόνισε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις και η κατασκευή μόνιμων έργων αποκατάστασης των κατολισθητικών φαινομένων στον οικισμό.
Ειδικότερα, ο κ. Νικολιδάκης υπογράμμισε ότι «είναι αναγκαίο, καθ’ όλο το μήκος βόρεια και νότια του χωριού να δημιουργηθεί άμεσα το αντιπλημμυρικό έργο, καθώς επίσης και να αποστραγγιστούν πηγάδια, να γίνουν παρεμβάσεις στο αποχετευτικό δίκτυο, να καταργηθούν βόθροι και τέλος πιθανές υποστηλώσεις σε ορισμένα σημεία», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα