Tα πράγματα όμως έγιναν περισσότερο μυστηριώδη
Πρόσφατα, η επιστημονική κοινότητα γιόρτασε την ανακάλυψη ενός βασιλικού τάφου στην Αίγυπτο, γεγονός που συνέβη για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα. Η ανακάλυψη αυτή πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας για τον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών.
Οι Αιγυπτιολόγοι εντόπισαν έναν διακοσμημένο βασιλικό τάφο στην περιοχή Λούξορ, κοντά στην περίφημη Κοιλάδα των Βασιλέων. Μέσα στον υπόγειο τάφο, βρέθηκαν κομμάτια αγγείων και άλλα αντικείμενα, τα οποία αποκάλυψαν ότι ο τάφος ανήκε στον Τουθμώσι II, έναν νεαρό φαραώ που πέθανε πρόωρα πριν από πάνω από τρεις χιλιετίες.
Αυτή η ανακάλυψη θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, καθώς πρόκειται για τον τελευταίο χαμένο τάφο από τους γνωστούς απογόνους της 18ης Δυναστείας της Αιγύπτου. Βοηθά τους ερευνητές να κατανοήσουν πότε άρχισαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι να θάβουν τους βασιλείς τους στην Κοιλάδα των Βασιλέων, μετά τον θάνατο του Τουθμώσι II.
Οι αρχαιολόγοι που βρήκαν τον τάφο είναι πεπεισμένοι ότι ανήκε στον νεαρό Φαραώ, καθώς ενεπίγραφα θραύσματα αλάβαστρο αποκάλυψαν ότι η σύζυγος και η ετεροθαλής αδερφή του, Χατσεψούτ – που έγινε η πιο ισχυρή γυναίκα φαραώ στην αιγυπτιακή ιστορία μετά τον θάνατό του – έχτισαν τον ταφικό θάλαμο προς τιμήν του.
Μια οροφή στολισμένη με κίτρινα αστέρια σε μπλε φόντο και η ανακάλυψη ενός βασικού θρησκευτικού κειμένου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για βασιλιάδες βοήθησαν στο συμπέρασμα, σύμφωνα με τον Τρεντ Χάγκλερ, αιγυπτιολόγο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δεν συμμετείχε στην ανασκαφή.
Tα πράγματα όμως μάλλον έγιναν περισσότερο μυστηριώδη, καθώς σύμφωνα τη Wall Street Journal, όλα τα αγαθά και τα έπιπλα με τα οποία θα είχε ταφεί ο Τουθμώσι II, καθώς και το σώμα του, έλειπαν από τον χώρο. Σημάδια ζημιάς από το νερό και η καθαρή σάρωση των ταφικών αντικειμένων του Φαραώ υποδηλώνουν ότι το περιεχόμενο του τάφου διασώθηκε από πλημμύρες, αντί να λεηλατήθηκε από ληστές ταφών, σύμφωνα με τον Πιρς Λιτερλάντ, επικεφαλής του New Kingdom Research Foundation.
«Όταν πλημμύρισε, τα περιεχόμενα του τάφου μεταφέρθηκαν σε έναν νέο τάφο, ο οποίος δεν έχει βρεθεί ακόμη», είπε ο Λίτερλαντ. Τέτοιες εκ νέου ταφές δεν ήταν πρωτόγνωρες στην αρχαία Αίγυπτο, σύμφωνα με τον Hugler.
Μια μούμια που εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού του Καΐρου , που βρέθηκε το 1881, αποδίδεται στον νεαρό Φαραώ, αλλά αυτό το άτομο πέθανε μεταξύ 30 και 40 ετών και, σύμφωνα με ορισμένους μελετητές, ήταν πολύ μεγάλος για να είναι ο Τουιμώσι II, ο οποίος ανέλαβε το θρόνο στα μέσα έως τα τέλη της εφηβείας του για λίγα χρόνια.
Ένας εκπρόσωπος του μουσείου είπε ότι στοιχεία που περιλαμβάνουν μια επιγραφή στο σάβανο με το οποίο βρέθηκε τυλιγμένη η μούμια επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για τον Τουθμώσι II. Αλλά το όνομα του φαραώ ήταν γραμμένο λάθος στην επιγραφή, σύμφωνα με τον Χάγκλερ, υποδηλώνοντας ότι το σώμα θα μπορούσε να είχε χαρακτηριστεί εσφαλμένα από αρχαίους ιερείς.
Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι ένας δεύτερος τάφος του Τουθμώσι II είναι ακόμα εκεί έξω, που περιέχει τα ταφικά αντικείμενα που μεταφέρθηκαν από τον πρόσφατα ανακαλυφθέντα τάφο. Ίσως εκεί είναι και η μούμια του.
Με πληροφορίες του newsbomb.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα