Οικονομία 11.03.2025, 3:10

Ακίνητα: Με μετρητά αγοράζονται τα περισσότερα σπίτια στην Ελλάδα

Μόλις ένα στα πέντε σπίτια  αγοράζεται με στεγαστικό δάνειο ενώ τα υπόλοιπα με μετρητά 

Κι όμως στη τρέχουσα χρονική συγκυρία, τα περισσότερα σπίτια στην Ελλάδα  αγοράζονται με μετρητά.

Για του λόγου το αληθές, μόλις το 20% των αγοραπωλησιών κατοικιών στην ελληνική αγορά, δηλαδή ή μία στις πέντε, πραγματοποιείται με τη μεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή μέσω της λήψης στεγαστικού δανείου ενώ στις αγοραπωλησίες κυριαρχούν σε ποσοστό 80% τα μετρητά!

Από 80.000 δανειακές συμβάσεις αγοράς κατοικίας που συνάπτονταν ετησίως πριν από την οικονομική κρίση, πλέον το μέγεθος δεν ξεπερνά τις 14.000 συμβάσεις σε ετήσια βάση.

Αυτά τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν την Τετάρτη (05/03), στο πλαίσιο του συνεδρίου ακινήτων για την αγορά της Β. Ελλάδος, Prodexpo North, από τον Θεόδωρο Μητράκο, διευθυντή – σύμβουλο διοίκησης και πρώην υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα την «Καθημερινή».

«Το 2023, η αξία των νέων στεγαστικών δανείων ανήλθε σε 1,2 δισ. ευρώ και το 2024 σε 1,45 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των προγραμμάτων “Σπίτι μου”, με δεδομένο και ότι τα κριτήρια χρηματοδότησης παραμένουν αυστηρά. Παρατηρείται, έτσι, πολύ μεγάλη διαφοροποίηση σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση.

Αυτό εξηγείται από την απροθυμία των σημερινών νέων να δεσμευθούν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και συνδέεται φυσικά με δύο κρίσιμες παραμέτρους, την υψηλή επισφάλεια στην αγορά εργασίας και το χαμηλό διαθέσιμο εισόδημα των νέων ζευγαριών», τόνισε ο κ. Μητράκος.

ακίνητα σπίτια πολυκατοικία Φωτογραφία Αρχείου

Το έλλειμμα προσφοράς
Εντωμεταξύ, η προσφορά παραμένει έντονα ελλειμματική έναντι της ζήτησης, τόσο πανελλαδικά, όσο και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου –όπως και στην Αθήνα– μεγάλο μέρος των αγορών πραγματοποιείται από επενδυτές τρίτων κρατών που ενδιαφέρονται για τη βραχυχρόνια μίσθωση ή για τη λήψη Golden Visa.

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών πώλησης «άγγιξε» το 15,6% στις αρχές του 2023 και έκτοτε κινείται με τάσεις αποκλιμάκωσης, παραμένοντας υψηλός, καθώς κατά το εννεάμηνο του 2024 διαμορφώθηκε σε 9,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Μητράκος.

Ενώ οι τιμές έχουν υπερκαλύψει τις απώλειες της οικονομικής κρίσης, άλλες κρίσιμες μεταβλητές της αγοράς ακινήτων εξακολουθούν να υστερούν, όπως οι επενδύσεις σε νέες κατοικίες και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. «Πριν από την κρίση, οι επενδύσεις σε κατοικίες “άγγιζαν” το 10,8% του ΑΕΠ, έναντι 2,3% που είναι σήμερα, κάτι που ερμηνεύει και το κενό στην προσφορά, συγκριτικά με τη ζήτηση», σημείωσε ο κ. Μητράκος.

Με αυτόν τον τρόπο εξηγείται και η δυσκολία των δικαιούχων των προγραμμάτων στήριξης των νέων για αγορά ακινήτου, όπως το «Σπίτι μου», να εντοπίσουν το κατάλληλο σπίτι. Ο κ. Μητράκος στάθηκε στην πολυδιάσπαση της πληροφορίας, που καθιστά δυσκολότερη τη διαδικασία αναζήτησης κατοικίας.

«Βλέπουμε, για παράδειγμα, ότι κάθε τράπεζα και servicer έχουν τη δική τους ξεχωριστή ψηφιακή πλατφόρμα διάθεσης ακινήτων. Θα έπρεπε όλα αυτά να ενοποιηθούν κάπου κεντρικά, ώστε να είναι ευκολότερος ο εντοπισμός των ακινήτων από τους ενδιαφερόμενους», τόνισε επίσης.


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα