Ελλάδα 24.07.2025, 10:45

Αλλάζει ο Στρατός: Κατάργηση θητείας σε Ναυτικό και Αεροπορία – Μισθός 100€ και «λουκέτο» σε μονάδες

Θα υιοθετηθεί ένα νέο μοντέλο βασικής εκπαίδευσης, το οποίο θα «δανείζεται» στοιχεία από το αντίστοιχο φινλανδικό

Σημαντικές τομές στον στρατιωτικό σχεδιασμό της χώρας ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της παρουσίασης της Β’ φάσης της στρατηγικής «Ατζέντα 2030» για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Με βάση τον σχεδιασμό που πρόκειται να ανακοινωθεί από 1 Ιανουαρίου του 2026 καταργείται η θητεία σε Αεροπορία και Ναυτικό. Συνεπώς, όσοι κατατάσσονται από εκείνη την ημερομηνία και έπειτα θα πηγαίνουν σε μονάδες του Στρατού Ξηράς.

Τέλος η θητεία σε Πολεμικό Ναυτικό και Αεροπορία

Μετά την κλιμακωτή θητεία, η οποία προβλέπει 12μηνο για όσους υπηρετούν στα αστικά κέντρα και 9μηνο για εκείνους που υπηρετούν σε μάχιμες μονάδες στα νησιά ή τον Έβρο, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προετοιμάζεται για την επόμενη μεταρρύθμιση.

Πρόκειται για τη λεγόμενη «θητεία – ευκαιρία» δηλαδή την παροχή τεχνικών γνώσεων και η απονομή τίτλων εξειδίκευσης στους οπλίτες, μετά το πέρας τη βασικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι στρατιώτες θα πιστοποιούνται σε μια σειρά από αντικείμενα, χρήσιμα για τη μετέπειτα επαγγελματική τους ζωή. Παράλληλα, η διάρκεια της εκπαίδευσης δεν θα ξεπερνά τις τέσσερις εβδομάδες για τις περισσότερες δεξιότητες, που ποικίλλουν από «χειριστής βαρέων μηχανημάτων» (logistics) έως «βοηθός υγειονομικών επαγγελμάτων» (νοσηλευτές – τραυματιοφορείς).

Ακόμα, θα υιοθετηθεί ένα νέο μοντέλο βασικής εκπαίδευσης, το οποίο θα «δανείζεται» στοιχεία από το αντίστοιχο φινλανδικό και θα προβλέπει την ουσιαστικότερη εκπαίδευση των κληρωτών σε τακτικές μάχης και χρήση οπλικών συστημάτων, περισσότερες βολές με όπλα διαφόρων διαμετρημάτων και θα έχει ως βασικό στόχο την προετοιμασία του οπλίτη για την εφεδρεία. Επιπροσθέτως, εξετάζεται η εφαρμογή της εθελοντικής στράτευσης των γυναικών όπως γίνεται με επιτυχία σε χώρες όπως το Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δεύτερη φάση της Νέας Δομής Δυνάμεων περιλαμβάνει, πέρα από την αλλαγή στη θητεία, και ευρεία συγχώνευση μονάδων. Το σχέδιο προβλέπει την κατάργηση περισσότερων από 30 σχηματισμών και την αξιοποίηση στρατοπέδων που απελευθερώνονται από την ενοποίηση ή μεταστάθμευση υπαρχουσών μονάδων.

Μέχρι και 100 ευρώ οι αυξήσεις στις αποδοχές των στρατεύσιμων

Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων, ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε και αυξήσεις στις αποδοχές των στρατευσίμων, που φτάνουν έως και το 20%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες οι αυξήσεις κυμαίνονται από 50 έως 100 ευρώ, ανάλογα με τα κριτήρια που θα τεθούν.

Τα κριτήρια αυτά – όπως και σε παλαιότερες εφαρμογές παρόμοιων επιδομάτων – αναμένεται να είναι είτε οικονομικά, είτε κοινωνικά είτε επιχειρησιακά. Το μέτρο εντάσσεται στο ευρύτερο πακέτο οικονομικών κινήτρων που προωθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας, τόσο για τους στρατεύσιμους όσο και για τα στελέχη των ΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Μαρτίου είχε προηγηθεί η πρώτη φάση του πακέτου αυξήσεων, που αφορούσε στα εν ενεργεία στελέχη και προέβλεπε αυξήσεις από 13% έως 20%, ανάλογα με τον βαθμό και τη θέση ευθύνης.


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα