Κόσμος 18.05.2024, 23:12

Απειλεί η κλιματική αλλαγή τη γαστρονομία;

Κινδυνεύει η γαστρονομική κληρονομιά; 

Φανταστείτε την Ισπανία χωρίς παέγια, την Ιταλία χωρίς λαζάνια, τη Γαλλία χωρίς μπαγκέτα και την Ελλάδα χωρίς χωριάτικη. Η γαστρονομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις παραδόσεις, την κουλτούρα και τον πολιτισμό της κάθε χώρας και στο εφιαλτικό σενάριο να χαθεί έστω ένα πιάτο-σύμβολο θα μοιάζει σαν να ξεριζώνεται ένα ζωτικό όργανο από την πλούσια τοπική κουζίνα αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό.

Από τι, όμως, απειλείται η γαστρονομία και πώς μπορεί να ο κίνδυνος να αποσοβηθεί; Το ερώτημα προκύπτει από μελέτη του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Πολιτικής σύμφωνα με την οποία η γεωργία κρίνεται ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή.

Όπως επισημαίνει το ευρωπαϊκό think tank η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς γεωργικών προϊόντων στον κόσμο, η παραγωγή των οποίων τα τελευταία χρόνια πλήττεται σοβαρά από παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, πλημμυρικά φαινόμενα που επιδρούν αρνητικά και εμποδίζουν τη φύτευση και συγκομιδή.

Ανάμεσα σε αυτά το σιτάρι, οι πατάτες, το ρύζι και το ελαιόλαδο, βασικά συστατικά για τη σύνθεση πιάτων που χαρακτηρίζουν τη γαστρονομία των μεσογειακών χωρών.

Οι έρευνα για τις επιπτώσεις 

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις επιπτώσεις των πρακτικών καλλιέργειας στη βιοποικιλότητα, την ποιότητα του εδάφους και τις παραμέτρους που θεωρούνται καθοριστικές για την ανθεκτικότητα των γεωργικών συστημάτων στην κλιματική αλλαγή.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι η βιώσιμη προσέγγιση μπορεί να διατηρήσει ή ακόμα και να βελτιώσει τη βιοποικιλότητα και να βοηθήσει τη γεωργία να προσαρμοστεί στις κλιματικές συνθήκες του μέλλοντος, καθώς όπως τονίζουν χωρίς την εφαρμογή μέτρων για τον μετριασμό τους οι αγρότες είναι πιθανό να αναγκαστούν να στραφούν σε εναλλακτικές καλλιέργειες. Μακροπρόθεσμα, αυτό θα μπορούσε ακόμα και να αναδιαμορφώσει την ταυτότητα της εθνικής κουζίνας

πηγή: newmoney.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα