Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Από 1η Απριλίου μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα είναι υποχρεωτικός ο καθαρισμός των οικοπέδων αλλά επίσης υποχρεωτική θα είναι και η δήλωση καθαρισμού. οι δηλώσεις καθαρισμού των οικοπέδων και το 2025
Οι δηλώσεις καθαρισμού θα γίνονται και φέτος στη σχετική πλατφόρμα όπως ακριβώς και πέρσι.
Ήδη αρκετοί Δήμοι βγάζουν ενημερωτικά δελτία, ενώ το ίδιο ισχύει και για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές κοντά σε δάση. Όπως φαίνεται στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζουν αλλαγές.
«Σχεδιάζουμε ριζική αναθεώρηση ώστε ο Κανονισμός Πυροπροστασίας να γίνει ρεαλιστικός και οικονομικά αποδεκτός από τους ιδιοκτήτες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο πρόσφατο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.
Όπως είπε, «η κατεύθυνση είναι να περιορίσουμε τις περιπτώσεις που χρειάζονται μελέτη και να πολλαπλασιαστούν οι άνθρωποι που θα μπορούν να πάρουν βασικά και προσιτά μέτρα πυροπροστασίας, για τα οποία δεν θα χρειάζεται κάποια ειδική μελέτη».
1. Πεδίο εφαρμογής
Τα ακίνητα (οικόπεδα ή γήπεδα μαζί με τα εντός αυτών κτίσματα) που βρίσκονται μέσα σε:
Δάση, δασικές εκτάσεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις.
Εν όλων ή εν μέρει εντός ακτίνας τριακοσίων μέτρων (300 μ.) από τα όρια των εκτάσεων της περ. 1.
Περιαστικό πράσινο και σε κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις.
Εντός ακτίνας τριακοσίων μέτρων (300 μ.) από τα όρια των εκτάσεων της περ. 3.
Πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών
Αδόμητα ακίνητα, καλλιεργούμενες εκτάσεις (ούτε και στην περίπτωση που εντός αυτών υπάρχει κτίσμα βοηθητικής χρήσης για αποθήκευση εξοπλισμού κλπ. για την εξυπηρέτηση της γεωργικής δραστηριότητας) και βοσκοτόπια που διέπονται από την Πυροσβεστική Διάταξη 9/2021 (ΦΕΚ Β’ 1923/13.05.2021) εξαιρούνται του πεδίου εφαρμογής της ΚΥΑ.
2. Κατηγορίες επικινδυνότητας ακινήτων
Οι κατηγορίες στις οποίες κατατάσσονται τα ακίνητα μετά από αξιολόγηση και βαθµονόµηση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών της περιοχής επιρροής τους, διακρινόμενες στις εξής τέσσερις (4) κατηγορίες κινδύνου:
Χαμηλή (κατηγορία 1)
Μεσαία (κατηγορία 2)
Υψηλή (κατηγορία 3)
Ιδιαίτερα Υψηλή (κατηγορία 4)
3. Καθορισμός επικινδυνότητας ακινήτων
Η κατηγοριοποίηση των ακινήτων ως προς την επικινδυνότητά τους από άποψη κινδύνου πυρκαγιάς, γίνεται μετά από αξιολόγηση χαρακτηριστικών παραμέτρων της περιοχής επιρροής του ακινήτου.
Τα κριτήρια – παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη για την αξιολόγηση είναι δεκατέσσερα (14) και ομαδοποιούνται σε έξι (6) ισοδύναμες ομάδες, ως εξής:
Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής του ακινήτου
Οι κλιµατολογικές συνθήκες της περιοχής του ακινήτου
Η κλίση του εδάφους
Η βλάστηση και η φυτική καύσιμη ύλη της περιοχής
Οι υποδοµές και τα δίκτυα
Η συχνότητα συμβάντων και οι εγγενείς κίνδυνοι
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα