Μπορεί να αποτρέψει 750.000 πρόωρους θανάτους
Μαρινάτες, παστές, ψητές στα κάρβουνα, μαγειρεμένες στο φούρνο με ντομάτα, τηγανητές… όπως και να τις ετοιμάσετε οι παραμένουν νόστιμες, απολαυστικές και θρεπτικές, παρά τον ταπεινό τους χαρακτήρα.
Το μικρό και οικονομικό αυτό ψάρι που βρίσκεται σε αφθονία στις θάλασσες αποτελεί βάση για γευστικά πιάτα, αλλά αποδεικνύεται και πολύτιμο γιατί καταναλώνοντάς το στη θέση του κόκκινου κρέατος επιβαρύνεται λιγότερο το περιβάλλον και αποτρέπονται 750.000 πρόωροι θάνατοι.
Η έρευνα
Αυτό προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγαν Ιάπωνες και Αυστραλοί επιστήμονες μετά την ανάλυση δεδομένων από περίπου 130 χώρες. Σύμφωνα με τη μελέτη τους η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με ψάρια, όπως σαρδέλες, γαύροι και ρέγγες, θα μπορούσε να αποτρέψει 750.000 πρόωρους θανάτους ετησίως που προκαλούνται από καρδιαγγειακές παθήσεις ή από ασθένειες όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.
Τα διατροφικά οφέλη
Παράλληλα, σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος η διατροφή με τέτοιου είδους ψάρια αποτελεί εξαιρετική λύση αφού είναι οικονομικά και αποτελούν ιδανικό τρόφιμο χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, μεγάλες ποσότητες ω-3 λιπαρών, ασβεστίου και βιταμίνης Β12, λίγες θερμίδες και χαμηλή ποσότητα υδραργύρου σε σχέση με άλλα ψάρια.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα