Χανιά 24.09.2024, 20:12

Χανιά: Απαντήσεις για τα «συμφωνητικά εχεμύθειας» ζητά εκ νέου ο Σύλλογος Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης

Η ανακοίνωση του Συλλόγου

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης επανέρχεται στην καταγγελία ότι η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, αξιώνει από εργαζόμενους σε δομές υγείας του νησιού, να υπογράψουν «συμφωνητικά εχεμύθειας».

Όπως αναφέρει σε νεότερη ανακοίνωση «ουδεμία γραπτή απάντηση έλαβε εκ μέρους της Διοίκησης της 7ης ΥΠΕ» και ζητά «εκ νέου από τον Διοικητή κ. Νεκτάριο Παπαβασιλείου να κοινοποιήσει στο Σύλλογο ποια είναι η διοικητική απόφαση έγκρισης της διαδικασίας αποστολής των συγκεκριμένων “συμφωνητικών εχεμύθειας” στους συμβασιούχους εργαζόμενους των Κέντρων Υγείας».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης, επαναλαμβάνει ότι θεωρεί το συγκεκριμένο «συμφωνητικό εχεμύθειας» μια προσπάθεια λογοκρισίας και φίμωσης των υγειονομικών, με την πρόφαση τήρησης διατάξεων περί ευαίσθητων δεδομένων.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ο Σύλλογος Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης επανέρχεται στο ζήτημα με τα ‘συμφωνητικά εχεμύθειας’ το οποίο έθεσε με την καταγγελία του με ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. : 81/29-08-2024. Την επισυνάπτουμε στο παρόν δελτίο τύπου, καθώς ουδεμία γραπτή απάντηση δεν έλαβε εκ μέρους της Διοίκησης της 7ης ΥΠΕ.

Ζητούμε εκ νέου από τον Διοικητή της 7ης ΥΠΕ κ. Νεκτάριο Παπαβασιλείου να μας κοινοποιήσει ποια είναι η διοικητική απόφαση έγκρισης της διαδικασίας αποστολής των συγκεκριμένων ‘συμφωνητικών εχεμύθειας’ στους συμβασιούχους συναδέλφους των Κέντρων Υγείας.

Υπενθυμίζουμε πως ο Υπεύθυνος Προσωπικών Δεδομένων (DPO) σύμφωνα με τις διατάξεις του νομικού πλαισίου (άρθρα 6-8 του ν.4624/2019) διατηρεί αποκλειστικά γνωμοδοτικό και όχι αποφασιστικό ρόλο. Σε καμία περίπτωση δηλαδή δεν μπορεί να εφαρμόσει διοικητικές αποφάσεις που ρυθμίζουν τις εργασιακές συνθήκες.

Στην περίπτωση των συμβασιούχων συναδέλφων στους οποίους επιδόθηκε το ‘συμφωνητικό εχεμύθειας’, αρμόδιο για την διαδικασία πρόσληψης είναι το Υπουργείο Υγείας – με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Γ4β/Γ.Π.οικ.7980/7-2-2020 (Β΄460)- η οποία δεν προβλέπει σύναψη τέτοιων συμφωνητικών. Μπορεί συμπερασματικά η 7η ΥΠΕ να υπερβαίνει τις αρμόδιες διατάξεις για την πρόσληψη προσωπικού και να ορίζει ως υποχρεωτική την υπογραφή ενός τέτοιου εγγράφου;

Στην προηγούμενη επιστολή μας κοινοποιήσαμε την τεκμηρίωση του Νομικού Συμβούλου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην οποία ενδελεχώς αναλύεται η καταχρηστικότητα του συγκεκριμένου συμφωνητικού. Έλαβε γνώση το αρμόδιο νομικό τμήμα της ΥΠΕ και, αν ναι , ποιο είναι το πόρισμά του;

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης, όπως έχουμε δηλώσει κατ’ επανάληψη, θεωρεί το συγκεκριμένο ‘συμφωνητικό εχεμύθειας’ μια προσπάθεια λογοκρισίας και φίμωσης των υγειονομικών, με την πρόφαση τήρησης διατάξεων περί ευαίσθητων δεδομένων.

Καθημερινά βιώνουμε ή ενημερωνόμαστε για γεγονότα που υπονομεύουν το δημόσιο σύστημα υγείας, είτε είναι υποχρηματοδοτήσεις (οριζόντιες μειώσεις δεδουλευμένων), είτε υποχρεωτικές μετακινήσεις συναδέλφων, είτε ολοένα αυξανόμενες ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά και εξοπλισμό, είτε μελλοντικές συγχωνεύσεις και καταργήσεις δομών.

Είναι πολύ βολικό αυτή η συνθήκη να μην αποκαλύπτεται, να μην αναδεικνύεται και όλοι να μένουμε στις ψεύτικες αφηγήσεις ομαλότητας που μάταια προσπαθεί να επιβάλει ο υπουργός Υγείας.

Οι εργαζόμενοι/ες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας απαντούν σε τέτοιες μεθοδεύσεις με καθαρό λόγο και με αταλάντευτες αντιστάσεις. Για ένα εργασιακό μέλλον αξιοπρέπειας για εμάς, και για Δημόσιες Δομές Υγείας που θα παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε όλη την κοινότητα».


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα