Κρήτη 26.05.2024, 12:18

Χανιά: Δεύτερη «καραβιά» μεταναστών μέσα σε λίγες ώρες – Οι ροές πιέζουν τη νότια Κρήτη

Ένα ακόμη σκάφος εντοπίστηκε τη νύχτα στην Γαύδο μεταφέροντας αυτή τη φορά 39 μετανάστες – 62 αφίξεις μέσα στο σαββατοκύριακο

Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές στα νότια παράλια της Κρήτης ανησυχούν την κυβέρνηση. Μέσα στο σαββατοκύριακο οι αφιχθέντες πλησίασαν τους 62, ενώ το τελευταίο τρίμηνο υπολογίζεται ότι έχουν φτάσει από την Αίγυπτο διά θαλάσσης στη Γαύδο και στην Κρήτη περίπου 2.000 άτομα.

Μετά τον εντοπισμό και τη διάσωση των 17 μεταναστών που εντοπίστηκαν τα ξημερώματα του Κυριακής (26/5) ανοιχτά της Γαύδου, μια δεύτερη περίπτωση διάσωσης καταγράφηκε μέσα σε λίγες ώρες. Ένα ακόμη σκάφος εντοπίστηκε τη νύχτα στην Γαύδο μεταφέροντας αυτή τη φορά 39 μετανάστες.

Οι 17 μετανάστες που έφτασαν πρώτοι στο λιμάνι της Παλαιόχωρας αναμένεται να φιλοξενηθούν προσωρινά στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Σούδας, ενώ μέσα στην ημέρα αναμένεται η έλευση και των 39 ακόμη μεταναστών, οι οποίοι θα έχουν την ίδια πορεία.

Οι ροές πιέζουν τη νότια Κρήτη

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν σε όλους όσοι εμπλέκονται οι συνεχείς μεταναστευτικές ροές, οι οποίες μάλιστα τις τελευταίες ημέρες εμφανίζουν αυξητική τάση. Η πλειονότητα των μεταναστών είναι Αιγύπτιοι άνδρες, ενώ μικρό ποσοστό έχει δηλώσει υπηκοότητα από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν. Οι αφίξεις αφορούν όλο το νότιο τμήμα του νησιού, από τον νομό Χανίων αλλά και παραλίες του Ηρακλείου, εφόσον οι βάρκες εντοπίζονται στη θαλάσσια περιοχή από την Παλαιοχώρα έως την Αγία Γαλήνη, τα Μάταλα και τους Καλούς Λιμένες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος ζητούν τη βοήθεια από την Πολιτεία

«Στερεύουν οι αντοχές των στελεχών στην Κρήτη». Αυτό αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης Λιμενικών Κρήτης Μανόλης Αθουσάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Κρήτης, με αφορμή τις συνεχείς μεταναστευτικές ροές στο νησί και σε συνέχεια τωνπροσπαθειών από την πλευρά της Ένωσης Λιμενικών Κρήτης, στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης στο σημαντικό αυτό θέμα που εντοπίζονται κυρίως στα νότια παράλια της Κρήτης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος ζητούν τη βοήθεια από την Πολιτεία.

Υπενθυμίζεται η από τις 11 Φεβρουαρίου επιστολή της Ένωσης Λιμενικών Κρήτης, στην οποία  θίγεται το θέμα των μεταναστευτικών ροών προς την Κρήτη με την μετατροπή του νότου σε πύλη εισόδου, την επιλογή της νήσου μας από τα κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών και την επιβεβλημένη ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση των Λιμενικών Αρχών των νομών Ηρακλείου , Χανίων και Ρεθύμνου με επιχειρησιακά μέσα και προσωπικό.

«Αναδείξαμε το πρόβλημα μέσω του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου, με παρεμβάσεις σε ενημερωτικές εκπομπές ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, με ερωτήματα βουλευτών της Κρήτης και έτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ως αποτέλεσμα της κινητοποίησης προκλήθηκε η επίσκεψή στην Κρήτη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη και η συνάντηση του με αρμοδίους φορείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Τρείς μήνες μετά και φτάνοντας στα τέλη Μαΐου για τις Λιμενικές Αρχές που αντιμετωπίζουν τα περιστατικά δεν έχει αλλάξει τίποτα!

Όποτε οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές συνεχίζουν οι αφίξεις μεταναστών με την πλειοψηφία των περιστατικών να λαμβάνουν χώρα νότια του νομού Χανίων και κατά συνέπεια η Κεντρική Λιμενική Αρχή Χανίων να σηκώνει ένα δυσβάσταχτο βάρος συνεχόμενων περιστατικών, που έρχεται μεν εις πέρας αλλά με εξουθένωση των στελεχών του.

Φυσικά όταν σε αντίστοιχα περιστατικά επιλαμβάνονται οι Λιμενικές Αρχές Ηρακλείου και Ρεθύμνου αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Την ίδια ώρα που υπάρχει αυτή η αυξανομένη πίεση αντί να ενισχύονται οι εν λόγω Λιμενικές Αρχές, εξακολουθούν να ζητούν από το Αρχηγείο τη διάθεση στελεχών και μέσων προκειμένου αποσπαστούν προς ενίσχυση των υπηρεσιών του Ανατολικού Αιγαίου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο για τον τρέχοντα μήνα έχουν αποσπαστεί άνω των 40 στελεχών , μαζί με επιχειρησιακά μέσα, προς το Ανατολικό Αιγαίο με την πλειοψηφία αυτών από τις Λιμενικές Αρχές Χανίων και Ηρακλείου.

Η τουριστική περίοδος που είναι και η κύρια βιομηχανία της Κρήτης έχει ξεκινήσει και κατά συνέπεια έχουν αυξηθεί και οι ανάγκες των Λιμενικών Αρχών για την διασφάλιση της ομαλής και ασφαλής διακίνησης επιβατών και οχημάτων.

Όμως οι λύσεις για την αντιμετώπιση των αφίξεων μεταναστών στην Κρήτη φαίνεται να έχουν μείνει στα χαρτιά, αφού και εξακολουθούν να καταφτάνουν με αμείωτους ρυθμούς και αυτή την στιγμή στα Χανιά πλέον δεν διατίθεται χώρος ούτε για τη προσωρινή παραμονή των μεταναστών, με αποτέλεσμα την αναγκαστική τους παραμονή στον αίθριο όπισθεν του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων στο Λιμένα Σούδας, σέ ένα χώρο παντελώς ακατάλληλο για την παραμονή και την φύλαξη τους.

Η όποια ελπίδα για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με την διαδικασία των τακτικών μεταθέσεων έχει εξαλειφθεί αφού για άλλη μία χρονιά, όπως μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία 4 έτη, δεν έχει ακολουθηθεί κανένα χρονοδιάγραμμά και είναι άγνωστο το εάν και το πώς θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία των τακτικών μεταθέσεων.

Ως Ένωση Λιμενικών Κρήτης πέραν της ανάδειξης του προβλήματος είχαμε προτείνει και λύσεις άμεσα πραγματοποιήσιμες.

Θα προτείνουμε ξανά ευελπιστώντας να βρουν ευήκοα ώτα.

  • Άμεση διακοπή αποσπάσεων μέσων και στελεχών από τις Υπηρεσίες της Κρήτης προς το Ανατολικό Αιγαίο.
  • Έκδοση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την άμεση εξάμηνη απόσπαση στελεχών άνευ οδοιπορικών εξόδων προς στελέχωση των υποστελεχωμένων Υπηρεσιών Κρήτης , όπου φρονούμε ότι θα ανταποκριθούν στελέχη με καταγωγή από την Κρήτη τα οποία λόγω μη έκδοσης μεταθέσεων έχουν εγκλωβιστεί σε άλλες Υπηρεσίες. (Υπάρχουν τουλάχιστον 70 στελέχη που υπηρετούν εκτός Κρήτης και δηλώνουν ως τόπο συμφερόντων Υπηρεσίες της Κρήτης, με τα 30 εξ αυτών να δηλώνουν Υπηρεσίες του νομού Χανίων )
  • Αν δεν καλυφθούν τα κενά με την προηγούμενη διαδικασία να πραγματοποιηθούν αποσπάσεις στελεχών με οδοιπορικά έξοδα υπό την ίδια μορφή, ευρωπαϊκά κονδύλια, που αποσπώνται για την ενίσχυση του Ανατολικού Αιγαίου.
  • Άρση αποκλεισμού των Υποστελεχωμένων Λιμενικών Αρχών Κρήτης από την ενίσχυση με την διαδικασία των τακτικών μεταθέσεων προς κάλυψη των πραγματικών κενών θέσεων.

Καλούμε τον συντοπίτη μας Αρχηγό να λάβει μέτρα πριν η υπερκόπωση των στελεχών επιφέρει «άσχημες» καταστάσεις, όπου κατόπιν «εορτής» θα αναζητούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι για την απόδοση ευθυνών. Ο στρουθοκαμηλισμός και οι μισές αλήθειες ούτε φέρνουν θετικά αποτελέσματα ούτε λύνουν τα προβλήματα, τουναντίον δημιουργούν περισσότερα».

Κοινό δελτίο Τύπου των Λιμενικών

Την ίδια ώρα κοινό δελτίο τύπου εξέδωσε οι Ενώσεις Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής και Ανατολικής Κρήτης σχετικά με την πίεση που προκαλούν οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές:
Από την έναρξη του μεταναστευτικού στην Κρήτη, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή καλείται σχεδόν καθημερινά, να διαχειριστεί και να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις που δημιουργούν οι συνεχόμενες μεταναστευτικές ροές.

Ιδιαίτερα σε μια περιφέρεια όπου δεν έχει οργανωθεί για τέτοιας συχνότητας- διάστασης – διαχείρισης σε αριθμό εισροές, έχει αναδειχθεί σε ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα το οποίο προκαλεί περισσότερη πίεση στις Υπηρεσίες μας.

Εκτός των διαδικασιών της διάσωσης – μεταφοράς – φύλαξης – ανακριτικές διαδικασίες κ.τ.λ., τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής έχουν επωμιστεί και τις μεταγωγές των Π.Ε.Π. δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας, μιας και η ΕΛ.ΑΣ. πλέον έχει απεμπλακεί από αυτή την υποχρέωση.

Όπως είναι γνωστό οι μεταγωγές γίνονται μέσω των επιβατικών πλοίων από τα λιμάνια Σούδας Χανίων και Ηρακλείου αντίστοιχα, προς το λιμένα Πειραιά και από εκεί στις δομές φιλοξενίας. Κατά την μεταγωγή τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, που έχουν επωμιστεί την ασφαλή μεταφορά και παράδοση των Π.Ε.Π., θα πρέπει να ταξιδέψουν συνεχόμενα για δύο ημέρες, χωρίς να προβλέπεται, η δυνατότητα ημιδιαμονής κατά την παραμονή τους στην Αθήνα, ούτε και η χορήγηση καμπίνας (κρεβατιού) κατά την επιστροφή τους, κι αν κάποιες φορές γίνεται είναι κατόπιν ΄΄επαιτείας΄΄ των ιδίων των συναδέλφων ή παράκλησης του εκάστοτε Λιμενάρχη προς τις ναυτιλιακές εταιρείες, αν και εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα κλινών. Επίσης, κατά την επιστροφή τους οι συνάδελφοι, αντί να ξεκουραστούν, πολλές φορές λόγω κάποιου άλλου περιστατικού το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη στην Υπηρεσία τους και λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού που υπάρχουν, καλούνται να εργαστούν χωρίς την προβλεπόμενη ανάπαυση βάζοντας το υπηρεσιακό καθήκον πάνω από την σωματική και ψυχική τους καταπόνηση.

Οι Ενώσεις Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης θέτουν τα κάτωθι ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει να επεξεργαστεί, τόσο η Πολιτική όσο και η Στρατιωτική μας Ηγεσία για την βελτίωση των διαδικασιών και την στήριξη των στελεχών μας.

● Το πρώτο έχει να κάνει με τις πληρότητες των πλοίων των ακτοπλοϊκών γραμμών που με την τουριστική περίοδο να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, σύντομα θα βρεθούν στο 100% και θα υπάρξει αναπόφευκτα αδυναμία από τις εταιρείες να ικανοποιήσουν τα αιτήματα για την επιβίβαση τόσο των συναδέλφων, όσο και των ίδιων των Π.Ε.Π. λόγω μη ύπαρξης κενών θέσεων. Εφόσον προκύψει αυτό, πόσες μέρες θα παραμένουν φυλασσόμενοι στην Κρήτη, όταν παράλληλα δεν έχει βρεθεί κατάλληλος χώρος που να προσφέρει συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής;;;

● Τα στελέχη μας για πόσο ακόμα θα αισθάνονται εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας από την στιγμή που για τις μεταγωγές της ΕΛ.ΑΣ. έχει προβλεφθεί αποζημίωση ημιδιαμονής κατά την παραμονή τους στην Αθήνα, ώστε να έχουν την δυνατότητα να αναπαυθούν μετά την πολύωρη νυχτερινή τους απασχόληση, ενώ για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος δεν προβλέπεται αντίστοιχα το ίδιο, αναγκάζοντας τα να παραμένουν περιπλανώμενοι καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, φέροντας πάνω τους όλο τον οπλισμό που προβλέπεται, έως ότου επιβιβαστούν στο πλοίο της επιστροφής, που και εκεί θα πρέπει να αναζητήσουν στην καλύτερη περίπτωση κάποιο χώρο (πολυθρόνα, καναπέ) για να βγάλουν την νύχτα, όπως συμβαίνει και σε κάθε αποστολή που εκτελούν τα στελέχη μας.

Επειδή οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το μεταναστευτικό δεν θα σταματήσει, άρα και οι μεταγωγές θα αποτελούν μέρος της εργασιακής καθημερινότητας των στελεχών μας, καλούμε την Ηγεσία μας όπως λάβει μέτρα μέριμνας για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου με την χορήγηση εξόδων ημιδιαμονής, με γνώμονα πάντα την βελτίωση των εργασιακών συνθηκών του προσωπικού.

Οι Ενώσεις μας, από κοινού, θα συνεχίσουν να προβάλουν και να αναδεικνύουν όπως πάντα τα δίκαια αιτήματα του προσωπικού.

Διαβάστε επίσης:

Νέα διάσωση μεταναστών Νότια των Χανίων

Χανιά: Ολονύχτια επιχείρηση διάσωσης μεταναστών – Τρεις αγνοούμενοι

Εντοπισμός και διάσωση 16 αλλοδαπών – Συνελήφθη ο διακινητή τους

Μεταναστευτικές ροές: «Στερεύουν οι αντοχές των στελεχών του λιμενικού στην Κρήτη


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα