«Υπάρχει πολύ µεγάλη ζήτηση για το Χανιώτικο αβοκάντο και ειδικά το βιολογικό» αναφέρει ο πρόεδρος του «Συνεταιρισµού Βιοκαλλιεργητών Χανίων» Γιώργος Καλλιτεράκης
Στα ράφια των σούπερ μάρκετ της Αθήνας, τόσο στα συμβατικά όσο και στα βιολογικά προϊόντα, έχει κατακτήσει τη θέση του το χανιώτικο αβοκάντο, αποτελώντας πλέον βασικό «πρωταγωνιστή» στα οπωροκηπευτικά.
Παρά την εμπορική του επιτυχία, οι τιμές παραγωγού παραμένουν καθηλωμένες στα επίπεδα που ήταν πριν από έξι χρόνια, χωρίς να ακολουθούν την ανοδική πορεία άλλων αγροτικών προϊόντων — ένα γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στους πολυάριθμους καλλιεργητές του είδους.
Αν επισκεφθεί κάποιος την Αθήνα, θα διαπιστώσει πως στο σύνολο σχεδόν των µεγάλων super market και των φρουταριών, το αβοκάντο που πωλείτα είναι αποκλειστικά από τα Χανιά µε ελάχιστες εισαγωγές από το εξωτερικό.
«Υπάρχει πολύ µεγάλη ζήτηση για το Χανιώτικο αβοκάντο και ειδικά το βιολογικό που εµπορευόµαστε εµείς» αναφέρει ο πρόεδρος του «Συνεταιρισµού Βιοκαλλιεργητών Χανίων» Γιώργος Καλλιτεράκης που παράγει ετησίως 300 τόνους αβοκάντο από τα 150 µέλη του σε Χανιά και Ρέθυµνο και εκτιµάται πως τα επόµενα 2-3 χρόνια η παραγωγή θα ξεπεράσει τους 500 τόνους.
«Φέτος υπάρχει µεγάλη ζήτηση καθώς τα Ευρωπαϊκά αβοκάντο είναι λίγα και γίνονται εισαγωγές από το Μεξικό κυρίως, καθώς ακόµα δεν έχει µπει στην παραγωγή το Νότιο ηµισφαίριο. Υπάρχει όµως θέµα µε την τιµή για τον παραγωγό γιατί το αβοκάντο αυτή στιγµή είναι το µόνο προϊόν που όλα αυτά τα χρόνια από το 2019 και µετά η τιµή του δεν έχει ανέβει ούτε ένα “σεντ”» παρατηρεί ο κ. Καλλιτεράκης.
Συµπληρώνει µάλιστα, πως το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί πάρα πολύ για τους παραγωγούς δίχως να γίνει καµία σοβαρή προσπάθεια στήριξη τους, ενώ µείζον ζήτηµα είναι και τα µεταφορικά, το κόστος των οποίων έχει πολλαπλασιαστεί ειδικά αν υπάρξει µεταφόρτωση του προϊόντος στην Αθήνα για να φύγει στο εξωτερικό.
Πέρυσι επίσης οι συνεχόµενες αυξηµένες θερµοκρασίες από την Άνοιξη µέχρι και το Φθινόπωρο είχαν ως αποτέλεσµα να χαθεί ένα µέρος της παραγωγής και να υπάρξει µικροκαρπία δίχως να δοθεί κάποια αποζηµίωση.
Ο Γιώργος Κοντουδάκης από την Οµάδα Παραγωγών Εσπεριδοειδών – Αβοκάντο αναφέρει πως οι παραγωγοί διαπιστώνουν ότι «υπάρχει µεγάλο ενδιαφέρον για το Χανιώτικο αβοκάντο και το συµβατικό και το βιολογικό. Το συµβατικό πουλιέται σε τιµές 2,40 ευρώ το κιλό για τα µεγάλα µεγέθη, ενώ το βιολογικό δίνεται 40-50 λεπτά πιο ακριβά».
Στην Αθήνα το Χανιώτικο βιολογικό αβοκάντο προσφέρετε στον καταναλωτή σε τιµές από 6,50 ευρώ και άνω, ενώ ο παραγωγός πληρώνεται από 2,80 έως 3,10 ευρώ το κιλό. Αυτή την εποχή γίνεται η συγκοµιδή των τελευταίων ποσοτήτων Ηass και έχει ξεκινήσει το κόψιµο των Lamp Hass και των Reed.
Οι καλλιεργητές αβοκάντο στην Κρήτη εκτιµούν πως τα επόµενα χρόνια θα υπάρξει «εκτίναξη» του όγκου των παραγόµενων προϊόντων καθώς θα µπουν στη διαδικασία να δώσουν καρπούς χιλιάδες δέντρα που φυτεύτηκαν τα τελευταία 4-5 χρόνια σε Χανιά και Ρέθυµνο, ενώ «δειλά-δειλά» θα αρχίσει να δίνει προϊόν και η νότια Πελοπόννησος στην οποία επίσης έχουν φυτευτεί χιλιάδες δέντρα.
Πηγή: haniotika-nea.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα