Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μαστίζεται από σοβαρές πολιτικές έριδες και δείχνει αδύναμο να ανακάμψει
Βαθύ ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο προφίλ του Στέφανου Κασσελάκη άφησε η χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, για αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τη θέση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας με τον Νίκο Παππά προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να αιφνιδιάσει τους πάντες. Συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παρότι απουσίαζε στα Χανιά για το γαμήλιο πάρτι του και οι συνεργάτες του ανέφεραν ότι πρόκειται για μια τυπική συνεδρίαση για τον καταμερισμό εργασίας ενόψει της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.
Μετά από μαραθώνια συζήτηση και διαφωνίες επί του διαδικαστικού υπερψηφίστηκε η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη για την αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά, στην θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.
Η χθεσινή συνεδρίαση ανέδειξε τα δυο αντίπαλα στρατόπεδα εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας που ενόψει της κρίσιμης Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα.
Η πρόταση πέρασε με 17 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 4 παρών. Νωρίτερα υπήρξε διαφωνία σχετικά με το αν θα έπρεπε να τεθεί πρώτα πρόταση μομφής κατά του Σωκράτη Φάμελλου και να ακολουθήσει η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο. Τελικά ο κ. Φάμελλος που είχε δηλώσει ότι δεν παραιτείται και δεν δέχεται την “καθαίρεση”, υπαναχώρησε και δέχθηκε να γίνει μία μόνο ψηφοφορία για τον κ. Παππά.
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης πριν την ψηφοφορία ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε: “Πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτό τον ανασχηματισμό για να συνεργαστούμε καλύτερα, πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη και σας ζητώ να υπερψηφίσετε. Δεν μπορούμε να πάμε σε αναβολή της ψηφοφορίας γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ”.
Υπέρ της πρότασης του προέδρου ψήφισαν οι Έλενα Ακρίτα, Ευάγγελος Αποστολάκης, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Γιώργος Γαβρήλος, Ρένα Δούρου, Καλλιόπη Βέτα, Ράνια Θρασκιά, Νίνα Κασσιμάτη, Βασίλης Κόκκαλης, Κυριακή Μάλαμα, Αλέξανδρος Μεΐκόπουλος, Νίκος Παππάς, Γιώτα Πούλου, Πέτρος Παππάς, Γιάννης Σαρακιώτης, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραλλία Χρηστίδου.
Αρνητικά ψήφισαν οι Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστος Γιαννούλης, Διονύσης Καλαματιανός, Συμεών Κεδίκογλου, Μαρίνα Κοντοτόλη, Αθηνά Λίνου, Κώστας Μπάρκας, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, Ανδρέας Παναγιώτοπουλος, Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος Ψυχογιός.
Παρών ψήφισαν οι Μιλτιάδης Ζαμπάρας, Χάρης Μαμουλάκης, Γιώργος Παπαηλιού, Γιώργος Καραμέρος.
Αν αθροίσει κανείς τα κατά και τα «παρών» τότε προκύπτουν 16 ψήφοι έναντι των 17 που έδωσαν το πράσινο φως στον Στέφανο Κασσελάκη να προχωρήσει στις αλλαγές.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, πληροφορίες θέλαν τους «87» να αναφέρονται στον Στ. Κασσελάκη ως «πρόεδρο χωρίς πλειοψηφία», ενώ πηγές κοντά στην ηγεσία του κόμματος να απαντούν ότι «ο πρόεδρος έχει τεράστια πλειοψηφία στη βάση. Μόνο αυτή η πλειοψηφία μετρά. Αν επιθυμεί η ομάδα των “87” ας τον προκαλέσουν στην Κεντρική Επιτροπή».
Σε τροχιά διάσπασης;
Μετά το χθεσινό αποτέλεσμα, αρκετοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο Παύλος Πολάκης ενδέχεται να μην καταθέσει τη πρόταση μομφής κατά του Στ. Κασσελάκη, καθώς παρά την αύξηση των δυνάμεων που κατέγραψε η εσωκομματική αντιπολίτευση, είναι δύσκολο να επιτευχθεί ο μαγικός αριθμός 151 για να περάσει η πρόταση.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα