Αυτές οι συνταγές είναι απλές, νόστιμες και ιδανικές για το γιορτινό τραπέζι χωρίς γλουτένη
Αν αναζητάτε gluten-free (χωρίς γλουτένη) συνταγές για τα Χριστούγεννα, υπάρχουν πολλές νόστιμες και δημιουργικές επιλογές για να απολαύσουν όλοι, ανεξαρτήτως αν ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη ή όχι. Εδώ είναι μερικές ιδέες για γιορτινά πιάτα, γλυκά και σνακ που μπορούν να κάνουν τα Χριστούγεννα ακόμα πιο ειδικά:
1. Χριστουγεννιάτικη Γαλοπούλα με Μαρμελάδα Cranberry
Αυτή η γιορτινή συνταγή είναι γεμάτη γεύση και ιδανική για το κυρίως πιάτο των Χριστουγέννων.
Υλικά:
- 1 γαλοπούλα (3-4 κιλά)
- 100 γρ. βούτυρο (ή ελαιόλαδο για μια πιο ελαφριά επιλογή)
- 1 φλ. χυμός πορτοκαλιού
- 1/2 φλ. μέλι
- 2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι
- 1 φλ. μαρμελάδα από cranberry (μπορείτε να τη βρείτε έτοιμη ή να την φτιάξετε μόνοι σας)
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
- Ανακατέψτε το βούτυρο με το μέλι και τον χυμό πορτοκαλιού. Προσθέστε τα μυρωδικά.
- Λαδώστε τη γαλοπούλα και τοποθετήστε την σε ταψί. Ρίξτε το μίγμα του βουτύρου πάνω στη γαλοπούλα.
- Ψήστε για περίπου 2-3 ώρες, περιχύνοντας συχνά με το υγρό της.
- Κατά τα τελευταία 15 λεπτά, προσθέστε τη μαρμελάδα cranberry για να δώσει γλυκιά γεύση και χρώμα.
2. Γλυκιά Πατάτα με Ροκφόρ και Καρύδια
Ένα εξαιρετικό συνοδευτικό πιάτο, που είναι γιορτινό και χωρίς γλουτένη.
Υλικά:
- 4 γλυκές πατάτες
- 150 γρ. ροκφόρ ή άλλο μπλε τυρί (χωρίς γλουτένη)
- 1/4 φλ. καρύδια
- 2 κ.σ. μέλι
- Αλάτι και πιπέρι για γεύση
Εκτέλεση:
- Βράστε τις γλυκές πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια τις ξεφλουδίστε και κόψτε σε κομμάτια.
- Σε ένα τηγάνι, σοτάρετε τα καρύδια μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
- Στο πιάτο, τοποθετήστε τις πατάτες και τρίψτε το ροκφόρ από πάνω.
- Ρίξτε το μέλι, αλάτι, πιπέρι και τα καρύδια για την τελευταία πινελιά.
πατατάτο
3. Gluten-Free Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα Ζαχαρόπαστας
Τα μπισκότα αυτά είναι ιδανικά για να στολίσετε το τραπέζι σας και να τα προσφέρετε σε όσους αγαπούν τη ζαχαρόπαστα.
Υλικά:
- 2 φλ. αλεύρι χωρίς γλουτένη (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μείγμα αλεύρων χωρίς γλουτένη)
- 1/2 φλ. βούτυρο
- 1/2 φλ. ζάχαρη
- 1 αυγό
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρικής
- 1/4 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
- Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέστε το αυγό και τη βανίλια.
- Ανακατέψτε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι. Σταδιακά προσθέστε τα στο μίγμα του βουτύρου, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια ζύμη.
- Ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο περίπου 1 εκατοστό και κόψτε τη με τη βοήθεια καλουπιών.
- Ψήστε τα μπισκότα για 10-12 λεπτά και αφήστε τα να κρυώσουν πριν τα διακοσμήσετε με ζαχαρόπαστα.
πηγή: anita-austvika/unsplash
4. Gluten-Free Σοκολατένιο Κέικ με Κρέμα Από Καρύδα
Αυτό το κέικ είναι τέλειο για την περίσταση και θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.
Υλικά για το κέικ:
- 200 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
- 100 γρ. κακάο σε σκόνη (χωρίς ζάχαρη)
- 200 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 2 αυγά
- 240 ml γάλα αμυγδάλου ή καρύδας
- 120 ml ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. βανίλια
Υλικά για την κρέμα:
- 200 ml γάλα καρύδας (σε κονσέρβα)
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.γ. βανίλια
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Λαδώστε και αλευρώστε τη φόρμα.
- Ανακατέψτε όλα τα υλικά για το κέικ σε ένα μπολ μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη.
- Ψήστε το κέικ για 25-30 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει.
- Για την κρέμα, ανακατέψτε το γάλα καρύδας με τη ζάχαρη και τη βανίλια σε ένα τηγάνι, μέχρι να πυκνώσει.
- Αφήστε να κρυώσει.
- Σερβίρετε το κέικ με την κρέμα από καρύδα και απολαύστε!
Πηγή: gastronomos.gr
5. Gluten-Free Τάρτα με Κρέμα Βανίλιας και Φρούτα
Ένα ελαφρύ και δροσερό επιδόρπιο για την γιορτινή σας τράπεζα.
Υλικά για τη βάση:
- 2 φλ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
- 1/4 φλ. ζάχαρη
- 1/2 φλ. βούτυρο
- 1 αυγό
Υλικά για την κρέμα:
- 2 φλ. γάλα
- 3 κ.σ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
- 3/4 φλ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. βανίλια
Εκτέλεση:
- Για τη βάση, ανακατέψτε το αλεύρι με τη ζάχαρη και προσθέστε το βούτυρο και το αυγό. Ζυμώστε μέχρι να πάρετε μια ζύμη.
- Ψήστε την βάση σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15-20 λεπτά.
- Για την κρέμα, βράστε το γάλα με τη ζάχαρη και το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Αφήστε την να κρυώσει.
- Γεμίστε την ψημένη βάση με την κρέμα και διακοσμήστε με φρέσκα φρούτα όπως φράουλες, μούρα ή ακτινίδια.
Πηγή: gastronomos.gr
Αυτές οι συνταγές είναι απλές, νόστιμες και ιδανικές για το γιορτινό τραπέζι χωρίς γλουτένη. Μπορείτε να τις προσαρμόσετε στις προσωπικές σας προτιμήσεις ή στις διατροφικές ανάγκες των καλεσμένων σας!
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα