Υγεία 20.02.2025, 7:54

Διάρροια: Τι πρέπει να τρώμε και τι να προσέχουμε

Οδηγός προς ναυτιλωμένους με επίκεντρο τη διατροφή όταν μας επισκέπτεται η διάρροια

Τι πρέπει να τρώμε και τι πρέπει να προσέχουμε και να αποφεύγουμε όταν έχουμε διάρροια;  Η διάρροια μπορεί να προκύψει από διάφορες αιτίες, όπως τροφικές αλλεργίες, δηλητηρίαση ή χρόνιες παθήσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. , όμως το  θετικό είναι πως με την κατάλληλη διατροφή μπορείτε να ανακουφιστείτε και να επιταχύνετε την ανάρρωση.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να ακολουθήσετε δίαιτα με ήπιες, εύπεπτες τροφές και να αποφεύγετε τροφές που μπορούν να ερεθίσουν το πεπτικό σύστημα. Επιπλέον, η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

Τροφές που πρέπει να καταναλώνετε όταν έχετε διάρροια

Μία από τις πιο γνωστές δίαιτες που προτείνονται σε αυτή την περίπτωση είναι η δίαιτα BRAT, η οποία περιλαμβάνει:

Μπανάνες: Είναι εύπεπτες και συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των κοπράνων.
Λευκό ρύζι: Χωρίς ίνες, βοηθά στην ανακούφιση της διάρροιας.
Πουρές μήλου: Ελαφρύς και εύπεπτος, παρέχει επίσης υγρά.
Φρυγανισμένο λευκό ψωμί: Καταπραΰνει το πεπτικό σύστημα και συμβάλλει στη σταθεροποίηση των κοπράνων.
Επιπλέον, μπορείτε να καταναλώσετε τροφές που είναι ήπιες και εύπεπτες, όπως:

Μαγειρεμένο κουάκερ (π.χ. βρώμη, Cream of Wheat)
Κρακεράκια
Πατάτες ψητές ή βραστές (χωρίς βούτυρο ή κρέμα γάλακτος)
Είναι επίσης σημαντικό να πίνετε άφθονα υγρά, για να αντικαταστήσετε τα υγρά που χάνονται κατά τη διάρροια:

Νερό
Διαυγείς ζωμούς (π.χ. ζωμό λαχανικών, κοτόπουλου ή βοδινού)
Νερό με ηλεκτρολύτες ή νερό καρύδας με βιταμίνες (χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη)
Ελαφρύ, χωρίς καφεΐνη τσάι
Χυμό μήλου (χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη)
Αφού αρχίσετε να αναρρώνετε, μπορείτε σταδιακά να εισάγετε πιο μαλακές τροφές, όπως:

Αυγά (scrambled)
Μαγειρεμένα λαχανικά χωρίς λάδι ή μπαχαρικά.
Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε διάρροια

Οι τροφές που ερεθίζουν το πεπτικό σύστημα και θα πρέπει να αποφεύγονται μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα είναι:

Γαλακτοκομικά προϊόντα (συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνικών ροφημάτων που περιέχουν γάλα)
Τηγανητά και λιπαρά φαγητά
Πικάντικα φαγητά
Επεξεργασμένα τρόφιμα με πρόσθετα
Χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας
Σαρδέλες
Ωμά λαχανικά (π.χ. κρεμμύδια, καλαμπόκι)
Εσπεριδοειδή και άλλα φρούτα με πολλά σάκχαρα (π.χ. ανανάς, κεράσια, φραγκοστάφυλα, σταφύλια)
Αλκοόλ
Καφές, σόδες και άλλα ποτά με καφεΐνη ή ανθρακικό
Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες (συμπεριλαμβανομένης της σορβιτόλης)

Πηγή: Newsbeast


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα