Το διάβασμα έχει την ιδιότητα να αναδομεί τον εγκέφαλο μας
Το διάβασμα προσφέρει, μειωμένο στρες, βελτιωμένη μνήμη, ακονισμένη ενσυναίσθηση καθώς επίσης είναι και η καλύτερη πηγή άντλησης πληροφοριών.
Μπορείς να τη δεις και σαν μια επένδυση στην πνευματική ευεξία και τη μακροπρόθεσμη εγκεφαλική υγεία. Από τη συναισθηματική ενσυναίσθηση μέχρι τη γνωστική ενίσχυση, κάθε βιβλίο που ανοίγουμε είναι ένα βήμα προς έναν καλύτερα δομημένο, πιο ευφυή και πιο συγκεντρωμένο εαυτό.
Ακολουθούν πέντε τρόποι με τους οποίους το διάβασμα επιδρά στον εγκέφαλό μας, βάσει επιστημονικών ερευνών, και τι σημαίνει αυτό για τη ζωή μας.
1. Η ανάγνωση προκαλεί βιωματική συμμετοχή του εγκεφάλου
Όταν διαβάζουμε μια σκηνή δράσης ή ένα συναισθηματικά φορτισμένο διάλογο, ο εγκέφαλός μας δεν παραμένει παθητικός. Ενεργοποιούνται οι ίδιες εγκεφαλικές περιοχές που χρησιμοποιούμε όταν βιώνουμε τις ίδιες εμπειρίες στην πραγματικότητα. Αυτό ονομάζεται “βιωμένη αίσθηση” και εξηγεί γιατί ένα βιβλίο μπορεί να μας συνεπάρει τόσο ώστε να νιώσουμε ότι “ζούμε” μέσα στην ιστορία. Οι νευρώνες στην κεντρική αύλακα του εγκεφάλου ενεργοποιούνται για να αναπαραστήσουν τη δράση. Έτσι, η ανάγνωση δεν είναι απλώς ένας τρόπος διαφυγής από την πραγματικότητα, αλλά και ένας τρόπος να επεκτείνουμε τη συναισθηματική και κινητική κατανόηση του κόσμου.
2. Η ανάγνωση αυξάνει τη “συνδεσιμότητα” του εγκεφάλου
Η φράση “ένα βιβλίο μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου” δεν είναι μόνο τρικ -και μέχρι εκεί- του μάρκετινγκ. Επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η ανάγνωση αφήγησης μπορεί να επιφέρει πραγματικές αλλαγές στη λειτουργία και τη δομή του εγκεφάλου. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Emory απέδειξε ότι η ανάγνωση ενισχύει τη δραστηριότητα στον αριστερό κροταφικό λοβό -την περιοχή που σχετίζεται με την επεξεργασία της γλώσσας. Το ενδιαφέρον είναι πως αυτή η ενισχυμένη εγκεφαλική δραστηριότητα διατηρείται ακόμη και αρκετές ημέρες μετά την ανάγνωση, κάτι που υποδηλώνει μια μακροπρόθεσμη ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Ο εγκέφαλος, δηλαδή, εκπαιδεύεται να λειτουργεί καλύτερα κάθε φορά που αφιερώνουμε χρόνο σε μια καλή ιστορία.
3. Δημιουργία νέας φαιάς ουσίας και επανασύνδεση εγκεφαλικών κυκλωμάτων
Η ανάγνωση δεν επιδρά μόνο λειτουργικά αλλά και δομικά στον εγκέφαλο. Σε μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που συμμετείχαν σε εντατικά προγράμματα ανάγνωσης εμφάνισαν αυξημένη φαιά ουσία στον εγκέφαλο και δημιουργία νέων νευρωνικών συνδέσεων. Αυτό αποδεικνύει ότι η ανάγνωση είναι μια μορφή “νευροπλαστικής άσκησης” -ενδυναμώνει τον εγκέφαλο, όπως η γυμναστική ενδυναμώνει το σώμα. Αν και η μελέτη έγινε σε παιδιά, τα οφέλη ισχύουν και για ενήλικες. Η εξάσκηση της ανάγνωσης βοηθά στην αποκατάσταση εγκεφαλικών κυκλωμάτων, βελτιώνοντας τη συνολική γνωστική λειτουργία. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με μαθησιακές δυσκολίες να ενισχύσουν τις γνωστικές τους ικανότητες.
4. Η ανάγνωση ενισχύει τη μνήμη και την εγκεφαλική ευελιξία
Η ανάγνωση είναι μια σύνθετη διαδικασία που περιλαμβάνει πολλές λειτουργίες του εγκεφάλου: οπτική αντίληψη, γλωσσική κατανόηση, φωνολογική επεξεργασία και λογική σκέψη. Αυτή η ταυτόχρονη ενεργοποίηση πολλαπλών περιοχών του εγκεφάλου τον “γυμνάζει”, με αποτέλεσμα να ενισχύει τη μνήμη και τη γνωστική ανθεκτικότητα. Μελέτες από το Haskins Laboratories του Πανεπιστημίου Pace της Νέας Υόρκης δείχνουν ότι η ανάγνωση, σε αντίθεση με την παρακολούθηση οπτικοακουστικού υλικού, δίνει στον εγκέφαλο τον χρόνο και τον χώρο να επεξεργαστεί εις βάθος τις πληροφορίες. Αυτό προάγει τη δημιουργία νέων νευρωνικών διαδρομών, καθιστώντας τον εγκέφαλο πιο αποτελεσματικό στην αποθήκευση και ανάκληση πληροφοριών.
5. Ενίσχυση της συγκέντρωσης και του εύρους προσοχής
Η ανάγνωση απαιτεί συγκέντρωση, επιμονή και διαδοχική σκέψη. Σε αντίθεση με την αποσπασματική χρήση των ψηφιακών μέσων, ένα βιβλίο μάς καλεί να ακολουθήσουμε μια αφηγηματική ροή -από την αρχή ως το τέλος. Είναι μια διαδικασία που εκπαιδεύει τον εγκέφαλο να διατηρεί την προσοχή του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να σκέφτεται σε βάθος. Το διαδίκτυο μάς έχει εκπαιδεύσει στην ταχύτητα και στην επιφανειακή επεξεργασία πληροφοριών, αλλά η ανάγνωση ενισχύει τη μακροχρόνια συγκέντρωση και τη δυνατότητα εστίασης. Είναι ένα πολύτιμο αντίβαρο στην ψηφιακή υπερφόρτωση, ειδικά για τα παιδιά και τους νέους ενήλικες που μεγαλώνουν μέσα σε περιβάλλον συνεχούς ψηφιακής διέγερσης.
Σε έναν κόσμο που συνεχώς μας βομβαρδίζει με ερεθίσματα, η ανάγνωση προσφέρει μια ήρεμη, ουσιαστική επανασύνδεση με τον εσωτερικό μας κόσμο. Να το πούμε αλλιώς: το διάβασμα είναι η πιο εύκολα προσβάσιμη πολυτέλεια που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας.
Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα