Αρθρογραφία 28.04.2024, 9:09

«Διαβάζοντας» πίσω από τις αλλαγες στο νέο αναπτυξιακό νόμο

Του Δημήτρη Γερωμαρκάκη – Η Κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται σε αλλαγές στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου, που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επενδυτική ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης προετοιμάζει αλλαγές με στόχο ο νέος Αναπτυξιακός νόμος να δίνει έμφαση σε τομείς της Οικονομίας, όπως η μεταποίηση, σε συνδυασμό με την Πράσινη Ανάπτυξη, Ο τομέας της μεταποίησης μεταλλευμάτων, ο τομέας της μεταποίησης τροφίμων, ο τομέας της κλωστοϋφαντουργίας, και η παραγωγή εξοπλισμού για μεταφορικά μέσα.

Σκοπός της Κυβέρνησης μέσω αυτών των προγραμμάτων είναι η Πράσινη μετάβαση της Οικονομίας. Θα αφορά επενδύσεις σε σχέση με την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας.

Σε σχέση με τη μεταποίηση μεταλλευμάτων το βάρος θα δοθεί στην εξόρυξη η οποία αποτελεί συνέχεια των Επιχειρήσεων παραγωγής εξοπλισμού. Ο τομέας της μεταποίησης τροφίμων θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό παράγοντα της οικονομίας μας και θα βοηθήσει στις εξαγωγές της χώρας μας, που όλοι καταλαβαίνουν τα οφέλη που δίνουν στην οικονομία μιας χώρας οι εξαγωγές.

Στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας ο στόχος του Υπουργείου είναι ο κλάδος να επιστρέψει δυναμικά και οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν θα βοηθήσουν το κομμάτι των εξαγωγών που τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να τονώσει την βιομηχανία στη χώρα σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων ώστε να καταστούν βιώσιμες σε ένα αρκετά ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας. Στόχος πλέον θα είναι, όπως ισχύει σε όλες τις προηγμένες οικονομικά χώρες, να λαμβάνονται υπόψη για κάθε επενδυτικό σχέδιο η διασύνδεση των Επιχειρήσεων με πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα με σκοπό την καινοτομία.

Επίσης σημαντικό κριτήριο για την ένταξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου στο νέο Αναπτυξιακό νόμο θα είναι η υιοθέτηση των ESG, εν προκειμένω μία Επιχείρηση για να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα της αγοράς είναι απαραίτητο να προσαρμόσει στο επιχειρηματικό της μοντέλο εκτός από την κερδοφορία την περιβαλλοντική και κοινωνική της δράση, ώστε να εναρμονιστούν και με την επιθυμία ότι μέχρι το 2029 όλες οι Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις θα πρέπει να ελέγχονται για τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

*Ο Δημήτρης Γερωμαρκάρης είναι οικονομολόγος

Δημήτρης Γερωμαρκάρης


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα