«Βολική δικαιολογία»
Με μαρτυρικές καταθέσεις συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα μπροστά στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων. Στο βήμα ανέβηκε η Μυρτώ Σαμαρά, καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τεχνική σύμβουλος του πατέρα Κυριακής Γρίβα.
Η μάρτυρας είπε πως εξέτασε μια φορά τον κατηγορούμενο, αναφέροντας ότι «έκανε λόγο για κενά μνήμης που δεν υπάρχουν ιατρικά. Δεν υπάρχει κενό μνήμης με τέλεια έναρξη και τέλεια λήξη.
Όταν ανέφερε ότι πήγε για να τη συναντήσει, ήταν κάθετος ότι δεν το έκανε. Η περιγραφή ενός κενού μνήμης τέτοιου τύπου, τη συναντάμε μόνο στα δικαστήρια . Στο ιατρείο ποτέ.
Κατά πάσα πιθανότητα το κενό μνήμης που αναφέρει είναι ψεύτικο. Δεν δικαιολογείται με τίποτα κενό μνήμης με δύο ποτήρια αλκοόλ. Άμα πιω τόσο δεν θα πάθω μπλακάουτ. Όσο περνά ο καιρός οι αναμνήσεις έρχονται. Δεν παραμένει μια τέλεια αμνησία. Ιατρικά δεν έχει λογική
Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούσαμε να πάρουμε πληροφορίες λόγω του κενού μνήμης. Έτσι αποφεύγεις τις περιγραφές και τις αντιφάσεις. Είναι πολύ βολική δικαιολογία», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι «όλοι οι ψυχίατροι που τον είχαν εξετάσει πριν το φόνο, περιγράφουν τα πάντα φυσιολογικά, δεν είχε διαταραχή σκέψης ούτε συναισθήματος. Όλες οι νοσηλείες του ήταν λόγω χρήσης ουσιών. Δεν βλέπω κάτι άλλο. Αν έβλεπαν οι γιατροί κάτι άλλο, θα έκαναν περαιτέρω διαγνώσεις. Η διπολική διαταραχή είναι σημαντικότερη από τη χρήση ουσιών. Άρα όλοι οι ψυχίατροι τον κατέταξαν στις διαταραχές λόγω ουσιών».
«Το 2023 μεταφέρθηκε στη ψυχιατρική λόγω μιας απόπειρας. Το ιστορικό βέβαια δεν στέκει, κάνει λόγο για διπολική κατάθλιψη. Ήταν ιατρικά αστήρικτη, μόνο για να μπει στο ψυχιατρείο . Μπήκε για μια μέρα στο ψυχιατρείο και βγήκε με δίκη του πρωτοβουλία. Δεν υπάρχει περίπτωση αυτό το ιστορικό να το έγραψε γιατρός. Τάσεις σχιζοφρένειας δεν υπάρχει σαν όρος», συνέχισε.
Πρόεδρος: Μπορεί να επηρεάσει τις πράξεις του το αλκοόλ σε συνδυασμό με τα χάπια;
Μάρτυρας: Όχι με τίποτα. Ήταν δύο μικρά ποτήρια, με τη μεζούρα μετρημένα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταλαβαίνει, είχε άψογο συνδυασμό κινήσεων, ήξερε να κρυφτεί, ήξερε να επιτεθεί την κατάλληλη στιγμή, να αυτοτραυματιστεί με τρόπο τέτοιο για να μη χτυπήσει. ήταν μια χαρά σε όλες τις εξετάσεις που έκαναν όλοι οι γιατροί. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να υπάρχει μια υπερασπιστική γραμμή αλλά ψυχιατρικό θέμα δεν υπάρχει
Πρόεδρος: Θα μπορούσε να έχει άρση αναστολών λόγω των χαπιών;
Μάρτυρας: Ναι αυτό γίνεται. Μπορείς να γίνεις πιο νευρικός. Δεν θεωρώ ότι εδώ έχουμε αυτή την περίπτωση.
Πρόεδρος: Ο αυτοτραυματισμός;
Μάρτυρας: Πιθανολογώ ότι ήταν χειριστική απόπειρα, δεν είχε καν ενεργό αιμορραγία… Σκεφτείτε ότι δεν έχει νοσηλευτεί ποτέ στη ζωή του και τώρα είναι ενάμισι χρόνο σε ψυχιατρική κλινική. Άρα οι χειρισμοί έχουν αποδώσει.
Πρόεδρος: Αντιληφθήκατε να έχει μετανιώσει;
Μάρτυρας: Όταν τον είδα δεν ήταν συντετριμμένος. Ήταν ψυχρός και απαθής. Δεν αντιλήφθηκα συναισθήματα…
Εισαγγελέας: Γιατί να μην πάσχει από διπολική διαταραχή;
Μάρτυρας: Ένας άνθρωπος αρκεί να έχει στη ζωή του ένα μανιακό επεισόδιο για να διαγνωστεί. Μέχρι που τον είδα δεν είχε καμία τέτοια διάγνωση. Είχε εξεταστεί πολλές φορές…
Εισαγγελέας: Μπορεί να ήταν ένα μανιακό επεισόδιο αυτό της νύχτας του φόνου;
Μάρτυρας: Όχι , χρειάζεται διάρκεια μεγαλύτερη, η περιγραφή δεν έχει τίποτα μανιακό, δεν ήταν σε εγρήγορση η έκσταση. Τόσοι άνθρωποι τον εξέτασαν άρα εκ των πραγμάτων δεν προέκυψε
Εισαγγελέας: Η μητέρα του μας είπε ότι ήταν υποτονικός, καταθλιπτικός, μια μέρα πριν το φόνο. Θα μπορούσε να μετατραπεί η κατάθλιψη αυτή σε μανία;
Μάρτυρας: Θεωρητικά ναι μπορεί ένας ασθενής να είναι ταχείας εναλλαγής. Είναι αδύνατον όμως να γίνει μια φορά στη ζωή του και μάλιστα τη συγκεκριμένη που έκανε το έγκλημα.
«Κανένας νορμάλ εγκέφαλος δεν θα σκεφτόταν να κάνει κάτι τέτοιο μπροστά σε ΑΤ»
Νωρίτερα, ολοκλήρωσε την κατάθεση του ο ψυχίατρος των φυλακών Κορυδαλλού , Κωνσταντίνος Γεωργιάδης.
«Κανένας νορμάλ εγκέφαλος δεν θα σκεφτόταν να κάνει κάτι τέτοιο μπροστά σε αστυνομικό τμήμα. Είναι ψυχικά άρρωστοι αυτοί οι άνθρωποι, νοσεί το μυαλό τους.. δεν θεωρώ ότι το είχε επεξεργαστεί, να σκοτώσει την Κυριακή μπροστά στο Αστυνομικό τμήμα, ήταν παρορμητικό».
Υποστήριξη κατηγορίας: Έχει μετανιώσει ο κατηγορούμενος;
Μάρτυρας: Ναι οικτρά, κάθε μέρα σκέφτεται πως θα πεθάνει, βλέπει εφιάλτες. Δεν είναι ένας στυγερός εγκληματίας που επαίρεται, τον έχει συντρίψει. Αναβιώνει σκηνές με την Κυριακή για να πονάει, να πενθεί
Υποστήριξη Κατηγορίας: Αντιλαμβάνεται ότι είναι νοσηρή η πράξη;
Μάρτυρας: Σαφώς και το αντιλαμβάνεται…
Κατά την εξέταση του μάρτυρα, ο κρατουμενος χρειάστηκε να μεταχθεί στο νοσοκομείο Κορυδαλλού, καθώς όπως ενημερώθηκε το δικαστήριο από τον συνήγορό του σημειώθηκε «σοβαρό περιστατικό στα κρατητήρια», με την υποστήριξη της κατηγορίας να σχολιάζει: «Δεν τα πιστεύω απλά. Όλα αυτά που γίνονται! Φαινόταν από το πρωί ότι ήταν από ενδεχόμενη χρήση ο κρατούμενος…».
Με πληροφορίες του flash.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα