Του Γιάννη Χελιώτη – «Δεν εφαρμόστηκε ο νόμος, θα αποδοθούν ευθύνες σε όσους πρέπει για έλλειψη εποπτείας», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, χωρίς να απαντήσει επί της ουσίας στα ερωτήματα για την τραγωδία που σημειώθηκε στα Χανιά τα ξημερώματα Σαββάτου, μετά τη μετωπική σύγκρουση ενός 45χρονου «γνώριμου» της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των Αρχών, επιχειρηματία που οδηγούσε υπό την επήρεια μέθης και προσέκρουσε στο όχημα του 22χρονου Παναγιώτη, κόβοντας το νήμα της ζωής του.
Προηγήθηκε αλκοτέστ που εντόπισε αλκοόλ στο σώμα του και, παρ’ όλα αυτά, οι αστυνομικοί αντί να τον συλλάβουν ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες, έδωσαν τα κλειδιά της μοιραίας Porshe στο «φίλο» και συνοδηγό του επιχειρηματία για να οδηγήσει εκείνος. Ούτε του ζήτησαν το δίπλωμα οδήγησης, το οποίο σε προγενέστερο χρόνο τού είχε αφαιρέσει το τμήμα Τροχαίας του ΒΟΑΚ (οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ!). Λίγες ώρες αργότερα ο υπότροπος βρέθηκε ξανά στη θέση του οδηγού, προκαλώντας το τρομακτικό τροχαίο.
Αυτό που προβληματίζει την τοπική κοινωνία είναι η αλά καρτ εφαρμογή του νόμου. Κάποιοι είναι πιο ίσοι από κάποιους άλλους και, ένα ακόμα παιδί που δεν έφταιξε σε τίποτα και σε κάθε περίπτωση δεν έφερε ευθύνη, «έφυγε» στην άσφαλτο της Κρήτης.
Ο «γνώριμος» εύρωστος των Αρχών είχε αρκετές καταγγελίες για τις εγκληματικές του προθέσεις. Καμία από αυτές όμως δεν εκτιμήθηκαν με τη δέουσα σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Ο κύριος «πηγαίνω όπου θέλω και κάνω ο,τι γουστάρω» ήταν γνωστός.
Της επίσημης διάψευσης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων, προηγήθηκαν «αστυνομικές» διαρροές ότι τακτική είναι να μη συλλαμβάνονται τα άτομα, όταν στο αλκοτέστ βρίσκονται θετικοί. «Ουδέποτε ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών από τα αστυνομικά όργανα, είτε από άλλον εκπρόσωπο της αστυνομικής αρχής ότι ο δράστης βρέθηκε να οδηγεί υπό την επήρεια μέθης, πριν το τροχαίο δυστύχημα», αναφέρει η εισαγγελία και προσθέτει «οτι ουδέποτε εδόθη εντολή από τον Εισαγγελέα να αφεθεί ελεύθερος, αφού δεν υπήρξε καν σύλληψή του από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα. Οι αστυνομικοί που τον άφησαν, τώρα πλέον μετά από όσα τραγικά έγιναν, ελέγχονται για παράβαση καθήκοντος, ενώ πολλά ερωτήματα έχουν προκληθεί για ισχυρισμούς που διατυπώνονται ακόμα και από επίσημα χείλη, για παράδειγμα της εκπροσώπου της ΕΛ.ΑΣ., ότι τακτική είναι να μη συλλαμβάνονται οι δράστες, όταν στο αλκοτέστ βρίσκονται θετικοί. Προφανώς, συλλήψεις δε γίνονται σε κάθε αλκοτέστ. Αυτό πράγματι εφαρμόζεται δεκαετίες και προβλέπεται και από τον Κανονισμό της Αστυνομίας, όχι μόνον για τους οδηγούς υπό την επήρεια μέθης, αλλά και για άλλες, μικρής ποινικής απαξίας, παραβάσεις. Αλλά για τις μικρής απαξίας παραβάσεις. Οχι για μεθυσμένο άνθρωπο με 1,4 αλκοόλ, υπότροπο και χωρίς δίπλωμα, που δεν είχε, λόγω παρελθόντος για επικίνδυνη οδήγηση!»
Η κυβέρνηση οφείλει, όπως έκανε και σε άλλες περιπτώσεις διαδεδομένης παρανομίας, να κινηθεί άμεσα και σοβαρά. Και αυτό γιατί στην εποχή της αμφισβήτησης των θεσμών ο πολίτης αντιλαμβάνεται ολοένα και περισσότερο τη διάκριση και τις κινήσεις κάποιων που ανα πάσα στιγμή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αφαιρούν μία ανθρώπινη ζωή. Πόσο πιο μεγάλη αμφισβήτηση από αυτό;
Η Κρήτη, πρώτη σε τροχαια δυστυχήματα στην Ελλάδα και τρίτη στην Ευρώπη, δεν υπολείπεται μόνο των στόχων για το οδικό δίκτυο και την οδική ασφάλεια. Η σύγκρουση – όπως αποδεικνύεται πλεον – με το καθήκον, την ευθύνη και τη συνείδηση των κρατικών οργάνων και της πολιτείας εν γένει, είναι μετωπική!
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα