Οικονομία 06.05.2024, 0:12

ΕΕ: Γιατί αγοράζει ακόμα ρωσικό φυσικό αέριο

Από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η ΕΕ περιόρισε τις εισαγωγές

Παρά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις στο Κρεμλίνο, το ρωσικό φυσικό αέριο εξακολουθεί να ρέει προς την Ευρώπη. Παρά τις δραστικές μειώσεις στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, φυσικό αέριο από τη Ρωσία εξακολουθεί να τροφοδοτεί πολλά σπίτια και επιχειρήσεις στην ΕΕ διασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα στα ρωσικά δημόσια ταμεία.

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναγκάστηκαν να δουν κατάματα τη μακροχρόνια εξάρτηση τόσο από το ρωσικό φυσικό αέριο, όσο και από το ρωσικό πετρέλαιο. Το φυσικό αέριο αποτελούσε ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς το 2021 το 34% των ευρωπαϊκών αναγκών καλύπτονταν από τη Ρωσία. Εκμεταλλευόμενος το γεγονός αυτό, ο Rώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν άρχισε να μειώνει σταδιακά καθ΄όλη τη διάρκεια του 2022 τις εξαγωγές προς την Ευρώπη. Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποιούσαν τότε για ελλείψεις τον χειμώνα, επιβάλλοντας σειρά μέτρων εξοικονόμησης. Εν τέλει όμως οι ανησυχίες δεν έγιναν πραγματικότητα κι ας εκτοξεύθηκε το ενεργειακό κόστος.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ΕΕ, οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου περιορίστηκαν στα κράτη-μέλη από 40% το 2021 σε περίπου 8% το 2023. Αν ωστόσο συνυπολογιστεί το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), δηλαδή φυσικό αέριο σε υγρή μορφή έτσι ώστε γίνεται εφικτή η μεταφορά με πλοία, οι εισαγωγές ρωσικού αερίου στην ΕΕ έφθασαν πέρυσι το 15%.

πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για τις 8 σεισμικές δονήσεις βόρεια του Ηρακλείου

Πασχαλινός «μποναμάς» για τους αγρότες – Ξεκινά η πίστωση των λογαριασμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Πώς η Κρήτη «φρενάρει» τις επενδύσεις της – Το γαλατικό χωριό του Κτηματολογίου

Κυριακή του Πάσχα: Γιατί σουβλίζουμε αρνί; – Το έθιμο και οι συμβολισμοί του


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα