Ιδανικά συνοδευτικά για τον καφέ!
Συνταγή κλασική για σουσαμένια τραγανά παραδοσιακά κουλουράκια με κανέλα και γαρύφαλλο που σε τρελαίνει η μυρωδιά τους την ώρα που ψήνονται.
Υλικά
- 1½ φλ. ελαιόλαδο
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1 φλ. χυμό από πορτοκάλι (φρέσκο)
- 1 λεμόνι (χυμό)
- 2 κ.σ. κονιάκ
- 2 κ.σ. ούζο
- 1 φακελάκι αμμωνία
- 1 κ.γ. (κοφτό) σόδα
- 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
- 1/2 κ.σ. κανέλα
- 1/2 κ.σ. γαρίφαλο
- Όσο πάρει αλεύρι μαλακό (περίπου 1.200 γραμ.)
Για την επικάλυψη
- 3 κ.σ. νερό
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 250 γρ. σουσάμι
- Λίγα ολόκληρα γαρίφαλα για το κλείσιμο
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε μια λεκάνη το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τα κανελογαρίφαλα.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα ή ακόμα καλύτερα με το χέρι (με τη θερμοκρασία του χεριού λιώνει η ζάχαρη).
- Διαλύουμε την αμμωνία στο μισό χυμό και την προσθέτουμε στα υλικά.
- Διαλύουμε τη σόδα στον υπόλοιπο χυμό και την προσθέτουμε, όπως και το ξύσμα πορτοκαλιού, το ούζο και το κονιάκ.
- Αρχίζουμε να βάζουμε το αλεύρι ζυμώνοντας το μείγμα μέχρι να έχουμε μια μαλακή και αφράτη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Πλάθουμε σε κουλουράκια στρογγυλά και στην ένωσή τους καρφώνουμε 1 γαρίφαλο.
- Ανακατεύουμε με κουτάλι το νερό και τη ζάχαρη για την επικάλυψη.
- Αλείφουμε τα κουλουράκια και ένα ένα τα βουτάμε στο σουσάμι και τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C σε αέρα στη μεσαία σχάρα για 20΄-25΄ ώσπου να ροδίσουν.
Πηγή: argiro.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα