Style 24.08.2024, 4:20

Συνταγή για κουλουράκια λαδιού με πορτοκάλι και σουσάμι

Ιδανικά συνοδευτικά για τον καφέ!

Συνταγή κλασική για σουσαμένια τραγανά παραδοσιακά κουλουράκια με κανέλα και γαρύφαλλο που σε τρελαίνει η μυρωδιά τους την ώρα που ψήνονται.

Υλικά

  • 1½ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. χυμό από πορτοκάλι (φρέσκο)
  • 1 λεμόνι (χυμό)
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 2 κ.σ. ούζο
  • 1 φακελάκι αμμωνία
  • 1 κ.γ. (κοφτό) σόδα
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
  • 1/2 κ.σ. κανέλα
  • 1/2 κ.σ. γαρίφαλο
  • Όσο πάρει αλεύρι μαλακό (περίπου 1.200 γραμ.)

Για την επικάλυψη

  • 3 κ.σ. νερό
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 250 γρ. σουσάμι
  • Λίγα ολόκληρα γαρίφαλα για το κλείσιμο

Εκτέλεση

  • Βάζουμε σε μια λεκάνη το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τα κανελογαρίφαλα.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα ή ακόμα καλύτερα με το χέρι (με τη θερμοκρασία του χεριού λιώνει η ζάχαρη).
  • Διαλύουμε την αμμωνία στο μισό χυμό και την προσθέτουμε στα υλικά.
  • Διαλύουμε τη σόδα στον υπόλοιπο χυμό και την προσθέτουμε, όπως και το ξύσμα πορτοκαλιού, το ούζο και το κονιάκ.
  • Αρχίζουμε να βάζουμε το αλεύρι ζυμώνοντας το μείγμα μέχρι να έχουμε μια μαλακή και αφράτη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  • Πλάθουμε σε κουλουράκια στρογγυλά και στην ένωσή τους καρφώνουμε 1 γαρίφαλο.
  • Ανακατεύουμε με κουτάλι το νερό και τη ζάχαρη για την επικάλυψη.
  • Αλείφουμε τα κουλουράκια και ένα ένα τα βουτάμε στο σουσάμι και τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C σε αέρα στη μεσαία σχάρα για 20΄-25΄ ώσπου να ροδίσουν.

Πηγή: argiro.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα