Είναι ιδανική για επιδόρπιο
Αυτή η συνταγή για κρέμα καραμελέ δεν έχει αναμονές ούτε χρειάζεται να λερώσουμε πολλά σκεύη. Ένα εύκολο, ελαφρύ γλυκό, ιδανικό για επιδόρπιο.
Υλικά
Για την κρέμα
- 1/2 λίτρο γάλα φρέσκο, πλήρες
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 4 αυγά
- 100 γρ. ζάχαρη
- 2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για την καραμέλα
- 200 γρ. ζάχαρη
Διαδικασία
Καραμέλα
- Για να ετοιμάσουμε την κρέμα καραμελέ ρίχνουμε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα ή με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να διαλυθεί όλη η ζάχαρη και να σχηματιστεί μια ρευστή καραμέλα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε την καραμέλα σε ένα πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 20-21 εκ.
- Πριν κρυώσει και σταθεροποιηθεί, κουνάμε το σκεύος ώστε η καραμέλα να καλύψει ομοιόμορφα όλο τον πυθμένα.
- Αφήνουμε να κρυώσει και να σκληρύνει.
Κρέμα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ με το σύρμα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
- Αδειάζουμε πάνω στην καραμέλα και στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε για 45 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την κρέμα καραμελέ να κρυώσει.
- Για να ξεφορμάρουμε, περνάμε ένα μαχαιράκι περιφερειακά της κρέμας, ώστε να την ξεκολλήσουμε από το σκεύος. Με προσοχή αναποδογυρίζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα.
- Επειδή η καραμέλα θα έχει υγροποιηθεί και θα χυθεί πάνω και γύρω από το γλυκό, φροντίζουμε η πιατέλα μας να μην είναι εντελώς επίπεδη, αλλά να έχει ένα μικρό γείσο γύρω γύρω, αλλιώς η καραμέλα θα χυθεί απέξω.
Πηγή: gastronomos.gr
Διαβάστε επίσης:
Κυριακή του Πάσχα: Γιατί σουβλίζουμε αρνί; – Το έθιμο και οι συμβολισμοί του
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα