Style 21.05.2024, 6:32

Εύκολο μοσχάρι με μαυροδάφνη και μανιτάρια

Τα υλικά και η εκτέλεση

Μια συνταγή εύκολη στην παρασκευή της, που δεν υστερεί καθόλου σε γεύση. Σερβίρετέ το με πουρέ ή ρύζι και συνοδέψτε με ένα κόκκινο παλαιωμένο κρασί.

Υλικά

Για το μοσχάρι με μαυροδάφνη και μανιτάρια

  • 1½ kg μοσχάρι (ποντίκι κιλότο νουά)
  • 1 φέτ. φρέσκια χοιρινή πανσέτα (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελ. σκόρδο ολόκληρη
  • 1 κλων. φρέσκο θυμάρι ή λίγο αποξηραμένο
  • 3/4 φλ. μαυροδάφνη
  • 1/2 φλ. ζωμός κρέατος ή νερό
  • 500 γρ. φρέσκα μανιτάρια (ασπρομανίταρα ή πορτομπέλο)
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το δέσιμο της σάλτσας

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. αλεύρι

Εκτέλεση

  • Κόβουμε πρώτα το κρέας σε μπουκιές.
  • Ψιλοκόβουμε τη φέτα πανσέτας σε κομματάκια.
  • Με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σοτάρουμε την πανσέτα για 3΄. Προσοχή, δεν θέλουμε να ροδίσει γιατί θα βαρύνει η γεύση.
  • Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο και σοτάρουμε ώσπου να γυαλίσει, χωρίς να πάρει χρώμα, ανακατεύοντας για 3΄-4΄.
  • Ρίχνουμε το θυμάρι και δυναμώνουμε τη φωτιά.
  • Σβήνουμε με τη μαυροδάφνη και ντεγκλασάρουμε την κατσαρόλα τρίβοντας με σπάτουλα τη βάση της.
  • Προσθέτουμε το ζωμό και αφήνουμε λίγα λεπτά μέχρι να πάρει βράση.
  • Προσθέτουμε το κρέας σε κομματάκια καθώς και τα μανιτάρια.
  • Περιμένουμε μέχρι να έρθει ξανά το φαγητό σε σημείο βρασμού.
  • Αλατίζουμε και τρίβουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 30΄ ώσπου να μαλακώσει το κρέας.
  • Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο (χωρίς να κάψει), προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά με σύρμα να ξανθύνει το μίγμα και να ψηθεί το αλεύρι.
  • Παίρνουμε ζωμό απ’ το φαγητό και αραιώνουμε το μίγμα στο κατσαρολάκι ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα να μη σβολιάσει. Ρίχνουμε τόσο ζωμό απ’ το φαγητό ωσότου έχουμε μια αραιή σάλτσα.
  • Όλο μαζί το αδειάζουμε στο φαγητό (όπως όταν κάνουμε αυγολέμονο, κουνάμε την κατσαρόλα απ’ τα χερούλια κι αφήνουμε σκεπασμένο το φαγητό να σταθεί για 10΄ πάνω στο ζεστό μάτι της κατσαρόλας το οποίο έχουμε σβήσει).

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

Σπιτική granola σε 3 απλά βήματα

Γιαούρτι καραμελέ

Προφιτερόλ με κρουασανάκια


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα