Υγεία 30.04.2025, 9:24

Είναι τελικά το καστανό ρύζι πιο υγιεινό από το λευκό;

Τα τελευταία χρόνια, η εξαιρετική φήμη του καστανού ρυζιού έχει αμφισβητηθεί

Οι ειδικοί διατροφής προτρέπουν εδώ και καιρό τους ανθρώπους να επιλέγουν καστανό ρύζι αντί του λευκού. Ένα φλιτζάνι καστανό ρύζι έχει σχεδόν έξι φορές περισσότερη ποσότητα φυτικών ινών από το λευκό ρύζι, καθώς και υψηλότερα επίπεδα μαγνησίου, καλίου, σιδήρου και βιταμινών Β. Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως το καστανό ρύζι και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η εξαιρετική φήμη του καστανού ρυζιού έχει αμφισβητηθεί. Ορισμένοι influencers υγείας και μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν μάλιστα αποθαρρύνει τους ανθρώπους από την κατανάλωσή του, λέγοντας ότι το καστανό ρύζι πρέπει να αποφεύγεται επειδή περιέχει αρσενικό, ένα βαρύ μέταλλο που συνδέεται με καρκίνο, νευρολογικά προβλήματα και άλλα προβλήματα υγείας.

Οι ειδικοί υγείας, ωστόσο, λένε ότι οι ανησυχίες για το αρσενικό στο καστανό ρύζι είναι ως επί το πλείστον υπερβολικές. Μελέτες δείχνουν ότι για τους περισσότερους ενήλικες στις ΗΠΑ, τα μέσα επίπεδα αρσενικού τόσο στο καστανό όσο και στο λευκό ρύζι είναι αρκετά χαμηλά που θα πρέπει να τρώτε υπερβολικές ποσότητες για να διατρέχετε κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα διατροφικά οφέλη του καστανού ρυζιού υπερτερούν οποιωνδήποτε ανησυχιών για το αρσενικό όταν το ρύζι αποτελεί μέρος μιας ευρείας διατροφής. Μια προειδοποίηση είναι ότι ορισμένες ομάδες, όπως τα βρέφη και τα νήπια, μπορεί να είναι πιο ευάλωτες στις βλαβερές συνέπειες του αρσενικού. Αν θέλετε να είστε προσεκτικοί και να περιορίσετε την έκθεση τη δική σας ή του παιδιού σας, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε, όπως η κατανάλωση ποικιλίας δημητριακών ή το μαγείρεμα του ρυζιού με τρόπο που να απομακρύνει το αρσενικό.

Το λευκό και το καστανό ρύζι έχουν πολλά κοινά. Στην πραγματικότητα, το λευκό ρύζι ξεκινά ως καστανό ρύζι. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο είναι ο τρόπος επεξεργασίας τους.

Το καστανό ρύζι είναι ολικής αλέσεως που περιέχει τρία βασικά συστατικά. Έχει ένα εξωτερικό στρώμα πλούσιο σε φυτικές ίνες που ονομάζεται πίτουρο, καθώς και ένα κεντρικό στρώμα που ονομάζεται φύτρο, το οποίο περιέχει υγιή λίπη, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Υπάρχει επίσης ένα αμυλούχο μεσαίο στρώμα που ονομάζεται ενδοσπέρμιο, το οποίο περιέχει απλούς υδατάνθρακες καθώς και ορισμένες πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά. Το λευκό ρύζι παρασκευάζεται με την απογύμνωση του καστανού ρυζιού από το πίτουρο και το φύτρο του, αφήνοντας πίσω το αμυλούχο ενδοσπέρμιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το καστανό ρύζι είναι πιο θρεπτικό: Είναι δημητριακό ολικής αλέσεως που διατηρεί όλες τις φυτικές ίνες και τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά συστατικά του.

Αλλά αυτό μπορεί επίσης να είναι ένα μειονέκτημα. Το ρύζι συνήθως καλλιεργείται σε πλημμυρισμένα χωράφια που ονομάζονται ορυζώνες. Όταν το έδαφος βυθίζεται κάτω από το νερό, το αρσενικό στο έδαφος γίνεται διαλυτό και οι ρίζες του φυτού μπορούν να μπερδέψουν το αρσενικό με θρεπτικά συστατικά και να το απορροφήσουν, δήλωσε ο Andrew Meharg, πρόεδρος της φυτοεπιστήμης και της εδαφολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen’s στο Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία.

Επειδή το καστανό ρύζι μετατρέπεται σε λευκό ρύζι αφαιρώντας ορισμένα από τα συστατικά του, το λευκό ρύζι γενικά καταλήγει να περιέχει περίπου το μισό αρσενικό από το καστανό ρύζι, δήλωσε ο Meharg, ο οποίος μελετά τη μόλυνση από αρσενικό στο ρύζι για 25 χρόνια.

Αλλά η ποσότητα αρσενικού στο ρύζι μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το έδαφος, τον τύπο του ρυζιού και τον τρόπο καλλιέργειάς του. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε επίσης να προκαλεί υψηλότερα επίπεδα αρσενικού στο ρύζι.

Μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν εξέτασε τα μέσα επίπεδα ανόργανου αρσενικού στο λευκό και καστανό ρύζι που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Διαπίστωσε ότι το καστανό ρύζι περιείχε κατά μέσο όρο αρσενικό σε επίπεδα περίπου 138 μέρη ανά δισεκατομμύριο. Τα μέσα επίπεδα στο λευκό ρύζι ήταν περίπου 93 μέρη ανά δισεκατομμύριο.

Και οι δύο μέσοι όροι είναι κάτω από τα πρότυπα ασφαλείας που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο οργανισμός αναφέρει ότι «για την προστασία των καταναλωτών από την υπερβολική έκθεση», τα επίπεδα αρσενικού στο καστανό ρύζι δεν πρέπει να υπερβαίνουν το «μέγιστο» των 350 μερών ανά δισεκατομμύριο.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων δεν έχει εκδώσει καμία οδηγία σχετικά με το αρσενικό στο ρύζι και τα ασφαλή επίπεδα κατανάλωσης. Αλλά ο οργανισμός ρυθμίζει το εμφιαλωμένο νερό στα 10 μέρη ανά δισεκατομμύριο και τα δημητριακά ρυζιού για βρέφη στα 100 μέρη ανά δισεκατομμύριο.

Πόσο καστανό ρύζι μπορώ να φάω;

Ο Christian Scott, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης του Michigan State και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο πανεπιστήμιο, δήλωσε ότι ο μέσος Αμερικανός ενήλικας θα έπρεπε να τρώει περισσότερες από τρεις μερίδες καστανού ρυζιού – ενάμιση φλιτζάνι – «κάθε μέρα για χρόνια» για να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας από το αρσενικό στο ρύζι.

«Δεν είναι απαραίτητα λόγος να επιλέξετε το λευκό ρύζι αντί για το καστανό ρύζι στο Chipotle όταν είστε ενήλικας», δήλωσε ο Scott.

Με πληροφορίες του newsbomb.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα