Οι δυνητικοί δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί καν να υποβάλουν αίτηση
Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε με νομοθετική ρύθμιση να χορηγήσει έκτακτη ενίσχυση στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις στους τομείς της ελαιοκαλλιέργειας και της αμπελοκαλλιέργειας.
Η οικονομική στήριξη θα πρέπει να καταβληθεί το αργότερο σε δύο μήνες από την ψήφιση της νομοσχεδίου.
Η ενίσχυση θα χορηγηθεί ως αντιστάθμιση της μείωσης του εισοδήματος των παραγωγών ως αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους παραγωγής που προκαλείται από την άνοδο των τιμών των εισροών.
Η στήριξη θα χορηγηθεί στο πλαίσιο της ενίσχυσης του γεωργικού τομέα λόγω της ξηρασίας και του πολέμου στην Ουκρανία (όπως έχουν ενισχυθεί οπωροκηπευτικά και ξηροί καρποί, ξηρές εκτάσεις, ρύζι και βιομηχανικές ντομάτες).
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η ενίσχυση θα αφορά κονδύλι 85 εκατ. ευρώ για αμπελώνες και 285 εκατ. ευρώ για τους ξηρικούς ελαιώνες ξηρής καλλιέργειας, για την απώλεια παραγωγής.
Και οι δύο τομεακές ενισχύσεις θα υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας άμεσης επιχορήγησης, πράγμα που σημαίνει ότι οι δυνητικοί δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί καν να υποβάλουν αίτηση.
Σίγουρα η οικονομική ενίσχυση θα αναπληρώσει το εισόδημα των Ισπανών ελαιοκαλλιεργητών και αμπελουργών για τις χαμηλές τιμές παραγωγού που πούλησαν τα προϊόντα τους. Έτσι γίνεται η αναπλήρωση εισοδήματος στις άλλες χώρες.
Δυσβάσταχτο το κόστος παραγωγής – Εγκαταλείπονται αμπέλια και λιόφυτα στην Κρήτη
Τη στιγμή που η Ισπανία στηρίζει την ελαιοπαραγωγή και την αμπελουργία, στην Κρήτη οι παραγωγοί εγκαταλείπουν τους αμπελώνες και τα λιόφυτα λόγω κυρίως του δυσβάσταχτου κόστους παραγωγής, όπως είχε αναδείξει σε σχετικά ρεπορτάζ το Cretatimes.gr.
Το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής και ο αθέμιτος ανταγωνισμός που καλλιεργείται από τις παράνομες ελληνοποιήσεις καθιστούν την διαδικασία της παραγωγής του κρασιού, ζημιογόνα, ενώ την ίδια στιγμή η έλλειψη υδάτινων πόρων και η ξηρασία, οδηγεί στη συρρίκνωση του παραγόμενου προϊόντος, είχε δηλώσει στο Cretatimes.gr, ο κ. Ιερωνυμάκης, υπογραμμίζοντας ότι κάθε πέρυσι και καλύτερα αναφορικά με την οινοπαραγωγή στην Κρήτη.
Ο κ. Ιερωνυμάκης μιλώντας στο Cretatimes.gr είχε ξεκάθαρα κρούσει τον «κώδωνα του κινδύνου» για το κρητικό κρασί, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική που εφαρμόζεται τόσο στη χώρα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι λάθος και σύντομα θα έχει καταστροφικές συνέπειες, καθώς η Ελλάδα και η Κρήτη κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς αμπελώνες.
Παράλληλα, ο κ. Ιερωνυμάκης είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και για τους ελαιώνες, λόγω κυρίως της χαμηλής τιμής του ελαιόλαδου και σε συνδυασμό με τα αυξημένα κόστη παραγωγής.
«Υπάρχει ο κίνδυνος για την εγκατάλειψη ελαιώνων, ειδικά στις ορεινές περιοχές, γιατί οι παραγωγοί με την τιμή των 5 ευρώ στο ελαιόλαδο, μπαίνουν μέσα», είχε πει χαρακτηριστικά, ενώ είχε φέρει ως παράδειγμα εκείνο της εγκατάλειψης των ελαιώνων από τους Ιταλούς παραγωγούς, λέγοντας πως «Η Ιταλία παρήγαγε στο παρελθόν πάνω από 600.000 τόνους ελαιόλαδου, ενώ σήμερα παράγει λιγότερους από 150.000 τόνους, καθώς δεν είναι συμφέρον το προϊόν».
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα