Ηράκλειο 15.11.2024, 15:54

Ελαιόλαδο: Με εισαγωγές από τρίτες χώρες επιδιώκουν να ρίξουν την τιμή του

Με εισαγωγές από τρίτες χώρες επιδιώκουν να ρίξουν την τιμή του

Μεθοδεύσεις και σκοπιμότητες γύρω από την προσπάθεια μείωσης της τιμής του ελαιόλαδου καταγγέλλουν οι παραγωγοί.

Όπως ήδη έχει γράψει, πολλάκις, το Cretaone.gr, η φετινή ελαιοκομική περίοδος χαρακτηρίζεται από τη μείωση της ελαιοπαραγωγής λόγω της ανομβρίας και της ξηρασίας που έχει «αποδεκατίσει» τους ελληνικούς ελαιώνες, ιδιαίτερα δε, στην Κρήτη.

Αυτό το επιχείρημα της μειωμένης παραγωγής προσπαθούν να εκμεταλλευτούν για να ρίξουν τις τιμές στην εγχώρια αγορά, σε τιμή που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5 ευρώ το κιλό, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ποιότητα του τελικού παραγόμενου προϊόντος. Την ίδια στιγμή εκτιμάται, λαθεμένα όπως υποστηρίζουν οι ελαιοπαραγωγοί, ότι η μείωση στις τιμές του παραγωγού θα επιφέρει και… μείωση των τιμών στη λιανική αγορά.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο 15ήμερο υλοποιείται μια έντεχνη και μεθοδευμένη προσπάθεια για τη μείωση της τιμής πώλησης του «υγρού χρυσού» της χώρας, με απώτερο στόχο να ευνοηθούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα μεσαζόντων σε Ισπανία, Ιταλία αλλά και στην Ελλάδα, καθώς το εξαγωγικό εμπόριο έχει σχεδιαστεί -χρόνια τώρα- να στηρίζει ξένα συμφέροντα και όχι των ελαιοπαραγωγών της χώρας μας.

Ποιοι ωφελούνται από τις εισαγωγές μέσα στην ΕΕ

Όπως καταγγέλλει στο Cretaone.gr ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της περιφέρειας Κρήτης σε θέματα ποιότητας ζωής της υπαίθρου Πρίαμος Ιερωνυμάκης «η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταρρέει διότι υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια να ρίξουν τις τιμές στους ελαιοπαραγωγούς στο ελαιόλαδο στη χώρα μας», ενώ συμπληρώνει ότι «αυτό επιτυγχάνεται σταδιακά καθώς υπάρχει σχεδιασμός για την εισαγωγή 400.000 τόνων ελαιόλαδου από την Τουρκία, αλλά και από την πρωτοβουλία της ΕΕ να αποσύρει τους δασμούς για τις εισαγωγές ελαιόλαδου από την Τυνησία». 

Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές ελαιόλαδου από τρίτες χώρες, δηλαδή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, εγκυμονούν, σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη, κινδύνους και στη δημόσια υγεία, καθώς οι ελαιοπαραγωγοί σε Τουρκία και Τυνησία για παράδειγμα, χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, τα οποία έχει απαγορεύσει η Ένωση για τους Ευρωπαίους παραγωγούς.

Παράλληλα ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της περιφέρειας Κρήτης σε θέματα ποιότητας ζωής της υπαίθρου, υπογραμμίζει πως οι κυβερνητικοί χειρισμοί είναι εντελώς λαθεμένοι, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ο Μέσος Όρος κατανάλωσης ελαιόλαδου στη χώρα ανά νοικοκυριό αντιστοιχεί περίπου στα 20 λίτρα τον χρόνο και συνεπώς αυτοί που θα ευνοηθούν από τη μείωση της τιμής στον παραγωγό, δεν είναι οι Έλληνες καταναλωτές αλλά οι μεσάζοντες κυρίως σε Ιταλία και Ισπανία», προσθέτοντας ότι «η ελληνική οικονομία δεν έχει καταρρεύσει από το ελαιόλαδο και οι τιμές στα τρόφιμα δεν έχουν εκτοξευθεί εξ αιτίας των τιμών του λαδιού, αλλά λόγω των πολέμων και της ενεργειακής κρίσης που πλήττει συνολικά τη χώρα και την ΕΕ».

«Mε αυτή την πολιτική τιμών που ακολουθούν στην χώρα μας απαξιώνουν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην κατηγορία του λαδιού», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως «το έξτρα – έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προφανώς και πρέπει να το πληρώνει ο καταναλωτής».

ελιές

Δεν υπάρχει τιμή στο ελαιόλαδο

Τέλος, ο κ. Ιερωνυμάκης υπογραμμίζει ότι παρά τα όσα γράφονται ή ακούγονται στις τηλεοπτικές ενημερωτικές εκπομπές, αυτή τη στιγμή στην Κρήτη δεν υπάρχει τιμή για το ελαιόλαδο, καθώς δεν μπορεί να συνυπολογιστεί η ποιότητα της φετινής παραγωγής, η οποία αναμένεται να είναι η ποιοτικότερη της τελευταίας δεκαετίας, με αποτέλεσμα οι όποιες αγορές και συναλλαγές να πραγματοποιούνται με… προκαταβολές και όχι τιμή κιλού!

«Σε περιοχές, όπου έβρεξε ή ποτίστηκαν τα ελαιόδεντρα από τους παραγωγούς, το αποτέλεσμα αναφορικά με την ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου θα είναι εντυπωσιακό», καθώς όπως εκτίμησε το τελικό προϊόν αναμένεται να είναι το καλύτερο της τελευταίας δεκαετίας.

«Υπάρχουν παραγωγοί που πότισαν τα διψασμένα ελαιόδεντρα τους μέσω λιμνοδεξαμενών, γεωτρήσεων και πηγαδιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις το αποτέλεσμα θα είναι να παραχθεί -σε συνδυασμό με την εξαιρετική δουλειά που γίνεται από τα ελαιουργεία της Κρήτης- εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο», είπε ο κ. Ιερωνυμάκης, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος για το κρητικό ελαιόλαδο, που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ποσοτικά περιοχές της Ισπανίας ή της Ιταλίας, θα πρέπει να είναι η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος!


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα