Πηγαδάκια 31.07.2024, 14:00

Ένα εύλογο ερώτημα για την τσικουδιά που πίνουμε στην Κρήτη

Κι εύλογα αναρωτιέται κάποιος: Τι ρακή πίνουμε στην Κρήτη, στα ταβερνάκια του νησιού, μεσούσης τουριστικής σεζόν και υπερτουρισμού;

Τα έλεγε ο καλός συνάδελφος, Χριστόφορος Παπαδάκης, του αγροτικού ρεπορτάζ για τους παράνομους αποσταγματοποιούς στην Κρήτη. Πρόσφατα μας ήρθε και η πληροφορία από αστυνομικές πηγές: «Παράνομα καζάνια βγάζουν πολλαπλάσιες ποσότητες υποτιθέμενης τσικουδιάς» για να καλυφθούν οι ανάγκες (σ.σ. και οι τουριστικές) στο νησί. «Οι περισσότερες έρευνες της ΕΛΑΣ εστιάζονται σε περιοχές του Ηρακλείου», συμπληρώνουν οι πηγές.

Κι εύλογα αναρωτιέται κάποιος, τι ρακή πίνουμε στην Κρήτη, στα ταβερνάκια του νησιού, μεσούσης τουριστικής σεζόν και υπερτουρισμού;

Φαρμάκι

Οι επιτήδειοι βράζουν ένα ζουμί που οι παλιοί το λένε “καβροζούμι” και χωρίς να βάλουν στέμφυλα βγάζουν πολλή ρακή. Άλλοι χρησιμοποιούν μελάσα και το παραγόμενο προϊόν το δίνουν στα καταστήματα εστίασης για τα γνωστά κεράσματα. Αυτό το “καβροζούμι” συνιστά τα “αποκαθαρίδια” του οινοπνεύματος. Πολύ δυνατά βέβαια. Και επειδή είναι πολύ δυνατό, δεν είναι για ανθρώπινη χρήση. Και άμα το βάλεις βέβαια και βράσει, βάζεις ένα κιλό και βγάζεις 1,5, γιατί αυτό έχει 70 με 80% οινόπνευμα και όταν το κατεβάσεις στο 40% σου βγαίνει μεγαλύτερη ποσότητα. Αλλες πληροροφίες κάνουν λόγο για χρήση φρούτων, αλλού μελάσα κ.λπ. ή/και γλυκαντικές ουσίες (γεμάτες Ε βέβαια). Μέχρι και ποσότητα καυστικής ποτάσας χρησιμοποίησε ένας άλλος επιτήδειος στην Κρήτη και την πούλησε ως κρητική τσικουδιά!!

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι ρακή και το σίγουρο είναι πως οι νόμιμοι αποσταγματοποιοί της Κρήτης είναι εκείνοι που διαρκώς ελέγχονται από τα κλιμάκια των υπηρεσιών, όταν όλοι οι υπόλοιποι που παίζουν με την γεία μας παρανομώντας και παράγοντας “τσικουδιά” δηλητήριο, παραμένουν στο απυρόβλητο…

Διαβάστε επίσης:


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα