Τι ακριβώς αλλάζει
Η πιθανή επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για τους δημόσιους υπαλλήλους αποτελεί κρίσιμο θέμα για την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη.
Οι οικονομικές συνέπειες αυτής της απόφασης είναι σημαντικές, καθώς εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με ποσά που κυμαίνονται από 700 εκατομμύρια ευρώ έως 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Το χρονικό της διεκδίκησης
Το θέμα της αποκατάστασης των Δώρων στο Δημόσιο τέθηκε για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 2024 από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ενώ ακολούθησε αγωγή της ΑΔΕΔΥ. Η υπόθεση θα κριθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στις 6 Ιουνίου 2025, με την απόφαση να αναμένεται εντός του δευτέρου εξαμήνου του έτους. Το αποτέλεσμα της δίκης θα καθορίσει αν οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δικαιωθούν και αν ο κρατικός προϋπολογισμός θα αναλάβει το σχετικό οικονομικό βάρος.
Επιχείρημα υπέρ της επαναφοράς
Ένα σημαντικό επιχείρημα που ενισχύει τη διεκδίκηση της αποκατάστασης των Δώρων είναι η εξίσωση του εισαγωγικού μισθού στο Δημόσιο με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Από το 2025, ο κατώτατος μισθός ενδέχεται να φτάσει τα 870 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στον εισαγωγικό μισθό των δημοσίων υπαλλήλων Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (Υ.Ε). Ωστόσο, σε ετήσια βάση οι ιδιωτικοί υπάλληλοι λαμβάνουν επιπλέον δύο μισθούς λόγω των Δώρων, κάτι που δημιουργεί μια ανισορροπία μεταξύ των δύο κατηγοριών εργαζομένων.
Τα εμπόδια στην αποκατάσταση των δώρων
Παρόλα αυτά, υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις στην επαναφορά των Δώρων. Το 2019, η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε ήδη απορρίψει την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, κρίνοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε υπερβολικό δημοσιονομικό βάρος και θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα της οικονομίας.
Το δημοσιονομικό κόστος μιας πιθανής επαναφοράς των Δώρων δεν αφορά μόνο τις μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου αλλά και τις συντάξεις. Αν οι δημόσιοι υπάλληλοι επανακτήσουν το 13ο και 14ο μισθό, τότε είναι πολύ πιθανό το επόμενο αίτημα να αφορά και την επαναφορά των Δώρων στις συντάξεις, γεγονός που θα αυξήσει περαιτέρω τις δημόσιες δαπάνες.
Το πιθανό σενάριο της «μερικής» αποκατάστασης
Αν το ΣτΕ δεν μεταβάλει την απόφασή του από το 2019, ενδέχεται να εξεταστεί μια εναλλακτική λύση: η μερική επαναφορά των Δώρων μέσω ενός επιδόματος ύψους 1.000 ευρώ ετησίως. Αυτό το ποσό είχε καθιερωθεί την περίοδο 2010-2012, πριν τα Δώρα καταργηθούν εντελώς το 2013. Η καταβολή του θα μπορούσε να γίνει σε τρεις δόσεις – 500 ευρώ για τα Χριστούγεννα, 250 ευρώ για το Πάσχα και 250 ευρώ ως επίδομα αδείας.
Η απόφαση της κυβέρνησης
Η τελική απόφαση για την επαναφορά ή όχι των Δώρων δεν θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από το ΣτΕ. Αν η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει σε μια πολιτική επιλογή επιστροφής των Δώρων, μπορεί να το πράξει ανεξάρτητα από τη δικαστική απόφαση. Ωστόσο, εάν το ΣτΕ αποφασίσει ότι τα Δώρα πρέπει να αποκατασταθούν πλήρως, τότε η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει την απόφαση, κάτι που θα επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα