Υγεία 05.03.2025, 10:30

ΕΣΥ: Γιατί οι Έλληνες γιατροί δεν θέλουν να παραμείνουν

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, όπως επισημαίνουν οι γιατροί, επιχειρήθηκε το 2024 αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των ιατρών του ΕΣΥ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εκφράζει την απογοήτευσή του για την κατεύθυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), εκτιμώντας ότι οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και δεν καταφέρνουν να προσελκύσουν νέους γιατρούς.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται ότι η ελκυστικότητα του ΕΣΥ ως επαγγελματική επιλογή για τους γιατρούς είναι περιορισμένη, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη και τη βελτίωση τόσο των υποδομών και του εξοπλισμού, όσο και την εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όπως τα Κέντρα Τραύματος και Εγκεφαλικών. Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να κατατάσσεται η Ελλάδα στην τελευταία θέση του ΟΟΣΑ όσον αφορά την ικανοποίηση και την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα υγείας.

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, όπως επισημαίνουν οι γιατροί, επιχειρήθηκε το 2024 αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των ιατρών του ΕΣΥ «που βαφτίστηκαν αμετροεπώς μεταρρυθμίσεις, ενώ ουσιαστικά αποτελούν ρυθμίσεις του ελευθέρου χρόνου του ΕΣΥ και των στελεχών του με την ελπίδα βελτίωσης της ελκυστικότητας του συστήματος. Συγκεκριμένα επετράπη η άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος από τους ιατρούς του ΕΣΥ, προνόμιο που ασκούν το 15% των μονίμων και το 3% των ειδικευομένων. Αναπροσαρμόσθηκαν το επίδομα αγόνου και τα κίνητρα με τρόπο ανεπαρκή».

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, παρατάθηκε ο εργασιακός βίος των γιατρών του ΕΣΥ έως το 70ο έτος εφόσον επιθυμούν. «Ρύθμιση η οποία συνοδεύτηκε ταυτοχρόνως με την απολύτως απαράδεκτη διατήρηση των διοικητικών θέσεων τους (προσωπικό ρουσφέτι του υπουργού σε συνδικαλίστρια του ΕΣΥ) που οδηγεί σε περαιτέρω απαξία το σύστημα υγείας στα μάτια των νέων γιατρών, βλέποντας το μέλλον τους να φράσσεται και η επιστημονική τους εξέλιξη να ακυρώνεται. Όπως ήταν αναμενόμενο το ΕΣΥ δεν έγινε ελκυστικότερο με τα παραπάνω, καθώς μετά τη νομοθέτηση τους από τον Οκτώβριο έως και τον Φεβρουάριο:

-Προσελήφθησαν 168 ιατροί

-Συνταξιοδοτήθηκαν 126

-Παραιτήθηκαν 87, εκ των οποίων 75 επιμελητές».

Επιπλέον σε άγονες και νησιωτικές περιοχές για 51 θέσεις ιατρών εκδηλώθηκε ενδιαφέρον μόνον για 18 εξ αυτών. «Είναι ενδεικτικό πως στο νησί του Ιπποκράτη που πρωταγωνίστησε αρνητικά τον Ιούλιο του 2024 δεν υπάρχει καμία πρόσληψη στις αναγκαίες ειδικότητες», σημειώνει ο ΠΙΣ και προσθέτει: «Επιπλέον η κατάσταση επηρεάζεται και από τη διοικητική εκκρεμότητα που υπάρχει εδώ και περισσότερους από 12 μήνες με την «αξιολόγηση» διοικητών νοσοκομείων, διαδικασία που σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί την κοινωνία».

Με πληροφορίες του ygeiamou.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα