Ίσως το μόνο θετικό σε αυτή την νέα δύσκολη συνθήκη όπως διαμορφώνεται από την ευλογιά των αιγοπροβάτων είναι πως οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να διαθέτουν το γάλα τους
Μετά την πανώλη, οι κτηνοτρόφοι καλούνται να διαχειριστούν ένα ακόμα χτύπημα σε μία πιο δύσκολη συνθήκη. Πρόκειται για μία ακόμη νόσο, την ευλογιά η οποία είναι πιο δύσκολη από την πανώλη καθώς ένα ζώο μπορεί να προσβληθεί έως και 6 μήνες μετά την εμφάνισή της.
Από τον περασμένο Αύγουστο, οπότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά η νόσος, εντοπίστηκαν 104 εστίες και θανατώθηκαν 17.500 ζώα σε Έβρο, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνήσια και Κορινθία.
Μάλιστα χθες (22/10) αποφασίστηκε η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων σε όλη την Ελλάδα για οποιονδήποτε λόγο (σφαγή, πάχυνση κ.λπ.) για δέκα ημέρες, έπειτα από τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο υφυπουργός Χρήστος Κέλλας, ο γενικός γραμματέας Γιώργος Στρατάκος, καθώς και Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και εκπρόσωποι διαφόρων οργανισμών και φορέων.
Ίσως το μόνο θετικό σε αυτή την νέα δύσκολη συνθήκη όπως διαμορφώνεται από την ευλογιά των αιγοπροβάτων είναι πως οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να διαθέτουν το γάλα τους, πάντα με τα μέτρα απολύμανσης που προβλέπονται για αυτή την διαδικασία.
Στην Κρήτη, οι ειδικοί τονίζουν πως ισαμε τούτη την ώρα τα ζώα δεν έχουν νοσήσει. Ωστόσο, αν στο νησί εμφανιστεί κρούσμα θα επιστρέψουμε στα μέτρα που είχαν θεσπιστεί και εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανώλης, δηλαδή τις ζώνες των 3 και 10 χλμ, καθώς επίσης και τα μέτρα απολύμανσης, με ισχυροποιημένες τις πιθανότητες να θανατωθούν αιγοππρόβατα. «Στο τραπέζι είναι και η έσχατη λύση, δηλαδή το σενάριο του εμβολιασμού των ζώων, καθώς η συγκεκριμένη νοσος σε αντίθεση με την πανώλη είναι πάρα πολύ ανθεκτική όχι μόνο στο χρόνο αλλά και στο εξωτερικό περιβάλλον», υπογραμμίζουν στους Times της Κρήτης οι επαΐοντες.
Ύποπτες, πλην όμως ισχυροποιημένες ενδείξεις στα ζώα που έχουν προσβληθεί από την ευλογιά είναι τα σημάδια στο σώμα, η κόπωση και ο θάνατος. Σε κάθε περίπτωση όμως οι κτηνοτρόφοι πρέπει να έχουν υπόψιν τους πως η νόσος μεταφέρεται είτε με το ζώο είτε με τις ζωοτροφές και τα προσωπικά αντικείμενα του κτηνοτρόφου. Πώς η ευλογία κατάφερε σε ένα τόσο σύντομο χρόνο να μεταπηδήσει από τον Έβρο έως την Μαγνησία και την Κορινθία; Σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να απαντήσουν οι Αρχές, ώστε να λύσουν τον γρίφο. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουν η εξάπλωση να έγινε είτε με την μεταφορά μολυσμένων ζώων είτε με την μεταφορά μολυσμένων ζωοτροφών.
Τι προβληματίζει τις Αρχές
Η ευλογιά που εμφανίστηκε στον Έβρο τον Αύγουστο, με τα μέτρα περιορισμού που εφαρμοστηκαν, φάνηκε σε πρώτη φάση να ελέγχεται. Άλλωστε οι κτηνιατρικές αρχές έχουν την εμπειρία αντιμετώπισης της νόσου την οποία κατάφεραν να το αντιμετωπίσουν δύο φορές τα τελευταία χρόνια. Τώρα όμως εξαπλώθηκε σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Σέρρες. Μόλις χθες σε αυτές τις περιοχές προστέθηκαν νέα κρούσματα σε Κανάλια Μαγνησίας και Στυμφαλία Κορίνθου.
Έτσι μέσα σε δύο μήνες έχουμε συνολικά 104 εστίες και απώλεια πάνω από 17.500 ζώα που έχουν ήδη θανατωθεί. Σε Μαγνησία και Κορινθία θα εφαρμοστεί όπως και στις άλλες περιοχές το πρωτόκολλο που υπάρχει για την πανωλη. Δηλαδή θα έχουμε την εφαρμογή δύο ζωνών επιτήρησης και ελέγχου όπου σε αυτές θα γίνονται έλεγχοι στα ζώα των μονάδων της περιοχής. Σε οποιες βρεθούν θετικά δείγματα, τα ζώα θα θανατώνονται.
Μέχρι να λύσουν τον γρίφο της εξάπλωσης οι αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν πως δεν θα έχουμε νέες εστίες εκτος των ελεγχόμενων περιοχών, κάτι που έκανε την κατάσταση ακόμη πιο δυσκολη.
Την ίδια ώρα στις τάξεις των κτηνοτρόφων που στις περιοχές τους υπάρχουν εστίες, επικρατεί ανησυχία καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ίσως δεν μπορέσουν να διαθέσουν τα ζώα προς σφαγή, χάνοντας έτσι σημαντικό εισόδημα.
«Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς έχει καταγραφεί έξαρση της ευλογιάς των προβάτων. Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία -τονίζω- δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική στα ζώα. Συνεπώς, με γνώμονα την ασφάλεια των ζώων και των κτηνοτρόφων μας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρά σε άμεσα μέτρα.
Από σήμερα (σ.σ. χθες), ανακοινώνουμε την πλήρη απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο. Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της ζωονόσου και να διασφαλίσουμε ότι η κρίση αυτή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έγινε και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.
Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους κτηνιάτρους και όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών αλλά και με τους ίδιους τους περιφερειάρχες -με τους οποίους είχα νωρίτερα σύσκεψη- για την άμεση εφαρμογή των μέτρων και την παρακολούθηση της κατάστασης. Με οδηγό την αντιμετώπιση της πανώλης, καλούμε και τους κτηνοτρόφους να ακολουθήσουν πλήρως τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως έπραξαν με συνέπεια και υπευθυνότητα και στο πρόσφατο παρελθόν. Είμαστε βέβαιοι ότι με τη συνεργασία όλων μας, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας.
Οικονομικές αποζημιώσεις
Σε ΦΕΚ έχει δημοσιευτεί η ΚΥΑ των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα και Αναπληρωτή Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, για τις οικονομικές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων για τα ζώα που θανατώθηκαν σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων για την αντιμετώπιση των ζωονόσων πανώλης μικρών μηρυκαστικών και ευλογιάς των προβάτων.
Ενδεικτικά προβλέπονται τα εξής:
Α. Για πρόβατα και αίγες με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας:
- Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι διακόσια πενήντα (250,00) ευρώ,
- Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι πεντακόσια (500,00) ευρώ,
Β. Για πρόβατα και αίγες κοινών ή ημίαιμων φυλών:
- Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι διακόσια είκοσι (220) ευρώ
- Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι τριακόσια είκοσι (320,00) ευρώ.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα