Δεν βρέθηκε άλλο κρούσμα ευλογιάς προβάτων στην ΠΕ Ηρακλείου
Ευχάριστα φαίνεται να είναι τα μηνύματα που έρχονται από τους ελέγχους που διενεργούν οι κτηνίατροι στην ΠΕ Ηρακλείου στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν εστίες της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. «Μέχρι τώρα δεν έχει εντοπιστεί άλλο κρούσμα της ασθένειας (σ.σ. ευλογιά), αλλά είναι νωρίς για να βγουν οποιαδήποτε συμπεράσματα καθώς τυχόν μολυσμένα ζώα ενδέχεται να χρειαστούν χρόνο μέχρι να εκδηλώσουν συμπτώματα». Αυτό σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικού τομέα, Σταύρος Τζεδάκης, αναφορικά με επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων, το οποίο εντοπίστηκε σε περιοχή της ενδοχώρας του Ηρακλείου.
Οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από χθες (21/1), οπότε τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης αιγοπροβάτων σε σφαγεία, συνεχίζονται κανονικά από τα πέντε κλιμάκια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης στις ζώνες 3 και 10 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο όπου γνωστοποιήθηκαν τις προηγούμενες συμπτώματα της ευλογιάς των προβάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κοπάδι (περίπου 200 ζώα) στο οποίο ανήκε το κρούσμα που έχει βρεθεί υποβάλλεται σε προληπτική σφαγή, ενώ τα μέτρα απαγόρευσης μετακίνησης των ζώων στο Ηράκλειο ισχύουν αρχικά ως τις 28 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα εξεταστεί το σενάριο της παράτασής τους.
Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες ημέρες είναι ενδεικτικές για
Τα μέτρα που είναι σε ισχύ για το Ηράκλειο
- Απαγορεύεται η έξοδος από τα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου ζώντων αιγοπροβάτων, μη εδώδιμων προϊόντων των αιγοπροβάτων.
- Απαγορεύονται οι αγοραπωλησίες αιγοπροβάτων σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.
- Απαγορεύεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων από τις συνήθεις περιοχές βόσκησης και προσέγγιση στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης που έχουν ορισθεί.
- Επιτρέπεται η σφαγή των αιγοπροβάτων στο πλησιέστερο σφαγείο όταν λήξει η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για σφαγή και μετά από άδεια της αρμόδιας Κτηνιατρικής αρχής.
«Έχουμε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην περιοχή των Αστερουσίων, για αυτό και τηρούμε το πρωτόκολλο και το σχέδιο δράσης, δημιουργήσαμε τις ζώνες των 3 και 10 χιλ. προστασίας και επιτήρησης προκειμένου να γίνει έλεγχος σε όλα τα κοπάδια, για τυχόν άλλο κρούσμα», δήλωσε σήμερα ο Αντιπεροφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης.
«Ζητάμε συνεργασία, όπως έγινε και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, που είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία με τους κτηνοτρόφους μας. Έτσι και τώρα ατομικά και συλλογικά ο καθένας, προστατεύοντας τη δική του εκμετάλλευση, προστατεύει συνολικά το ζωικό κεφάλαιο της Κρήτης. Όλοι μαζί λοιπόν, προς αυτή την κατεύθυνση να μπορέσουμε να ξεμπερδέψουμε γρήγορα από αυτή τη δοκιμασία», επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης.
Από την πλευρά της η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ηρακλείου Σοφία Λαμπρινίδη, αναφέρθηκε σε όλα τα μέτρα και ανακοίνωσε πως «πρώτη επιτήρηση απέβη αρνητική, δηλαδή στον πρώτο έλεγχο που έγινε την Τρίτη στην ζώνη των 3 χιλιομέτρων δεν βρέθηκε άλλο κρούσμα, στοιχείο που είναι θετικό και για τη συνέχεια».
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα