Δείτε τη συνταγή
Υπέροχες, μελωμένες φουρνιστές φακές με μπόλικα μπαχαρικά και μαραθόριζα σε ένα χορταστικό και πλούσιο φαγητό.
Υλικά
Μερίδες: 5-6
- 350 γρ. φακές χοντρές
- 3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3-5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 2 1⁄2 κουτ. γλυκού κύμινο
- 2 1⁄2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1 1⁄2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 μαραθόριζα, σε λεπτές φέτες
- 60 γρ. ξανθές σταφίδες
- 1 μάτσο λεπτά φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 200 γρ. κολοκύθια, σε φέτες (προαιρετικά και στην εποχή τους)
- 150 ml ελαιόλαδο
- 30 ml καλής ποιότητας ξίδι
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- λίγο μαυροκούκι
- μερικά φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου ή κόλιανδρου
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε φακές με μαραθόριζα και σταφίδες, στη γάστρα, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Σε μια γάστρα (ή σε κατσαρόλα που να μπορεί να μπει στον φούρνο) βάζουμε τις φακές και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
- Αποσύρουμε.
- Προσθέτουμε 1.500 ml καυτό νερό και κλείνουμε καλά το σκεύος με το καπάκι του.
- Αν το σκεύος δεν είναι κατάλληλο για φούρνο, αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα μέτριο, βαθύ ταψί και το σκεπάζουμε πρώτα με λαδόκολλα και έπειτα σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 2 ώρες.
- Όταν περάσει η 1 1⁄2 ώρα ψησίματος, ελέγχουμε και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό.
- Το φαγητό είναι σαλτσάτο και ζουμερό, αλλά όχι σούπα.
- Ξεφουρνίζουμε και αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι και τον δυόσμο.
Πηγή: gastronomos.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα