Style 17.10.2024, 1:55

Φακές στο τηγάνι με σολομό και ντρέσινγκ μουστάρδας από την Αργυρώ

Τα υλικά και η εκτέλεση

Φακές στο τηγάνι με φρέσκο σολομό, εύκολη ζεστή σαλάτα, γρήγορη και πεντανόστιμη.

Υλικά

Για τις φακές

  • 1 κύβο λαχανικών
  • 1 ½ φλ. φακές ψιλές
  • 1 κλων. θυμάρι
  • 1 δαφνόφυλλο

Για τη σαλάτα στο τηγάνι

  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φρέσκια καυτερή πιπεριά (ψιλοκομμένη)
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 2 φρέσκα τρυφερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα με τα φύλλα τους)
  • 1 κλων. σέλερι (ψιλοκομμένο)
  • 1 καρότο (τριμμένο)
  • 1 κόκκινη πιπεριά (κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια)
  • 100 γρ. πράσινα ψιλά φασολάκια βρασμένα (κατεψυγμένα ή φρέσκα ανάλογα την εποχή)
  • 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο (ψιλοκομμένο)
  • 2 κ.γ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 1 φιλέτο φρέσκο σολωμό (200 γρ. περίπου) με το δέρμα

Για το ντρέσινγκ μουστάρδας

  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 κ.σ. κόκκινο ξίδι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Προετοιμάζουμε τις φακές

  • Τις ξεπλένουμε, τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό και τις νεροβράζουμε για 2-3 λεπτά.
  • Στραγγίζουμε τις φακές και πετάμε το νερό.
  • Βάζουμε φρέσκο νερό και ξαναβράζουμε τις φακές.
  • Προσθέτουμε τον κύβο, ένα κλαδάκι θυμάρι και ένα φύλλο δάφνη.
  • Βράζουμε μέχρι να είναι αλ ντέντε για περίπου 20 λεπτά.
  • Προσοχή να μην παραβράσουν και λιώσουν, θέλουμε οι φακές να είναι σπυρωτές για τη σαλάτα.

Για τη σαλάτα με φακές

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά το κρεμμύδι, το σέλερι την πιπερίτσα και το άσπρο μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών, ανακατεύοντας μέχρι να γίνουν διάφανα.
  • Στραγγίζουμε τις ζεστές φακές και τις ρίχνουμε στο τηγάνι με τα κρεμμύδια.
  • Ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε και όλα τα υλικά του ντρέσινγκ και ανακατεύουμε.
  • Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα πράσινα φύλλα των κρεμμυδιών, το καρότο, την πιπεριά, τα φασολάκια και τα μυρωδικά.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε .
  • Στο τέλος προσθέτουμε τα κομμάτια ψητού σολομού στη ζεστή σαλάτα φακής.
  • Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Για τον ψητό σολομό

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στον αέρα.
  • Χαράζουμε το δέρμα του σολομού σε 2-3 σημεία.
  • Σε αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά ακουμπάμε τον σολομό, η πέτσα του ψαριού να ακουμπάει στο καυτό τηγάνι.
  • Το ψήνουμε σε δυνατή φωτιά σε αντικολλητικό τηγάνι για 2′ από την πλευρά της πέτσας να ροδίσει καλά.
  • Το αναποδογυρίζουμε σε ταψί με την πέτσα προς τα πάνω (να τη βλέπουμε) και ψήνουμε για 7-8 λεπτά στους 200°C.
  • Προσαρμόζουμε το χρόνο ψησίματος, ανάλογα με το πάχος του ψαριού από 7′-10′.
  • Αφού κρυώσει λίγο, το χωρίζουμε σε φλέικς, κομματάκια.
  • Τα προσθέτουμε στη ζεστή σαλάτα φακής και σερβίρουμε.

Πηγή: argiro.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα