Τα υλικά και η εκτέλεση
Φακές στο τηγάνι με φρέσκο σολομό, εύκολη ζεστή σαλάτα, γρήγορη και πεντανόστιμη.
Υλικά
Για τις φακές
- 1 κύβο λαχανικών
- 1 ½ φλ. φακές ψιλές
- 1 κλων. θυμάρι
- 1 δαφνόφυλλο
Για τη σαλάτα στο τηγάνι
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 φρέσκια καυτερή πιπεριά (ψιλοκομμένη)
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 2 φρέσκα τρυφερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα με τα φύλλα τους)
- 1 κλων. σέλερι (ψιλοκομμένο)
- 1 καρότο (τριμμένο)
- 1 κόκκινη πιπεριά (κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια)
- 100 γρ. πράσινα ψιλά φασολάκια βρασμένα (κατεψυγμένα ή φρέσκα ανάλογα την εποχή)
- 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο (ψιλοκομμένο)
- 2 κ.γ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- 1 φιλέτο φρέσκο σολωμό (200 γρ. περίπου) με το δέρμα
Για το ντρέσινγκ μουστάρδας
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 2 κ.σ. κόκκινο ξίδι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Προετοιμάζουμε τις φακές
- Τις ξεπλένουμε, τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό και τις νεροβράζουμε για 2-3 λεπτά.
- Στραγγίζουμε τις φακές και πετάμε το νερό.
- Βάζουμε φρέσκο νερό και ξαναβράζουμε τις φακές.
- Προσθέτουμε τον κύβο, ένα κλαδάκι θυμάρι και ένα φύλλο δάφνη.
- Βράζουμε μέχρι να είναι αλ ντέντε για περίπου 20 λεπτά.
- Προσοχή να μην παραβράσουν και λιώσουν, θέλουμε οι φακές να είναι σπυρωτές για τη σαλάτα.
Για τη σαλάτα με φακές
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά το κρεμμύδι, το σέλερι την πιπερίτσα και το άσπρο μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών, ανακατεύοντας μέχρι να γίνουν διάφανα.
- Στραγγίζουμε τις ζεστές φακές και τις ρίχνουμε στο τηγάνι με τα κρεμμύδια.
- Ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε και όλα τα υλικά του ντρέσινγκ και ανακατεύουμε.
- Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα πράσινα φύλλα των κρεμμυδιών, το καρότο, την πιπεριά, τα φασολάκια και τα μυρωδικά.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε .
- Στο τέλος προσθέτουμε τα κομμάτια ψητού σολομού στη ζεστή σαλάτα φακής.
- Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Για τον ψητό σολομό
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στον αέρα.
- Χαράζουμε το δέρμα του σολομού σε 2-3 σημεία.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά ακουμπάμε τον σολομό, η πέτσα του ψαριού να ακουμπάει στο καυτό τηγάνι.
- Το ψήνουμε σε δυνατή φωτιά σε αντικολλητικό τηγάνι για 2′ από την πλευρά της πέτσας να ροδίσει καλά.
- Το αναποδογυρίζουμε σε ταψί με την πέτσα προς τα πάνω (να τη βλέπουμε) και ψήνουμε για 7-8 λεπτά στους 200°C.
- Προσαρμόζουμε το χρόνο ψησίματος, ανάλογα με το πάχος του ψαριού από 7′-10′.
- Αφού κρυώσει λίγο, το χωρίζουμε σε φλέικς, κομματάκια.
- Τα προσθέτουμε στη ζεστή σαλάτα φακής και σερβίρουμε.
Πηγή: argiro.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα