Style 03.05.2025, 15:06

Φαλάφελ από φακές

Δείτε τη συνταγή 

Μια ιδιαίτερη συνταγή για φαλάφελ που συνδυάζει ρεβύθια με φακές. Γίνονται τραγανά απ’ έξω και νόστιμα και ζουμερά στο εσωτερικό τους.

Υλικά
Τεμάχια: 25-30

  • 1 φλιτζάνι φακές χοντρές, ξεπλυμένες
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ρεβύθια, ξεπλυμένα
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος
  • 4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός (τα φύλλα)
  • 2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Διαδικασία

  • Αποβραδίς, μουσκεύουμε σε 1 λίτρο νερό τις φακές και τα ρεβύθια, μαζί.
  • Την επομένη, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Τα στραγγίζουμε, τα ρίχνουμε στο μπλέντερ και τα δουλεύουμε για 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να κομματιαστούν καλά (το
  • μείγμα θα έχει μερικά κομμάτια, αλλά δεν προσθέτουμε νερό).
  • Προσθέτουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι, το σκόρδο το δυόσμο, το μαϊντανό, το κύμινο, το γαρίφαλο, το μπέικιν πάουντερ, 1 κουταλιά κρύο νερό, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το
  • χτύπημα για άλλα 15 δευτερόλεπτα, μέχρι να γίνουν σαν σφικτή ζύμη.
  • Αν το μείγμα είναι υδαρό, ρίχνουμε 1 κουταλιά αλεύρι. Βάζουμε το μείγμα σε μπολ και το αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο. Αν δούμε ότι το μείγμα έχει βγάλει υγρά, προσθέτουμε 1 κουταλιά αλεύρι. Προτιμάμε ένα μείγμα σφιχτό για να μη διαλυθεί στο τηγάνισμα.
  • Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 3 – 4 δάχτυλα ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (ελέγχουμε τη θερμοκρασία ρίχνοντας ελάχιστο αλεύρι στο λάδι· το αλεύρι πρέπει να τσιτσιρίσει αλλά όχι να μαυρίσει αμέσως).
  • Με το κουτάλι της σούπας παίρνουμε δόσεις από το μείγμα και πλάθουμε μικρά μακρόστενα σουτζουκάκια ή στρογγυλά κεφτεδάκια, τα οποία ρίχνουμε στο τηγάνι ανά 4- 5 κάθε φορά.
  • Τα τηγανίζουμε για 3 λεπτά, γυρίζοντάς τα με δύο πιρούνια, ώστε να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα βγάζουμε από το λάδι με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Τα σερβίρουμε είτε ζεστά (μέσα σε αραβικές πίτες με μαρούλι, ντομάτα, καρότο και γιαούρτι) είτε κρύα (με πράσινη σαλάτα).

Πηγή: gastronomos.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα