Style 26.06.2024, 1:10

Συνταγή για φανουρόπιτα με μαστίχα

Πάμε να δούμε τον εύκολο τρόπο παρασκευής

Στη φανουρόπιτα αυτή, που μας έρχεται από την Τήνο, χρησιμοποιούν λικέρ μαστίχα αντί για κονιάκ για να αρωματίσουν τη ζύμη.

Υλικά

Κομμάτια: 20-25

  • 1 κούπα (200 γρ.) ελαιόλαδο + λίγο για το ταψί
  • 1 κούπα + 2 κουτ. σούπας επιπλέον (230 γρ. συνολικά) ζάχαρη
  • 12 κουτ. σούπας (180 γρ.) χυμός πορτοκαλιού
  • 1/2 κούπα (100 γρ.) νερό
  • 1/4 κούπας (50 γρ.) λικέρ μαστίχα
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κούπα σταφίδες ξανθές + 1/2 κούπα σταφίδες μαύρες
  • 1/2 κούπα καρυδόψιχα, ψιλοκομμένη
  • 4 κούπες (500 γρ.) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε φανουρόπιτα με μαστίχα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170 – 180°C και λαδώνουμε ένα ταψί με διάμετρο 32 εκ. και το πασπαλίζουμε με αλεύρι.
  2. Βάζουμε σε βαθύ μπολ το λάδι, τη ζάχαρη (όλη την ποσότητα), τον χυμό, το νερό, το λικέρ, την κανέλα και την καρυδόψιχα.
  3. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να απορροφηθεί.
  4. Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
  5. Ψήνουμε τη φανουρόπιτα για περίπου 45 λεπτά.
  6. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Μυστικά

Αν δεν έχουμε λικέρ μαστίχα, μπορούμε να βάλουμε κονιάκ. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε μόνο από το ένα είδος σταφίδας.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

Συνταγή για τιραμισού λεμόνι με αφράτη κρέμα τυριού

Συνταγή: Κοχύλια γεμιστά με κιμά και μανιτάρια

Συνταγή για μπιφτέκια κοτόπουλου με γραβιέρα και δυόσμο

Γιαουρτογλυκό με κρέμα γάλακτoς


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα