Οποιοδήποτε συμβάν στη ΒΙΠΕ πρέπει να αντιμετωπίζεται εν τη γενέσει του
Ερωτηματικά αλλά και έντονη ανησυχία προκαλεί η τροπή που πήρε η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της 25ης Μαρτίου στο εργοστάσιο ξυλείας Κοπιδάκη στη Βιομηχανική Περιοχή του Ηρακλείου, η οποία είχε τελικά ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή των εγκαταστάσεων της επιχείρησης.
Η μάχη με τις φλόγες στο εργοστάσιο ξυλείας στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου διήρκησε όλη τη νύχτα, ενώ σε αυτήν επιχείρησαν 75 πυροσβέστες με 28 πυροσβεστικά οχήματα, 12 βοηθητικά, δύο ομάδες της ΕΜΑΚ και η ΕΜΟΔΕ, με ενισχύσεις να καταφθάνουν και από τον Νομό Λασιθίου.
Στο σημείο παραμένουν ακόμη και σήμερα πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες αναμένεται, μάλιστα, να παραμείνουν τουλάχιστον για ένα 24ωρο προκειμένου να αποτραπεί τυχόν νέα εστία φωτιάς σε γειτονικές επιχειρήσεις από τα καιόμενα σωματίδια.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία ήταν ακατόρθωτο να σωθεί το εν λόγω εργοστάσιο από την πύρινη λαίλαπα καθώς μέσα στο χώρο της επιχείρησης υπήρχαν πολύ εύφλεκτα υλικά, ενώ ο βασικός στόχος των πυροσβεστών ήταν εξαρχής ο έλεγχος της περιμέτρου της πυρκαγιάς, προκειμένου να μην επεκταθεί σε γειτονικά εργοστάσια.
Τα ερωτηματικά
Ένα από τα κυρίαρχα προβλήματα που προέκυψε κατά τη χθεσινή επιχείρηση της κατάσβεσης της πυρκαγιάς ήταν το γεγονός ότι δεν λειτούργησαν οι κρουνοί στον βιολογικό καθαρισμό με αποτέλεσμα να υπάρξει, σύμφωνα με πληροφορίες του Cretatimes.gr, ένα «νεκρό» διάστημα σίγουρα πάνω των 30 λεπτών κατά το οποίο δεν μπορούσε να αντληθεί νερό από τα οχήματα.
Το πρόβλημα προέκυψε κατά τη διάρκεια της προληπτικής διακοπής της ηλεκτροδότησης στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου, διάστημα κατά το οποίο δεν λειτούργησε άμεσα η γεννήτρια, ώστε να διασφαλιστεί η αδιάκοπη ηλεκτροδότηση της ΒΙΠΕ και κατά συνέπεια και η λειτουργία των πυροσβεστικών κρουνών.
Η διαχειρίστρια εταιρείας της ΒΙΠΕ ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι παρείχε ηλεκτροδότηση από γεννήτρια, μετά την προληπτική αποσύνδεση του δικτύου ηλεκτροδότησης. Μετά από πόσο χρόνο είναι το ερώτημα;
Μάλιστα, όπως επισημαίνει αυτοδιοικητική πηγή στο Cretatimes.gr, ζητήθηκε από τον Διευθυντή της ΔΕΥΑΗ κ. Κοσμαδάκη Εμμανουήλ, να υποδείξει στην Πυροσβεστική τους κρουνούς που είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυο του φράγματος Αποσελέμη, οι οποίοι δεν απαιτούν ηλεκτροδότηση.
Και τα ερωτήματα παραμένουν; Χάθηκε πολύτιμος χρόνος;
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία η επέκταση της φωτιάς στο εργοστάσιο ξυλείας δεν οφείλεται στην έλλειψη νερού, καθώς όπως επισημαίνουν υπήρχε επάρκεια ύδατος λόγω των υδροφόρων οχημάτων που συμμετείχαν στην επιχείρηση της κατάσβεσης.
Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα – Ανοχύρωτη η ΒΙΠΕ Ηρακλείου σε περίπτωση πυρκαγιάς
Τι θα συνέβαινε αν το περιστατικό της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο ξυλείας λάμβανε χώρα καθημερινή και όχι αργία;
Ποια θα ήταν η τροπή ενός τόσο δύσκολου αντικειμενικά συμβάντος στην περίπτωση κατά την οποία πριν από αυτό, είχε προηγηθεί κάποιο άλλο σοβαρό περιστατικό;
Είναι δεδομένο ότι λόγω της φύσης της Βιομηχανικής Περιοχής και την εγκατάσταση εργοστασίων με εύφλεκτα υλικά, οποιοδήποτε συμβάν πρέπει να αντιμετωπίζεται εν τη γενέσει του, διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να πάρει ανεξέλεγκτη τροπή.
Επίσης είναι δεδομένο πως θα είχαμε θρηνήσει θύματα, αν το συγκεκριμένο περιστατικό σημειωνόταν καθημερινή με ανοικτές τις επιχειρήσεις και με χιλιάδες εργαζόμενους στην περιοχή.
Μάλιστα σύμφωνα με το «δόγμα της μαζικής προσβολής μιας πυρκαγιάς», δόγμα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας που υιοθετεί και εφαρμόζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, εάν πριν από την εκδήλωση της φωτιάς στο εργοστάσιο στη ΒΙΠΕ, είχε προηγηθεί κάποιο άλλο συμβάν, όπως για παράδειγμα εκείνο του Καθαρού στο Λασίθι την περασμένη εβδομάδα, ο Σταθμός της ΠΥ στη ΒΙΠΕ θα είχε απομείνει χωρίς πυροσβέστες και οχήματα! Άλλωστε έχει συμβεί ξανά κατά το πρόσφατο παρελθόν.
Τι θα γίνει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου; Για να γίνει κατανοητό το πόσο ανοχύρωτη είναι η ΒΙΠΕ σε περίπτωση πυρκαγιάς, αρκεί μόνο να υπογραμμιστεί ότι από τους 10 πυροσβέστες που απαρτίζουν τον Πυροσβεστικό Σταθμό της κατά την αντιπυρική περίοδο οι 4 θα στελεχώνουν τα περιπολικά της Υπηρεσίας για τις οργανωμένες περιπολίες αποτροπής πυρκαγιάς σε ολόκληρο το νόμο.
Αποτέλεσμα; Ο Σταθμός να μένει μόνο με έξι άνδρες οι οποίοι, μάλιστα, μπορεί να κληθούν να σπεύσουν σε οποιοδήποτε άλλο περιστατικό εκτός της Βιομηχανικής Περιοχής του Ηρακλείου ή ακόμα και εκτός νομού!
Τέλος, αξίζει να προστεθεί ότι είναι επίσης δεδομένο ότι… κανείς δεν γνωρίζει, όχι τόσο τον αριθμό των λιγοστών πυροσβεστικών κρουνών, αλλά τον αριθμό των ενεργών κρουνών που υπάρχουν στην περιοχή!
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα