Η Γιορτή των Θεοφανίων: Ένα Γνήσιο Restart με Γήινο Φαγητό
Για μένα, τα Θεοφάνια είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια γιορτή – είναι μια ευκαιρία για αληθινή επανεκκίνηση. Μια μέρα που απαιτεί κάτι αυθεντικό και γήινο στο τραπέζι μας.
Όταν μιλάμε για φαγητό με χαρακτήρα, φαγητό που αφηγείται ιστορίες και συνδέεται με την παράδοση, η απάντηση βρίσκεται στη σοφία της κρητικής κουζίνας του παρελθόντος.
Η Παραδοσιακή κουζίνα της Κρήτης και η δύναμη των οσπρίων
Στην κρητική κουζίνα, τα όσπρια αποτελούν θεμέλιο της μεσογειακής διατροφής και, ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας, είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές. Ειδικά την Παραμονή των Φώτων, που χαρακτηρίζεται από νηστεία, τα όσπρια γίνονται το τέλειο αντίδοτο στα πλούσια και λιπαρά εδέσματα των γιορτών.
Σας προτείνω λοιπόν τα «φωτοκόλλυβα» ή αλλιώς «μαγεριά», ένα παραδοσιακό, θρεπτικό και νηστίσιμο φαγητό που κρύβει μέσα του τη φιλοσοφία της ζωής και της φύσης. Πρόκειται για ένα πιάτο που συνδυάζει διάφορα όσπρια, όπως κουκιά, ρεβίθια, φασόλια, φακές, φάβα, σιτάρι και άλλα, μαγειρεμένα όλα μαζί.
Το έθιμο και η σύνδεσή του με τη φύση
Το φαγητό αυτό σερβιριζόταν παραδοσιακά με λάδι, λεμόνι και άνηθο. Ωστόσο, τα σκέτα βρασμένα όσπρια συχνά μοιράζονταν στα ζώα, τα πουλιά και τα χωράφια, ως μια συμβολική πράξη ευγνωμοσύνης και προστασίας της σοδειάς. Έλεγαν, μάλιστα, μια χαρακτηριστική φράση που συμπλήρωναν με το όνομα του αγρότη, εκφράζοντας την ελπίδα να μην πειραχθεί η σπορά.
Συνταγή για Φωτοκόλλυβα ή Μαγεριά
Υλικά:
- 1/2 κιλό όσπρια (κουκιά, ρεβίθια, φακές, φάβα, μαυρομάτικα), στάρι και ρόκα ως υποκατάστατο των πικρών χόρτων της Κρήτης που δεν θα βρούμε στην Αθήνα. (Αν κάποιος σπόρος δεν μας αρέσει ή δεν μπορούμε να τον βρούμε, τον παραλείπουμε)
- Αλάτι – πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
- Ελαιόλαδο
- Φρέσκο κρεμμυδάκι
- Ψιλοκομμένο μαϊντανό
Εκτέλεση:
- Αποβραδίς, βάζουμε σε χωριστά μπολ, σε νερό με λίγο αλάτι τους σπόρους: το στάρι, τα κουκιά, τα ρεβίθια. Οι φακές, τα μαυρομάτικα και η φάβα, δεν θέλουν μούλιασμα.
- Την άλλη μέρα σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε πρώτα τα ρεβίθια, μετά προσθέτουμε το στάρι, τα αφήνουμε να βράσουν μισή ώρα περίπου και μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα όσπρια, αφού πρώτα τα έχουμε καθαρίσει και πλύνει καλά.
- Σιγοβράζουμε μέχρι να χυλώσουν και προσθέτουμε τα φύλλα της ρόκας, λίγο πριν το τέλος. Τα όσπρια, αν είναι βραστερά, θέλουν περίπου μια ώρα μέχρι να χυλώσουν.
- Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.
- Σερβίρουμε είτε σαν σούπα με το ζουμί τους, είτε σουρωμένα, σαν σαλάτα. Και στις δύο περιπτώσεις σερβίρουμε με ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι, μαϊντανό και χυμό από λεμόνι.
Πηγή: newsit.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα