Μέχρι το χειμερινό Ηλιοστάσιο που έχουμε τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου στις 21/12/2024
Ο Ήλιος περνά φέτος στον Ζυγό στις 22/09/2024 τo απόγευμα στις 15:43, σημαίνοντας τη φετινή φθινοπωρινή ισημερία, εκείνη τη μαγική στιγμή του χρόνου που η μέρα είναι ακριβώς ίση με τη νύχτα και έστω και για λίγες ώρες βιώνουμε μια ουράνια αρμονία και συμμετρία.
Από εκείνη τη στιγμή και μετά οι μέρες θα μικραίνουν και οι νύχτες θα μεγαλώνουν, μέχρι το χειμερινό Ηλιοστάσιο που έχουμε τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου στις 21/12/2024.
Με τη φθινοπωρινή ισημερία ουσιαστικά αρχίζει επίσημα η έναρξη του Φθινοπώρου στο βόρειο ημισφαίριο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Με την φθινοπωρινή ισημερία η μέρα και η νύχτα έχουν σχεδόν ίση διάρκεια, αλλά από αυτό το σημείο και μετά, η νύχτα αρχίζει να μεγαλώνει και η μέρα να μικραίνει, φτάνοντας στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο τον Δεκέμβριο.
Στην Ελλάδα, η ημέρα και η νύχτα δεν είναι ακριβώς ίσες κατά τη διάρκεια της ισημερίας, όπως συμβαίνει στον Ισημερινό. Η «ίση μέρα-ίση νύχτα» συμβαίνει λίγες ημέρες πριν ή μετά την ισημερία, καθώς παίζει ρόλο η γεωγραφική τοποθεσία.
Να σημειωθεί ότι η φθινοπωρινή και η εαρινή ισημερία καθορίζουν την έναρξη των δύο μεταβατικών εποχών, του Φθινοπώρου και της Άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο, στο νότιο οι εποχές είναι αντίθετες.
Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές σημασίες.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα