Πασχαλινή συνταγή
Ένα γαλακτομπούρεκο με βελούδινη κρέμα, εμπλουτισμένο με τη φρεσκάδα του λεμονιού, αποτελεί την τέλεια επιλογή για να ολοκληρώσετε οποιοδήποτε γεύμα, ειδικά το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα.
Αν και το γαλακτομπούρεκο μπορεί να φαίνεται εντυπωσιακό, δεν είναι και τόσο δύσκολο να το παρασκευάσετε. Δοκιμάστε αυτήν τη συνταγή, που ξεχωρίζει για τη μυρωδιά, την ελαφρότητα και τη βελούδινη υφή της κρέμας της. Το άρωμα του λεμονιού είναι επίσης παρών στο σιρόπι, προσθέτοντας μια ιδιαίτερη νότα φρεσκάδας στη γεύση του γλυκού.
Υλικά:
1 πακέτο φύλλο κρούστας ή Βηρυτού
3 αβγά, χωριστά οι κρόκοι απ’ τα ασπράδια
1/2 φλ. ζάχαρη
2 κ.γ. βανίλια σε σκόνη
3/4 φλ. σιμιγδάλι
4 φλ. γάλα, ζεστό
Ξύσμα από 1 λεμόνι
8 φύλλα κρούστας
100 γραμμ. βούτυρο λιωμένο
Για το σιρόπι λεμονιού
1 φλιτζ. ζάχαρη
1 1/2 φλιτζ. νερό
1 φλούδα λεμόνι
1 ξύλο κανέλας
Χτυπάμε τους κρόκους, τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Σταδιακά προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το γάλα και το ξύσμα του λεμονιού και τα αδειάζουμε σε κατσαρόλα, ανακατεύοντας με σύρμα για 5΄ σε χαμηλή φωτιά, ή ώσπου να πυκνώσει η κρέμα. Έπειτα, την αφήνουμε στην άκρη, να κρυώσει.
Σε καθαρό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να σχηματίζονται απαλές κορυφές. Προσθέτουμε τη μισή μαρέγκα στην κρύα πια κρέμα κι ανακατεύουμε απαλά. Έπειτα ρίχνουμε και την υπόλοιπη και «διπλώνουμε» με προσεκτικές κινήσεις.
Ξεκινάμε να στρώνουμε φύλλα κρούστας σε μια τετράγωνη, βουτυρωμένη λαμαρίνα ή πιρέξ, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα, μέχρι να φτάσουμε στη μέση. Αδειάζουμε στο κέντρο τη γέμιση, την απλώνουμε ομοιόμορφα και ολοκληρώνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας ξανά.
Κλείνουμε καλά στα πλαϊνά, διπλώνοντας τα φύλλα που περισσεύουν, χαράζουμε απαλά την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, για 50΄ ή ώσπου να ροδίσουν τα φύλλα στην επιφάνεια και να γίνουν τραγανά.
Για το σιρόπι, βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα κι ανακατεύουμε για 2΄-3΄ ή ώσπου να λιώσει η ζάχαρη. Αυξάνουμε τη θερμοκρασία, αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 5΄ και να δέσει και σιροπιάζουμε το γλυκό αφού κρυώσει, για να μείνουν τα φύλλα του τραγανά.
Πηγή: hello.gr
Διαβάστε επίσης:
Πασχαλινό κατσικάκι με ρύζι στον φούρνο
Νηστίσιμα τρουφάκια σοκολάτας με ταχίνι και χουρμάδες σε 15′
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα