Style 05.05.2024, 0:59

Γαλατόπιτα της Αργυρώς

Τα υλικά και η εκτέλεση

Φτιάξτε τη παραδοσιακή αυθεντική γαλατόπιτα χωρίς φύλλο σε 10’ και το σπίτι σας θα μοσχοβολήσει.

Υλικά

Για την κρέμα

  • 1.250 γρ. γάλα
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1 βανίλια ή 1 κ.γλ. εκχύλισμα
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 1 μικρό λεμόνι (το ξύσμα του)
  • 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 50 γρ. βούτυρο

Για την επικάλυψη

  • 2 κ.σ. νερό
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. βούτυρο

Για το πασπάλισμα

  • Προαιρετικά κανελοζάχαρη

Εκτέλεση

  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30εκ ή μακρόστενο 23×35εκ.
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το σιμιγδάλι και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε μια κατσαρόλα με χοντρή βάση βάζουμε το 1 λίτρο γάλα και κρατάμε το υπόλοιπο χωριστά.
  • Προσθέτουμε την ζάχαρη, την κανέλα, το ξύσμα, τη βανίλια και το αλάτι και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το σύρμα.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το αλεύρι και το σιμιγδάλι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  • Όταν ενωθούν τα υλικά παίρνουμε με κουτάλα από το καυτό γάλα κι ανακατεύουμε να ζεσταθεί το μίγμα των αυγών.
  • Προσθέτουμε κι άλλο ζεστό γάλα ανακατεύοντας πάντα και ρίχνουμε το αραιωμένο μίγμα στην κατσαρόλα με το γάλα.
  • Ανακατεύουμε με σύρμα για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα και αποσύρουμε μόλις πάρει βράση.
  • Προσθέτουμε μέσα στην κρέμα το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  • Αδειάζουμε στο βουτυρωμένο ταψί.
  • Ισιώνουμε την επιφάνεια κουνώντας το ταψί.

Για την κρούστα

  • Χτυπάμε το αυγό, το γάλα ή το νερό και την ζάχαρη και περιχύνουμε όλη την επιφάνεια της.
  • Με ένα πινέλο αλείφουμε το μίγμα αυγού σε όλη την επιφάνειά της.
  • Ακουμπάμε μικρά κομματάκια βούτυρο σε όλη την επιφάνειά της.

Ψήσιμο

  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στην μεσαία σχάρα στους 180º για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει, να φουσκώσει ελαφρά και να σταθεροποιηθεί.
  • Μπορείτε να την ελέγξετε αγγίζοντάς την στο κέντρο, μόλις σταθεροποιηθεί και ροδίσει είναι έτοιμη.
  • Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.
  • Αν βάλετε κανελοζάχαρη πρέπει να την πασπαλίσετε όσο ακόμα είναι ζεστή για να κολλήσει στην επιφάνειά της.

Μυστικά

  • Αν δείτε και παίρνει γρήγορα χρώμα η επιφάνεια της καλύψτε με αλουμινόχαρτο για να μην σκουρύνει πολύ.
  • Όσο πιο αγνό είναι το γάλα που θα βάλετε, πιο φρέσκα τα αυγά και πιο αρωματικό το βούτυρο, τόσο πιο νόστιμη θα γίνει.
  • Πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη όσο είναι ακόμα ζεστή.
  • Μην παραλείψετε το ξύσμα λεμονιού.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

Αυτά είναι τα μυστικά για το τέλειο κοκορέτσι στο φούρνο

Όλα τα μυστικά για τα πιο αφράτα τσουρέκια

Χαλβάς σιμιγδαλένιος – Ένα πολυαγαπημένο παραδοσιακό γλυκό

Αρακάς λαδερός κοκκινιστός

Αρνάκι φρικασέ με λάπατα


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα