Αρθρογραφία 23.07.2025, 7:46

Γάζα: Το έγκλημα και το αλά καρτ διεθνές δίκαιο

Tης Νικόλ Λειβαδάρη – Στις Συμβάσεις της Γενεύης, ως επιτομή των εγκλημάτων πολέμου ορίζεται η σκόπιμη δολοφονία και η απάνθρωπη μεταχείριση αμάχων.

Εάν αυτές οι Συμβάσεις και εν γένει το διεθνές Δίκαιο εξακολουθούν να έχουν κάποιο νόημα στην εποχή του Τραμπ και του Νετανιάχου, τι άλλο πια μπορεί να συντελείται στη Γάζα, εκτός από κατά συρροή εγκλήματα πολέμου; Μόνον μέσα στις τελευταίες 72 ώρες, σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου Σίφα στη Γάζα, 21 παιδιά πέθαναν από υποσιτισμό και πείνα. Συνολικά, τα τελευταία 24ωρα, έχουν χάσει τη ζωή τους από λιμό 101 άνθρωποι, ανάμεσά τους 80 παιδιά, ενώ σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας 900.000 παιδιά είναι αντιμέτωπα με το φάσμα της πείνας και τα 70.000 από αυτά βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο υποσιτισμού.

Και η λίστα των κατά συρροή εγκλημάτων συνεχώς μακραίνει. Κυνικά και ατιμώρητα: *Την Κυριακή, όπως μετέδωσε το BBC, τουλάχιστον 67 άνθρωποι σκοτώθηκαν περιμένοντας τα φορτηγά των Ηνωμένων Εθνών με την ανθρωπιστική βοήθεια. *Το περασμένο Σάββατο, 39 Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί στην ουρά, μπροστά από δύο σημεία διανομής βοήθειας, στη νότια Γάζα. *Στις 13 Ιουλίου, δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους και έξι παιδιά, σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή, την ώρα που περίμεναν στην ουρά για νερό, στην κεντρική Γάζα. *Στις 12 Ιουλίου, σε άλλη ισραηλινή επίθεση, σκοτώθηκαν 24 άνθρωποι που περίμεναν στην ουρά για τρόφιμα. *Στις 11 Ιουλίου, 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους και οκτώ παιδιά, σκοτώθηκαν περιμένοντας για τρόφιμα έξω από μια κλινική, στην κεντρική Γάζα. *Κατά τον ΟΗΕ, «το τελευταίο σωσίβιο που κρατά τους ανθρώπους στη ζωή καταρρέει» στο Ντέιρ αλ-Μπαλάχ, εκεί που το Ισραήλ εξαπέλυσε τη νέα βίαιη επιχείρηση εκτοπισμού των Παλαιστινίων.

Για το Τελ Αβίβ όλα αυτά είναι «εκτός πραγματικότητας» και η φρίκη εξακολουθεί να βαφτίζεται αυτοάμυνα. Για την Ευρώπη είναι μια ακόμη ανοιχτή πληγή στην αξιακή της υπόσταση. Προχθές, σε μια κίνηση όψιμης αφύπνισης, πάνω από 25 Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συνυπέγραψαν κοινή δήλωση, με την οποία χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την άρνηση του Ισραήλ να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους και ζητούν τη συμμόρφωσή του με τα στοιχειώδη του ανθρωπιστικού Δικαίου.

Η υπογραφή της Ελλάδας άργησε 24 ώρες να φανεί κάτω από τη δήλωση. Είτε λόγω «παραδρομής» είτε λόγω γεωπολιτικής διστακτικότητας. Δεν έχει και πολλή σημασία, η ζωή στη Γάζα έτσι κι αλλιώς (δεν) συνεχίζεται και οι Συμβάσεις της Γενεύης έχουν ήδη… αρχειοθετηθεί. Η δε επίκληση στο διεθνές Δίκαιο μπορεί να είναι και υπόθεση αλά καρτ…

(Πρώτη δημοσίευση: naftemporiki.gr)


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα