Όλα όσα δήλωσε ο Γιάννης Λοβέρδος
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Γιάννης Λοβέρδος, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ λίγα λεπτά μετά την ορκωμοσία του στη νέα κυβέρνηση, αναφέρθηκε στο νέο κυβερνητικό σχήμα που απαρτίζεται από στελέχη της νεότερης γενιάς.
Ερωτηθείς για την επιλογή αυτών των προσώπων, τόνισε: «Το σημαντικό δεν είναι σε ποια γενιά ανήκει κανείς, αλλά πώς υπηρετεί το κοινό καλό. Εγώ μπήκα στην πολιτική σε προχωρημένη ηλικία, στα 60 μου, μετά από 35 χρόνια δημοσιογραφικής πορείας. Είχα μόνο έναν σκοπό: να υπηρετήσω την πατρίδα μου και τίποτα άλλο. Δεν είχα κάτι να κερδίσω από την πολιτική και αυτός είναι ο στόχος μου συνεχώς».
Και είναι πολύ συγκινητικό για μένα και ταυτόχρονα πάρα πολύ μεγάλο το βάρος της ευθύνης που μου ανέθεσε ο πρωθυπουργός στον απόδημο Ελληνισμό».
«Η πληγή των Τεμπών μοιραία μας πληγώνει όλους» είπε ακόμη ο ίδιος, προσθέτοντας:
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας ο οποίος να μην υποφέρει εξαιτίας αυτής της φοβερής τραγωδίας και αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε. Ο Κώστας Κυρανάκης (σ.σ. νέος αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών) στην ορκωμοσία που τον ρώτησα, μου είπε ότι τη Δευτέρα θα πάει Αθήνα – Θεσσαλονίκη με το τρένο. Και καλά θα κάνει».
«Στην πολιτική οι συμβολισμοί παίζουν μεγάλο ρόλο. Πάντως όντως περνάμε πάρα πολύ δύσκολα εξαιτίας της τραγωδίας των Τεμπών. Όχι μόνο η κυβέρνηση, η κοινωνία. Εμείς είμαστε υπηρέτες της κοινωνίας. Εμείς πρέπει να αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και να αντιδρούμε στα αιτήματά της. Και αυτό νομίζω ότι το αντελήφθη ο Μητσοτάκης και γι’ αυτό έκανε και τον ανασχηματισμό, για να μπορέσει να αρχίσει να λειτουργεί σε κάποια σημεία που δεν λειτουργούσε στην οικονομία.
Όμως, επειδή το είπατε και επειδή μερικά πράγματα και δημοσιογραφικά τα υποτιμούμε αυτή τη στιγμή, αυτό που έγινε με την Moody’s είναι πολύ σπουδαίο. Δεν μπορεί να το καταλάβει ο απλός κόσμος που δεν έχει οικονομικές γνώσεις, αλλά αυτό που έγινε είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Ξέρετε, τον τελευταίο καιρό υπήρξε μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων σε όλα τα ομόλογα της Ευρώπης, εξαιτίας και του διαφαινόμενου οικονομικού πολέμου ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, και εξαιτίας των εξελίξεων στο Ουκρανικό, εκτοξεύθηκαν τα επιτόκια δανεισμού.
Η Γερμανία, που δανειζόταν με κάτω από αρνητικό επιτόκιο, τώρα δανείζεται με 2,9, η Γερμανία με 3, η Γαλλία με 3,6. Η Ελλάδα είναι 3,7, δηλαδή όσο όσο η Γαλλία.
Καταλαβαίνετε ότι αυτό το οποίο πετύχαμε να δανειζόμαστε φθηνότερα και να έχουμε ολοκληρώσει μέχρι στιγμής το δανειακό μας πρόγραμμα, η μόνη χώρα στην Ευρώπη χωρίς να έχουμε το ενδεχόμενο να γίνει κάτι το υπόλοιπο το 2025, είναι από μόνο του μια επιτυχία.
Τι σημαίνει αυτό για τον πολίτη; Είναι ότι επιτρέπεται να υπάρξει ένας δημοσιονομικός χώρος ούτως ώστε η Ελλάδα να μην κινδυνεύσει σε μια παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία για κάποιους είναι ορατή και ταυτόχρονα να μπορέσει να αντιμετωπίσει και κάποια πρακτικά προβλήματα», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα