Style 14.05.2024, 6:08

Γιαουρτόπιτα με μύρτιλα

Εύκολη διαδικασία με γευστικό αποτέλεσμα

Μια απίθανη συνταγή για γιαουρτόπιτα με πλούσια γεύση και αρώματα λεμονιού. Τα μύρτιλα που βάζουμε από πάνω είναι προαιρετικά.

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Για τη γιαουρτόπιτα

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για τη φόρμα
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για τη φόρμα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 160 γρ. γιαούρτι αγελαδινό, στραγγιστό
  • Για την επικάλυψη από μύρτιλα
  • 4 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 4 κουτ. σούπας νερό
  • 300 γρ. μύρτιλα (blueberries)
  • 50 ml κονιάκ (προαιρετικά)

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη γιαουρτόπιτα με μύρτιλα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160°C.
  2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 23-24 εκ.
  3. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  4. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες, αφράτο και μαλακό μείγμα.
  5. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Ρίχνουμε το ξύσμα, χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμα και σταματάμε το μίξερ.
  6. Προσθέτουμε στο μείγμα λίγο λίγο το μείγμα του αλευριού εναλλάξ με το γιαούρτι και παράλληλα ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα.
  7. Μόλις ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα, το αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά (δοκιμάζουμε βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο για να δούμε αν έχει ψηθεί – αν βγει υγρή με ζύμη, ψήνουμε λίγο ακόμη).
  8. Αφήνουμε τη γιαουρτόπιτα να κρυώσει και την ξεφορμάρουμε.

Επικάλυψη

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και προσθέτουμε τα μύρτιλα.
  2. Ανακατεύουμε απαλά, προσέχοντας να μη σπάσουμε τα φρούτα, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά που θα βγάλουν και να μείνουν με λίγο δεμένο σιρόπι. Αυτό θα πάρει περίπου 5-6 λεπτά. Στο τέλος θέλουμε να είναι μαλακά, αλλά ακέραια.
  3. Αν θέλουμε, ρίχνουμε και το κονιάκ, περιμένουμε 30 δευτερόλεπτα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
  4. Αδειάζουμε τα μύρτιλα πάνω στη γιαουρτόπιτα και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

Νέα αύξηση στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως τον Απρίλιο

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής

Συνεχίζεται η πτώση του χρυσού

ΔΕΗ: Μειώσεις στο ρεύμα τον Μάιο


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα