Style 28.05.2025, 8:42

Γιατί δεν λέμε «όχι» στα γλυκά, ακόμη και όταν έχουμε «σκάσει» στο φαγητό

Ενδεχόμενη συμβολή στη θεραπεία της παχυσαρκίας

Ένα φαινόμενο που συχνά βιώνουν πολλοί άνθρωποι είναι η έντονη επιθυμία για γλυκά, ακόμη και όταν έχουν ήδη φάει και αισθάνονται γεμάτοι. Παρά την αίσθηση πληρότητας, η craving για γλυκό παραμένει. Η έκφραση «το γλυκό πηγαίνει σε ξεχωριστό στομάχι» φαίνεται τελικά να έχει επιστημονική βάση, σύμφωνα με μια μελέτη του Max Planck Institute for Metabolism Research στη Γερμανία.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, αποκάλυψε ότι τα ίδια νευρικά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την αίσθηση του κορεσμού, είναι επίσης υπεύθυνα για την επιθυμία για γλυκό. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, ακόμη και όταν τα ποντίκια είχαν φτάσει σε πλήρη κορεσμό, συνέχιζαν να καταναλώνουν γλυκά.

Με καταγραφές από τον εγκέφαλό τους, παρατήρησαν ότι μια ομάδα νευρώνων (POCM) ενεργοποιείται όταν καταναλώνουν ζάχαρη. Αυτοί οι νευρώνες, πέρα από την απελευθέρωση σημάτων πληρότητας, εκκρίνουν και β-ενδορφίνη, η οποία ενισχύει την αίσθηση της ανταμοιβής, οδηγώντας τα να επιθυμούν τη ζάχαρη, ακόμη και όταν είναι ήδη χορτάτα.

Το πιο ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι ότι η ενεργοποίηση αυτής της νευρικής οδού συνέβη μόνο όταν έτρωγαν ζάχαρη, όχι άλλα τρόφιμα. Μάλιστα, όταν οι ερευνητές εμπόδισαν την οδό, παρατήρησαν ότι σταμάτησαν να αναζητούν το γλυκό. Η αντίδραση αυτή εντοπίστηκε μόνο σε ζώα που είχαν ήδη φτάσει σε σημείο κορεσμού και όχι σε πεινασμένα. Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι αυτή η αντίδραση ξεκινάει ήδη όταν αντιλαμβάνονται την ύπαρξη ζάχαρης, ακόμη πριν την καταναλώσουν, ενώ η β-ενδορφίνη απελευθερώνεται ακόμα και σε εκείνα που δεν έχουν καταναλώσει ποτέ γλυκό.

Ενδεχόμενη συμβολή στη θεραπεία της παχυσαρκίας

Αναφορικά με τους ανθρώπους, οι ερευνητές πραγματοποίησαν εγκεφαλικές σαρώσεις σε εθελοντές και διαπίστωσαν ότι ενεργοποιείται η ίδια περιοχή του εγκεφάλου όταν καταναλώνουν ζάχαρη. Τα ευρήματα ενισχύουν την ιδέα ότι ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να μας ανταμείβει σε αυτές τις περιπτώσεις.

«Από εξελικτική άποψη, αυτό είναι λογικό: η ζάχαρη είναι σπάνια στη φύση αλλά παρέχει γρήγορη ενέργεια. Ο εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να ελέγχει την πρόσληψή της όποτε αυτή είναι διαθέσιμη», εξηγεί ο Henning Fenselau, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Max Planck Institute for Metabolism Research και της μελέτης.

Ως απόρροια των αποτελεσμάτων, θα μπορούσαν να ανοίξουν νέοι ορίζοντες σχετικά με τη θεραπεία της παχυσαρκίας. «Υπάρχουν ήδη φάρμακα που μπλοκάρουν τους οπιούχους υποδοχείς στον εγκέφαλο αλλά η απώλεια βάρους είναι μικρότερη από ό,τι με τις ενέσεις καταστολής της όρεξης. Πιστεύουμε ότι ένας συνδυασμός με αυτά ή με άλλες θεραπείες θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμος. Βέβαια, πρέπει να το διερευνήσουμε περαιτέρω», συμπληρώνει ο Fenselau.

Με πληροφορίες ygeiamou.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα