Αυτό το φαινόμενο δεν είναι απλώς μια τυχαία συμπεριφορά
Η οφιοφαγία (ελληνικά: ὄφις + φαγία, λιτ. «φαγία φιδιών») είναι μια εξειδικευμένη μορφή σίτισης ή διατροφικής συμπεριφοράς ζώων που κυνηγούν και τρώνε φίδια. Υπάρχουν οφιοφάγα θηλαστικά (όπως οι μαγκούστες), πουλιά (όπως οι αετοί φιδιών και μερικά γεράκια), σαύρες, ακόμη και άλλα φίδια. Η αμερικανική μουσουράνα και το βορειοαμερικανικό κοινό βασιλόφιδο είναι κάποια από αυτά.
Ένα από τα πιο γνωστά οφιοφάγα φίδια είναι η δηλητηριώδης Βασιλική Κόμπρα (Ophiophagus hannah), που πήρε και το όνομά της από αυτό το χαρακτηριστικό.
Βασιλική Κόμπρα (Ophiophagus Hannah)
Αυτό το φαινόμενο δεν είναι απλώς μια τυχαία συμπεριφορά, αλλά μια καλά τεκμηριωμένη στρατηγική επιβίωσης που παρατηρείται τόσο σε συνθήκες αιχμαλωσίας όσο και στη φύση.Αυτή η διατροφική προτίμηση βοηθά στη μείωση του ανταγωνισμού για τροφή και εξασφαλίζει σταθερή προμήθεια θηραμάτων, διατηρώντας έτσι τον κύκλο της ζωής σε ομαλή λειτουργία.
Οι βασιλικές κόμπρες μπορούν να φτάσουν σε μήκος έως και 5,5 μέτρα, καθιστώντας τες τα μεγαλύτερα δηλητηριώδη φίδια στον κόσμο. Το εντυπωσιακό μέγεθός τους και το ισχυρό τους δηλητήριο τις καθιστούν τρομερούς θηρευτές, ικανές να καταβροχθίσουν μεγάλα θηράματα.
Βασιλικό φίδι Αμερικής (Lampropeltis getula)
Ένα άλλο αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι το Lampropeltis getula κοινώς γνωστό ως ανατολικό βασιλόφιδο που ενδημεί στη Βόρεια Αμερική. Αυτά τα φίδια είναι γνωστά για την ανοσία τους στο δηλητήριο άλλων φιδιών, όπως οι κροταλίες, γεγονός που τους επιτρέπει να κυνηγούν αυτά τα κατά τα άλλα επικίνδυνα πλάσματα.
Απαντώνται συχνά σε διάφορα ενδιαιτήματα, από δάση μέχρι λιβάδια και η ικανότητά τους να καταναλώνουν άλλα φίδια τους δίνει σημαντικό πλεονέκτημα στη φύση.
Kανιβαλισμός μεταξύ φιδιών
Ο κανιβαλισμός, όπου τα φίδια καταναλώνουν μέλη του ίδιου είδους, είναι μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή της συμπεριφοράς των φιδιών. Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, όπως η έλλειψη τροφής, το άγχος και οι εδαφικές διαμάχες. Για παράδειγμα, ο αφρικανικός Πύθωνας (Python sebae) έχει παρατηρηθεί να επιδίδεται σε κανιβαλισμό στη φύση.
Το 2013, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Αφρική κατέγραψε περιπτώσεις όπου μεγαλύτεροι πύθωνες καταβρόχθισαν μικρότερους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια περιόδων έλλειψης τροφής. Αυτές οι περιπτώσεις κανιβαλισμού συνήθως οδηγούνται από την ανάγκη επιβίωσης σε σκληρές συνθήκες όπου η τροφή είναι σπάνια.
Ο αφρικανικός Βράχιων Πύθων είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο θανατηφόρα είδη φιδιών στον κόσμο, ικανός να φτάσει σε μήκη πάνω από 6 μέτρα. Το μέγεθός τους και η τεράστια δύναμή τους τους καθιστούν ικανούς να υπερνικήσουν και να καταναλώσουν άλλα μεγάλα φίδια.
Πηγή: foxreport.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα