Υγεία 29.06.2025, 15:39

Γήρανση: Πως ο εγκέφαλος μας την ελέγχει

Με το πέρας του χρόνου ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται. Όμως ο κάποια κύτταρα αυξάνουν την ταχύτητα λειτουργίας τους και τι ρόλο παίζει το στρες

Όσο μεγαλώνουμε ο εγκέφαλος μας αρχίζει να επιβραδύνει τις λειτουργίες του η μυϊκή μάζα που χάνουμε αυξάνεται και οι θερμίδες που καίμε όλο και μειώνονται. Εντούτοις, υπάρχει ένα παράδοξο: ορισμένα κύτταρα του  φαίνεται πως κάνουν ακριβώς το αντίθετο σε μεγαλύτερη ηλικία: καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από ό,τι όταν ήταν στο άνθος της ηλικίας τους.

Αυτά τα γερασμένα κύτταρα έχουν πάψει να διαιρούνται και δεν επιτελούν πλέον τις βασικές λειτουργίες που κάποτε είχαν. Επειδή ακριβώς δείχνουν αδρανή, οι βιολόγοι υπέθεταν ότι αυτά τα λεγόμενα κύτταρα «ζόμπι» κατανάλωναν λιγότερη ενέργεια από τα νεότερα, ενεργά και αναπαραγόμενα κύτταρα, εξηγεί ο Δρ. Martin Picard, ψυχοβιολόγος στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.

Το 2022, ο Gabriel Sturm, πρώην μεταπτυχιακός φοιτητής του Picard, παρατήρησε με μεγάλη προσοχή τον κύκλο ζωής των ανθρώπινων δερματικών κυττάρων που καλλιεργήθηκαν σε τρυβλίο και, σε ευρήματα που δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί πλήρως, διαπίστωσε ότι τα κύτταρα που είχαν σταματήσει να διαιρούνται είχαν μεταβολικό ρυθμό περίπου διπλάσιο από αυτόν των νεότερων κυττάρων.

Για τον ερευνητή και τους συνεργάτες του, αυτή η φαινομενική ενεργειακή αναντιστοιχία δεν αποτελεί παράδοξο: τα γερασμένα κύτταρα συσσωρεύουν ενεργειακά απαιτητικές μορφές βλάβης στον εγκέφαλο, όπως μεταλλάξεις στο DNA, και ενεργοποιούν φλεγμονώδεις σηματοδοτικούς μηχανισμούς. Το πώς αυτά τα φαινόμενα συνδέονται με τη γενικά μειωμένη ενεργειακή δαπάνη που παρατηρείται σε γηράσκοντες οργανισμούς παραμένει ασαφές.

Πηγή: ygeiamou.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα